dinsdag 30 maart 2010

Beautiful Thing (1996)

Regie : Hettie McDonald
Genre : Drama
Acteurs : Glen Berry, Scott Neal, Linda Henry, Julie Smith,...
Speelduur : 90 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0115640/

Ik vreesde dat deze Channel 4 film over homoseksualiteit saai en sober zou zijn. De lichte toon zonder de bedoeling om te shockeren beviel me wel, en het acteerwerk viel ook in goede aarde.

Jamie en Ste zitten samen op school en wonen in dezelfde flat in een grote buitenwijk van Londen. Jamie heeft een hekel aan sport, is daardoor niet populair op school en spijbelt regelmatig. Ste, een echte sporter, heeft thuis problemen. Hij wordt zowel door zijn vader als zijn oudere broer mishandeld. Wanneer Ste thuis weer eens in elkaar is geslagen, biedt Jamie's moeder, Sandra, hem vanzelfsprekend onderdak aan. Zo komt Ste in aanraking met de tederheid die bij hem thuis ontbreekt. En in de intimiteit van deze onverwachte situatie voelt Jamie zich steeds meer tot Ste aangetrokken. Ste probeert zijn gevoelens nog enige tijd voor de buitenwereld te verbergen. Maar dat wordt hem uiteindelijk onmogelijk gemaakt wanneer Leah, een buurmeisje, een gerucht verspeidt.

Die vertwijfeling en die zoektocht naar identiteit voelde ik bij momenten goed aan bij de twee jongens. Ook Sandra, de moeder van Jamie, was knap neergezet : een vrouw met veel persoonlijkheid die niet op haar mond is gevallen, maar met een peperkoeken hartje als het op haar zoon aankomt. En het einde mag er ook zijn, waarin beide geliefden zich "outen" en een moment in hun leven bereikt hebben waarin het er niet meer toe doet wat anderen denken. Het is een film met een hart en met positief sentiment en dat is heel wat. Alleen jammer dat het verhaal zich afspeelt in een dysfunctioneel milieu, wat dan misschien de verkeerde boodschap kan geven dat homseksualiteit daardoor gefaciliteerd wordt. Maar al met al geen ergerlijke film.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: