woensdag 25 maart 2009

Gomorra (2008)


Regie : Matteo Garrone
Genre : Misdaad
Acteurs : Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Gianfelice Imparato, Toni Servillo,...
Speelduur : 131 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0929425/


"Gomorra" bevindt zich ver van de romantiek van "Godfather" of Scarface. Zoveel is duidelijk. De titel alleen verwijst naar de Bijbelse beschavingen van Sodom en Gomorrha, die door God vernietigd werden omdat hun inwoners er slechte zedenen op nahielden. Waar Coppola en De Palma de hoofdpersonages ophemelden tot halve helden, toont Garrone ons dat de mafia absoluut niet glorieus is. Geen ijdele daden, geen erecodes en luxueuze levenswandel.

Garrone vertelt vijf verhalen, die volledig los van elkaar staan. Op één of andere manier zijn de gebeurtenissen uit die verhalen gelinkt met de Camorra, de Napolitaanse mafia. Het Italië dat Garrone toont is er één van sociale armoede. De mensen hokken als kippen bij elkaar, de gebouwen zijn in verval en de mafiosi zijn zweterige vetzakken die voortdurend geld zitten te tellen. Niks is mooi aan het decor, niks is mooi aan wat die mensen allemaal doen. Met veel decadentie wil "Gomorra" vooral aantonen, dat de Camorra zich als hardnekkig gangreen vastankert in alle lagen van de maatschappij. Het is een goed geoliede machine, die voor "easy money" zorgt en tot ver buiten haar directe omgeving reikt. Als je dat zo ziet, lijkt het erop alsof dat sociale kwaad bijna niet uit te roeien is.

De vijf verhalen illustreren het : het illegaal dumpen van chemisch afval, het Chinese kleermakersatelier die de mafia beconcurreert, de geldkoerier, de tiener die gerecruteerd wordt en twee jongeren, die geobsedeerd zijn om self-made mafiosi te worden. Al deze mensen begeven zich door hun handelingen of ambities in gevaarlijke wateren, en worden stilaan doelwitten.

"Gomorra" is opzettelijk in docu-stijl gefilmd, want alles wat Saviano vertelde is waar. De Camorra heeft niet voor niks een prijs op het hoofd van Saviano gezet. Het is een grimmige illustratie van waar de Camorra voor staat. Je leert iets bij. Alleen de regie was op bepaalde momenten rommelig en erg gefragmenteerd : het was mij niet altijd duidelijk waar de situaties heengingen en vanaf welk moment de personages grenzen overschreden. "Gomorra" vraagt heel veel aandacht wil je het allemaal goed begijpen. Een slechte film is het niet want hij heeft veel te vertellen maar de vertelstructuur is zo moeilijk, dat menig kijker het zal opgeven. Ik denk dat die beter meevalt bij een tweede kijkbeurt.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: