maandag 8 maart 2010

Bram Stoker's Dracula (1992)


Regie : Francis Ford Coppola
Genre : Horror / Romantiek
Acteurs : Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, ...
Speelduur : 128 min.

Coppola's versie is de zoveelste verfilming, en tegelijk deze die het dichtst aanleunt bij het boek van Bram Stoker. Het is een tragedie in de letterlijke zin van het woord, want hoe kan je geen mededogen voelen voor een wezen dat veroordeeld is om eeuwig met haat en verdriet te blijven leven?

De film begint met een intro, waarin de legende van Vlad Dracul uit de doeken wordt gedaan, een vorst die naam en faam verwierf in de oorlog tegen de Ottomanen (15de eeuw). De laatsten stuurden een bedrieglijk bericht naar zijn vrouw, waarin stond dat Dracul dood was. Ze beroofde zich van het leven, en Dracul zwoer God af en riep duistere machten over zich heen, die hem in een vampier veranderden. Eind 19de eeuw. De jonge advocaat Harker krijgt de opdracht om een klant te bezoeken in Oost Europa. Hij wordt daar gevangen gehouden door de graaf die naar Londen wil afreizen zogezegd om onroerend goed te kopen. Hij is geobsedeerd door een foto van Harkers verloofde Mina, die de reincarnatie is van zijn overleden vrouw. In Londen begint hij de jacht op Mina waarbij hij o.a. Mina's beste vriendin Lucy tot slachtoffer maakt. De enige die hen nog kan helpen is Von Helsing, een vampierkenner...

Het verhaal was best interessant, in een barokke stijl waar Coppola erotische opera gebruikt om de vleselijke aantrekkingskracht en onverzadigbare bloeddorst van de vampier in beeld te brengen. Vooral in de eerste helft was ik sterk onder de indruk van de manier waarop schaduwen gemanipuleerd werden in Dracula's kasteel. Het is een klassiek middeltje en toch erg huiveringwekkend. Het goede acteerwerk kwam vooral van het samenspel Ryder en de sublieme Oldman. Hopkins en vooral Keanu Reeves voelden vooral aan als minder interessante bijrollen. Reeves krijgt weinig dialoog en komt enkel voor in het begin en op het einde. Toch is dit één van de beste Dracula-films.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: