woensdag 31 maart 2010

Kinjite : Forbidden Subjects (1989)

Regie : J. Lee Thompson
Genre : Actie
Acteurs : Charles Bronson, Perry Lopez, Juan Fernandez, James Pax, Peggy Lipton,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0097670/

De late Bronson films getuigen pijnlijk over zijn neergang als acteur. Die actiefilm, uit het weinig glorieuze Cannon repertoire, is rommelig en ongelooflijk fout. Er zijn twee belangrijke culturele verschillen tussen Japan en Los Angeles. In Japan kun je in het openbaar een vrouw betasten zonder lastig gevallen te worden. In LA begint ze te gillen.

Luitenant Crowe is een conservatieve flik. Hij overbeschermt zijn dochter en wordt razendgek in de buurt van pedo's. De grote bozerik in dit filmpje is Duke, een latino die kinderen prostitueert. Een Japanse zakenman, Hiroshi Hada, in een slecht huwelijk en met een ziekelijke aantrekking tot jonge meisjes, gaat naar LA en betast Crowe's dochter. Ze dient klacht in. Kort daarna wordt de dochter van die Aziaat ontvoerd door Duke...

Hilarisch foute film met een decadente atmosfeer. Bronson die een boef aanpakt met een dildo, die Duke zijn polshorloge doet opeten, een vingerscène in de Japanse metro... al die onzin vind je in deze film terug met als aardbei op de taart het einde waarin Duke zijn verdiende loon krijgt héhéhé. Alleen jammer dat het subplot nooit verder uitgewerkt wordt. Dat plot heeft betrekking op Hada. Ik dacht eerder dat hij de dochter van Crowe zou ontvoeren, maar het verhaal heeft een minder interessante wending aangenomen... Zeer matige film, maar met een dosis foute humor toch.

Vinny's Rating : 5/10

dinsdag 30 maart 2010

Beautiful Thing (1996)

Regie : Hettie McDonald
Genre : Drama
Acteurs : Glen Berry, Scott Neal, Linda Henry, Julie Smith,...
Speelduur : 90 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0115640/

Ik vreesde dat deze Channel 4 film over homoseksualiteit saai en sober zou zijn. De lichte toon zonder de bedoeling om te shockeren beviel me wel, en het acteerwerk viel ook in goede aarde.

Jamie en Ste zitten samen op school en wonen in dezelfde flat in een grote buitenwijk van Londen. Jamie heeft een hekel aan sport, is daardoor niet populair op school en spijbelt regelmatig. Ste, een echte sporter, heeft thuis problemen. Hij wordt zowel door zijn vader als zijn oudere broer mishandeld. Wanneer Ste thuis weer eens in elkaar is geslagen, biedt Jamie's moeder, Sandra, hem vanzelfsprekend onderdak aan. Zo komt Ste in aanraking met de tederheid die bij hem thuis ontbreekt. En in de intimiteit van deze onverwachte situatie voelt Jamie zich steeds meer tot Ste aangetrokken. Ste probeert zijn gevoelens nog enige tijd voor de buitenwereld te verbergen. Maar dat wordt hem uiteindelijk onmogelijk gemaakt wanneer Leah, een buurmeisje, een gerucht verspeidt.

Die vertwijfeling en die zoektocht naar identiteit voelde ik bij momenten goed aan bij de twee jongens. Ook Sandra, de moeder van Jamie, was knap neergezet : een vrouw met veel persoonlijkheid die niet op haar mond is gevallen, maar met een peperkoeken hartje als het op haar zoon aankomt. En het einde mag er ook zijn, waarin beide geliefden zich "outen" en een moment in hun leven bereikt hebben waarin het er niet meer toe doet wat anderen denken. Het is een film met een hart en met positief sentiment en dat is heel wat. Alleen jammer dat het verhaal zich afspeelt in een dysfunctioneel milieu, wat dan misschien de verkeerde boodschap kan geven dat homseksualiteit daardoor gefaciliteerd wordt. Maar al met al geen ergerlijke film.

Vinny's Rating : 6/10

zaterdag 27 maart 2010

Sherlock Holmes (2009)


Regie : Guy Ritchie
Genre : Avontuur / Komedie
Acteurs : Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan,...
Speelduur : 128 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0988045/

Oef, deze nieuwe versie van Sherlock Holmes is een goede film geworden. Ritchie behoudt grotendeels de geest van de boeken van Arthur Conan Doyle, en schildert inderdaad de detective af als meestal onsympathiek en egoistisch. Het is ook inderdaad typisch voor Sherlock Holmes om paranormale zaken te confronteren met logisch verstand, en hij voegt er een flinke vleug humor in, die erg goed werkt.

Holmes en Watson onderbreken de satanische rituelen van Lord Blackwood, die op het punt staat een nieuw slachtoffer te maken. Scotland Yard daagt op en Blackwood wordt ter dood veroordeeld. Tijdens de executie is het Watson die het overlijden bevestigt. Wanneer geruchten de ronde doen dat Blackwood herrezen is van onder de doden, vat Holmes zijn enquête opnieuw op. Hij loopt ook opnieuw Irene Adler tegen het lijf, een vroegere fiancée die in dienst genomen is door een geheimzinnige en onbekende man. Ook zij is op zoek achter iets dat met Blackwood te maken heeft. Bij de opgraving van de doodskist vinden ze een dwerg erin. Het is zijn assistent, die zich bezig hield met chemische proeven voor de magiër...

Ja, ik kon die versie wel smaken. Ritchie (echtgenoot van Madonna) schepte een geloofwaardig Victoriaans Londen, met vuile straten, vele opslagplaatsen en drukke straten. Hoewel het grotendeels om CGI ging, kwam het levensecht over. Geen toeters en bellen. Het personage van Sherlock Holmes is niet dat van een flegmatieke Brit, eerder dat van een verwarde egoist. Hij voert proeven uit op zijn hond, manipuleert zijn assistent Dokter Watson en slaapt op de grond. Nee, dit is niet het type kerels met wie ik zou omgaan. Het is inderdaad wel het personage dat door Arthur Conan Doyle in zijn romans beschreven werd. McAdams zorgt voor een verfrissende aanwezigheid als Irene Adler en de duistere Mark Strong deed me meer aan Dracula denken. Zoals reeds gezegd was de humor dik in orde, en kwam Ritchie op de proppen met enkele goede actiescènes, al betreurde ik ook dat Ritchie Holmes deed vechten als Jet Li in die boksscène. Een dikke aanrader voor een zaterdagavond.

Vinny's Review : 7/10

Long Weekend (2008)


Regie : Jamie Blanks
Genre : Thriller
Acteurs : Jim Caviezel, Claudia Karvan
Speelduur : 88 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1098356/

Uit Australië komen soms speciale films overgewaaid. Dit is een gelijknamige remake van een Australische film uit 1978 van Colin Eggleston. Beeld je een koppel in, Peter en Carla, die op de rand van de echtscheiding staat. Ze trekken zich met zijn tweetjes terug ver in de natuur in de hoop om te redden wat nog te redden valt. Dan raken ze opnieuw in conflict met elkaar. Ze zijn ook niet milieuvriendelijk. Ze kappen het hout omver, schieten op alles wat ze zien. Wat gebeurt er dan? Wel, de natuur wreekt zich natuurlijk. Dit soort "nature horror" zoals liefhebbers het noemen, zal ecologen wellicht een grote "yesssss" uitlokken. Ik raakte er niet warm van. Een overheersende natuur die lijkt te leven klinkt zo ongeloofwaardig dat je je gewoon niet in de situatie kan inleven. Ja, er zaten enkele akelige scènes in, zoals die dode zeekoe (of is die niet dood?), die me ongetwijfeld zal bijblijven. Er zaten ook enkele erg slechte scènes in. De acteurs zijn matig en de regisseur doet aardig zijn best om de kijker te overspoelen met mooie natuurbeelden en schept een bedreigende, verontrustende sfeer. Gelukkig, want van spanning is er niet veel sprake. Het is ook erg moeilijk om een boeiend verhaal te gaan vertellen met twee mensen in de natuuur. Het leek alsof ze zich meer bekommerden om hun eindeloze gekibbel dan om de dreigingen rondom hen. "Long Weekend" is een film die maar niet van de grond wil komen.

Vinny's Rating : 5/10

zondag 21 maart 2010

Striking Distance (1993)


Regie : Rowdy Herrington
Genre : Actie / Thriller
Acteurs : Bruce Willis, Sarah Jessica Parker, Tom Sizemore, Dennis Farina, Robert Pastorelli,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0108238/

Deze vermakelijke actiethriller met Bruce Willis vroeg om een nieuwe kijkbeurt. Het is niet de kwaliteit van een "Die Hard" of een "Last Boyscout", maar als thriller heeft deze wel een deftig tempo.

Tom Hardy stond in een ruchtmakende zaak, waarin hij de gewelddadige neigingen van zijn partner en ook neef Jimmy Detillo voor het gerecht bracht. Hij maakte zich hiermee bijzonder onpopulair tegenover de andere agenten. De zaken escaleren wanneer zijn vader omkomt in de achtervolging van een potentiële serial killer, die vrouwen vermoordt en in de rivier dumpt. Kort daarna pleegt ook de in diskrediet gebrachte neef zelfmoord. Twee jaar later. Hardy zit nu bij de rivierpolitie, en krijgt een nieuwe partner toegewezen, Jo Christman. Het verleden komt terug naar boven wanneer opnieuw vrouwenlijken gevonden worden in de rivier. Bovendien zijn het allemaal vrouwen die Hardy kent...

Het verhaal zit vol toevalligheden en logica is ver te zoeken. Bruce Willis speelt een rol zoals we van hem verwachtten in die periode : de stoere 'flik-die-zijn-eigen-weggetje-gaat'. Dat is geen verrassing bij dit soort films. Er zit nog meer leuks in dan dat. Heel wat one-liners en plottwists worden erin gedropt, en ik vond dat er enkele memorabele scènes in zaten, zoals die achtervolging in het begin en de wendingen naar het einde toe. Een thriller, hoe matig ook, die toch blijvende beelden kan teweegbrengen, is in zijn opzet geslaagd vind ik. Na drie kijkbeurten is mijn opinie over Striking Distance nog niet veranderd... dit is een film zonder dode momenten.


Vinny's Rating : 6,5/10

zaterdag 20 maart 2010

The Mummy Returns (2001)


Regie : Stephen Sommers
Genre : Avontuur
Acteurs : Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Dwayne Johnson,...
Speelduur : 130 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0209163/

Voor een bigbudget is dit wel ondermaats. Maar bij bigbudget die alles op special effects inzetten heb ik dat wel vaker. De eerste film had iets mysterieus, en de combinatie van humor, avontuur en een beetje horror zat daar wel iets beter. Hier is het allemaal teveel van het goede, met een overdosis aan (vaak slechte) FX en een pijnlijk gebrek aan een goed verhaal.

De intro begint met de legende van de schorpioenkoning, die zijn ziel aan Anubis verkocht in ruil voor het eeuwig leven. Anubis bedroog hem en hij rust in de mythische oase van Amh Shehr.
9 jaar na de avonturen in de eerste film. Rick O'Connell is nu getrouwd met Evelyn en ze hebben een zoon, Alex, die de sporen van zijn vader wil volgen. Omstandigheden hebben de mummie van Imhotep opnieuw gewekt. De boosaardige mummie wil de Schorpioenenkoning en diens onoverwinnelijk leger terug leven inblazen om zo de wereld te kunnen veroveren. Doordat Alex een armband vond, die naar Amh Shere leidt, gaat het gezin opnieuw op avontuur en proberen Imhotep telkens een stapje voor te zijn.

Visueel kan het er allemaal wel door. De digitale settings zijn adembenemend. De kwaliteit van de FX, zoals die massa water in de canyon, liet dan toch te wensen over. En telkens dat "op het nippertje ontsnappen", dat hier zeer irriterend gebracht wordt. Je kan dat in twee beelden suggereren, maar hier gebruikten ze wel tien beelden, waardoor het lijkt alsof het water onrealistisch traag op hen afkomt. Bovendien zijn de dialogen oninteressant en het verhaal kabbelt voort zonder grote verrassingen. Zo'n B-achtige avonturenfilms zijn goed voor één keer, maar dan heb je ook wel je portie gehad voor een tijdje. Geef me maar Indiana Jones.

Vinny's Rating : 4/10

dinsdag 16 maart 2010

Serpico (1973)

Regie : Sidney Lumet
Genre : Drama
Acteurs : Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Barbara Eda-Young, Cornelia Sharpe,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070666

"Serpico" was Al Pacino's eerste grote rol, waarmee hij in de belangstelling kwam als acteur. Hij kreeg er zijn allereerste Academy Award voor beste acteur voor in 1974 . Lumet regisseerde een strak drama over corruptie binnen de politie van New York. Zijn verhaal is gebaseerd op het waargebeurde leven van Frank Serpico.

De idealistische Serpico wordt benoemd tot politie-agent op jonge leeftijd. Hij ziet snel dat zijn collega's het niet nauw nemen met de wet en smeergeld aannemen van criminelen. Serpico wil hier niet aan meedoen, en wordt geleidelijk aan als een bedreiging aanzien door andere officieren. Dankzij een invloedrijke ex-agent, die in de politiek is gegaan, neemt hij contact op in hogere kringen om het probleem aan te kaarten, maar stuit tegen een gepolitiseerde muur. Een corruptieschandaal zou noch de reputatie van de burgemeester noch die van de hoofdcommissaris ten goede komen. Serpico vreest stilaan voor zijn leven en beseft dat de pers de enige weg is om het probleem aan de grote klok te hangen...

Dit is in grote lijnen het centrale plot. Lumet gaat veel verder dan dit verhaal. De mens Serpico wordt ook dieper uitgewerkt. Hij bewoog zich in de hippiecultuur, en de verschillende fysieke transformaties getuigen daarvan. In het begin gladgeschoren, daarna met een snor en nog later met een volle baard. Pacino leefde zich ten volle in het personage, en dat maakt ook de beste acteerprestaties. Ook zijn woelige relaties met twee vrouwen komen in de kijker. De film is meer een biografisch drama dan een misdaadfilm. Lumet concentreert zich op de radertjes van het systeem en de bedreigende sfeer die het met zich meebrengt, en laat de bestrijding van de corruptie op een zijlijn. Serpico heeft een interessant verhaal, boeiende personages, maar wordt jammer genoeg wat praterig op bepaalde momenten, en de scènes springen ook van de hak op de tak.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 14 maart 2010

The Road (2009)


Regie : John Hillcoat
Genre : Drama
Acteurs : Viggo Mortensen, Kodi Smit McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall,...
Speelduur : 111 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0898367

Bijzonder deprimerende film van Hillcoat, ondersteund door een krachtige asgrauwe sfeer en passende muziek van Nick Cave. De meeste post-apocalyptische films hebben iets van een spannend avontuur en van opwinding. De werkelijkheid zou er wel eens meer als The Road kunnen uitzien dan Mad Max. Een sombere, grijze wereld in verval, met ronddolende mensen, die hopeloos op zoek zijn naar zin in hun leven, en zich vastklampend aan wat er hen nog rest aan menselijkheid. Zo ook de man en zijn zoon. Het is een strijd om in leven te blijven : eten zoeken, verwilderde kannibalen vermijden en niemand vertrouwen. De man leert zijn zoon overleven in deze desolaatheid, terwijl zijn herinneringen vaak afdwalen naar het verleden.

Het doet er niet toe dat er geen of weinig verhaal in zit. Dit is niet het punt hier. Het is meer een "what if" film. Wat gebeurt er met mensen als ze niet meer kunnen voldoen aan de basisbehoeftes? Geen dak meer boven het hoofd, bijna geen voedsel meer, kleren vol gaten, geen veiligheid en gezondheidszorg meer? Dan doet een mens zoals in The Road : verderleven met herinneringen aan hoe het ooit was, vechten om mens te blijven, een verscherpt overlevingsinstinct ontwikkelen en een weg blijven bewandelen, ergens naartoe, met de hoop dat er iets op het einde te vinden is. Ik heb alvast een traantje gelaten op het einde en als een film dat kan doen bij mij, dan is ie ook voor mij erg goed. Verder spelen Mortensen en de jonge Kodi Smit-McPhee erg overtuigend samen. Er zijn enkele bijrolletjes weggelegd voor Robert Duvall en Guy Pearce.

Vinny's Rating : 8/10

donderdag 11 maart 2010

The Fourth Kind (2009)


Regie : Olatunde Osunsanmi
Genre : Thriller
Acteurs : Milla Jovovich, Will Patton, Hakeem Kae-Kazim, Elias Koteas,...
Speelduur : 98 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1220198/

Ontvoeringen door aliens noemt men "the fourth kind". Deze film had beter kunnen zijn, hadden de makers niet geclaimd dat de film op waargebeurde footage gebaseerd was. Een beetje onderzoek op het net leert algauw dat ook de zogenaamde footage "fake" is. Beetje bedrieglijke opzet toch. De film vertelt een X-Files achtig verhaal in een onmiskenbare "Blair Witch Project"-stijl.

De feiten doen zich voor in Nome, Alaska. Dokter Abbey Tyler heeft de dood van haar man (een moord) nooit kunnen overkomen. Ze voedt nu alleen haar kinderen op. Deze psychologe ontvangt heel wat klachten van inwoners, die ten prooi vallen aan slapeloosheid en geheugenverlies. Onder hypnose worden ze meestal hysterisch. Het verhaal neemt dramatische wendingen aan wanneer haar patiënten zelfmoord plegen of zelf tot moord overgaan. De sheriff schuift haar de verantwoordelijkheid in de schoenen. Tyler zet haar onderzoek verder, en komt erachter dat haar patiënten door "iets" bezocht zijn.

Laat ik onmiddellijk zeggen dat ik niet van de film heb gehouden. De inspanningen om me te overtuigen van de waarheid van de feiten zijn zinloos. Ik wist van het begin af aan dat alles fake was, dus het werkte niet. De makers zondigen ook aan het stereotiperen van het hele gebeuren, en gaan wel echt ver wanneer ze de aliens de Sumerische taal toekennen en zichzelf in opnames "God" gaan noemen. Het is ongeloofwaardig in zijn pogingen geloofwaardig te zijn. De film ging zonder verrassingen, zonder spanningsmomenten en zelfs zonder een greintje mysterie voorbij. De discussie rond het al dan niet bestaan van vreemd leven vind ik veel interessanter dan de mogelijkheid te gaan uitbuiten dat ontvoeringen door buitenaardse wezens bestaan. In dit geval zie ik liever een totale fictie.


Vinny's Rating : 3/10

maandag 8 maart 2010

Bram Stoker's Dracula (1992)


Regie : Francis Ford Coppola
Genre : Horror / Romantiek
Acteurs : Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, ...
Speelduur : 128 min.

Coppola's versie is de zoveelste verfilming, en tegelijk deze die het dichtst aanleunt bij het boek van Bram Stoker. Het is een tragedie in de letterlijke zin van het woord, want hoe kan je geen mededogen voelen voor een wezen dat veroordeeld is om eeuwig met haat en verdriet te blijven leven?

De film begint met een intro, waarin de legende van Vlad Dracul uit de doeken wordt gedaan, een vorst die naam en faam verwierf in de oorlog tegen de Ottomanen (15de eeuw). De laatsten stuurden een bedrieglijk bericht naar zijn vrouw, waarin stond dat Dracul dood was. Ze beroofde zich van het leven, en Dracul zwoer God af en riep duistere machten over zich heen, die hem in een vampier veranderden. Eind 19de eeuw. De jonge advocaat Harker krijgt de opdracht om een klant te bezoeken in Oost Europa. Hij wordt daar gevangen gehouden door de graaf die naar Londen wil afreizen zogezegd om onroerend goed te kopen. Hij is geobsedeerd door een foto van Harkers verloofde Mina, die de reincarnatie is van zijn overleden vrouw. In Londen begint hij de jacht op Mina waarbij hij o.a. Mina's beste vriendin Lucy tot slachtoffer maakt. De enige die hen nog kan helpen is Von Helsing, een vampierkenner...

Het verhaal was best interessant, in een barokke stijl waar Coppola erotische opera gebruikt om de vleselijke aantrekkingskracht en onverzadigbare bloeddorst van de vampier in beeld te brengen. Vooral in de eerste helft was ik sterk onder de indruk van de manier waarop schaduwen gemanipuleerd werden in Dracula's kasteel. Het is een klassiek middeltje en toch erg huiveringwekkend. Het goede acteerwerk kwam vooral van het samenspel Ryder en de sublieme Oldman. Hopkins en vooral Keanu Reeves voelden vooral aan als minder interessante bijrollen. Reeves krijgt weinig dialoog en komt enkel voor in het begin en op het einde. Toch is dit één van de beste Dracula-films.

Vinny's Rating : 7,5/10

zondag 7 maart 2010

The Wind That Shakes The Barley (2006)


Regie : Ken Loach
Genre : Drama
Acteurs : Cillian Murphy, Padraic Delaney, Orla Fitzgerald, Liam Cunningham, ...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0460989

De vuile Ierse oorlog. Zoals steeds in de films van Ken Loach staat de gewone man centraal, en wat hij hier te verduren krijgt is vaak te hard voor woorden. Het is een prent die wel begrip opbrengt voor de strijd van de Ierse republikeinen, voornamelijk arme mensen.

Damien en Teddy zijn twee broers. Teddy, de oudste, is een verzetsstrijder die actief betrokken is in de strijd voor de Ierse onafhankelijkheid tegen de Britten. Damien wil zijn studies verderzetten. Wanneer hij ziet hoe een treinconducteur, Dan, mishandeld wordt door de Engelsen, laat hij zijn ambities voor wat ze zijn en keert terug bij familie en vrienden. Hij gaat eveneens in het verzet en wordt hardliner. Ze vermoorden de Ieren die aan Engelse zijde staan, en intimideren de Engelsen. Het geweld leidt uiteindelijk tot een vredesverdrag, dat echter van Ierland een soort protectoraat maakt. De verzetsstrijders splitsen zich in twee kampen die elkaar zullen bestrijden : de één is voor het protectoraat, de andere voor volledige onafhankelijkheid. Teddy en Damien staan nu tegenover elkaar...

Wat minder gekend is, is dat Churchill één van de grote architecten was van dit conflict in zijn functie als "secretary of war". Ja, Churchill de grote held van de tweede wereldoorlog was de grote klootzak in het Ierse conflict. Het verdrag, een belangrijk keerpunt in de film, veranderde de oorlog van Ieren tegen britten naar Ieren tegen Ieren, en broeder tegen broeder. De strijd van de IRA kwam in het begin iets te geromantiseerd over in de eerste helft maar Loach wisselde van toon daarna en verhardde zijn kijk op die jonge idealistische strijders. Met enig cynisme stelt hij dat idealen vervagen naargelang de politieke verhoudingen veranderen. Dat is maar al te duidelijk nadat het Iers-Britse verdrag een feit werd. Dit is een drama die je toch wat dieper doet nadenken over waarom dit conflict zo lang heeft aangesleept. Tip : best eens in een notedop een wiki entry lezen over deze periode in de Ierse geschiedenis. Het helpt wel om de film beter te volgen en te begrijpen. Loachs films zijn altijd wel verhelderend, en doen me soms op een andere manier kijken naar bepaalde zaken.

Vinny's Rating : 7/10

donderdag 4 maart 2010

Ninja Assassin (2009)

Regie : James McTeigue
Genre : Actie
Acteurs : Rain, Naomie Harris, Ben Miles, Sho Kosugi,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1186367

Er was een tijd, in de jaren '70, dat films over ninja's fascineerden. Die boosaardige moordenaarsgilde, die als schaduwen door de nacht gaan om hun prooien te vermoorden. McTeigue, regisseur van V for Vendetta, blaast de mythe nieuw leven in met een gestileerde en ultra-gewelddadige film.

Het verhaal is klassiek. Raizo werd als jongen ontvoerd door de ninja's en groeide in spartaanse omstandigheden op tot één van de beste krijgers van zijn orde, tot grote trots van zijn wrede meester, Lord Ozunu. Raizo keerde zich echter tegen hem toen hij Kiriko, het meisje op wie hij verliefd was, liet vermoorden na een mislukte ontsnappingspoging. Intussen voert inspecteur Coretti een onderzoek naar politieke moorden die mogelijks het werk zijn van ninja's. Haar baas doet deze verhalen af als fabeltjes. Maar de ninja krijgen wind van het onderzoek en proberen haar uit de weg te ruimen. Ze wordt gered door Raizo...

Het is allemaal entertainment, met soms leuk gechoreografeerde gevechten, maar ook met fonteinen van bloed. Het verhaal is erg dun, en de logica is vaak ver te zoeken, en toch sprak de sfeer en het gebruik van de clichés wel tot mijn verbeelding. Dit is een film die liefhebbers van dit soort kitsch zullen waarderen. Met name vrouwen en liefhebbers van de meer kunstzinnige film zullen dit krachtdadig verfoeien. Ik hou wel van dit soort actie, dat absoluut niet serieus te nemen is en enkel als doel heeft om je anderhalf uur entertainment te bieden. Bovendien vinden we hier ook Sho Kosugi terug, die dé figuur was van de jaren '80 ninjafilm.


Vinny's Rating : 6/10

maandag 1 maart 2010

Shutter Island (2010)


Regie : Martin Scorsese
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Leonardo Di Caprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max Von Sydow, Michelle Williams...
Speelduur : 138 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1130884

Scorsese doet het maar weer eens. Als geen ander weet hij een formidabele sfeer te scheppen, en een manipulerend verhaal te vertellen. De essentie van de film schuilt hem in het vakmanschap, waarmee hij de kijker een bepaalde richting induwt, om dan plots van koers te gaan veranderen. Scorsese is een groot psycholoog en speelt spelletjes met ons perceptievermogen. En wat heb ik ervan genoten om gemanipuleerd te worden ditmaal.

Teddy Daniels en zijn collega Chuck Aule, twee US Marshalls, komen aan op Shutter Island, dat een krankzinnigengesticht voor zware gevallen huist. Ze zijn er om de verdwijning op te lossen van Rachel Solando, één van de patiënten. Wanneer de mannen hun enquête voeren, stuiten ze op de vrees van de andere patiënten en op tegenstand van de directie. In de cel van Solando vinden ze een briefje met enkele cryptische woorden op. Er zit ook een storm aan te komen, waardoor de Marshalls op het eiland vastzitten. Daniels krijgt ook last van nachtmerries en verhult dat hij dit onderzoek niet voor niks heeft gewild. Zijn vrouw kwam namelijk om het leven in een brand, die aangestoken werd door een zekere Andrew Laeddis, die eveneens patiënt op Shutter Island zou zijn...

Als film leunt de sfeer dicht aan bij Cape Fear, zijn film uit 1991. Scorsese schept een beklemmende mysterieuze sfeer met zijn afgelegen eiland, de storm die er dan over raast en een gespannen muziekje. Het is een ijzersterke setting die meer aan een spookfilm doet denken. Het verhaal is de verfilming van een roman van Dennis Lehane, en is totaal onvoorspelbaar doordat de puzzelstukjes met mondjesmaat vrijgegeven worden. Op het einde komt de twist als een mokerslag aan, en blijf je stil en verdwaasd achter. Jammer van Ruffalo als miscaste acteur, en jammer ook dat Scorsese te veel inhoud in zijn plot heeft gestoken, want dat zorgt voor enkele gaten in zijn script. Ik denk dat de paar details die me ontgaan zijn bij een tweede kijkbeurt duidelijk zullen worden, met natuurlijk een hoger cijfer in de aanslag. Met Shutter Island levert Scorsese weer maar een meesterlijke film af, die misschien geen klassieker zal worden, maar die wel een sfeer heeft om je tegen te zeggen...


Vinny's Rating : 8,5/10

The Replacement Killers (1998)


Regie : Antoine Fuqua
Genre : Actie
Acteurs : Chow Yun-Fat, Mira Sorvino, Michael Rooker, Jurgen Prochnow, Til Schweiger,...
Speelduur : 87 min.

Replacement Killers is de Amerikaanse poging om Hong Kong gestileerde films naar een groter publiek te brengen. Actieman Chow Yun-Fat is de shooter die het zogoed als in zijn eentje opneemt tegen een wreedaardige gangsterbaas.

Huurmoordenaar John Lee heeft een schuld bij drugsdealer Mr. Wei. Als Wei's volwassen zoon tijdens een inval door de politie gedood wordt, geeft hij Lee de opdracht om het zeven jaar oude zoontje van de agent te doden. Lee kan het niet over zijn hart verkrijgen, en weet dat Wei hem zal straffen door zijn moeder en zuster in Shanghai op te zoeken. Om daar eerder te zijn heeft Lee een vals paspoort nodig, waarvoor hij naar Meg Coburn gaat. Terzelfdertijd heeft Wei zijn mannetjes er al op gestuurd. Na een bloedige schietpartij kan Lee ontsnappen en wordt Meg aangehouden voor ondervraging. Om hen allebei uit de weg te ruimen, huurt Wei twee keiharde moordenaars in...

Niet zo slecht als ik dacht. De actie is overaanwezig en de beelden zijn verzorgd en kleurrijk. Verhaal moet je hier niet verwachten en ook het acteerwerk is niet op en top, maar wie maalt hierom als je toch bloederige actie wil ? Het einde vond ik dan weer veel te snel afgerond. Had na het goede tempo een echte climax verwacht, maar die is uitgebleven. Desondanks blijft dit een lekker ongecompliceerde actieprent waar spijtig genoeg ook niet veel meer over te vertellen valt.

Vinny's Rating : 5,5/10