zondag 7 maart 2010

The Wind That Shakes The Barley (2006)


Regie : Ken Loach
Genre : Drama
Acteurs : Cillian Murphy, Padraic Delaney, Orla Fitzgerald, Liam Cunningham, ...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0460989

De vuile Ierse oorlog. Zoals steeds in de films van Ken Loach staat de gewone man centraal, en wat hij hier te verduren krijgt is vaak te hard voor woorden. Het is een prent die wel begrip opbrengt voor de strijd van de Ierse republikeinen, voornamelijk arme mensen.

Damien en Teddy zijn twee broers. Teddy, de oudste, is een verzetsstrijder die actief betrokken is in de strijd voor de Ierse onafhankelijkheid tegen de Britten. Damien wil zijn studies verderzetten. Wanneer hij ziet hoe een treinconducteur, Dan, mishandeld wordt door de Engelsen, laat hij zijn ambities voor wat ze zijn en keert terug bij familie en vrienden. Hij gaat eveneens in het verzet en wordt hardliner. Ze vermoorden de Ieren die aan Engelse zijde staan, en intimideren de Engelsen. Het geweld leidt uiteindelijk tot een vredesverdrag, dat echter van Ierland een soort protectoraat maakt. De verzetsstrijders splitsen zich in twee kampen die elkaar zullen bestrijden : de één is voor het protectoraat, de andere voor volledige onafhankelijkheid. Teddy en Damien staan nu tegenover elkaar...

Wat minder gekend is, is dat Churchill één van de grote architecten was van dit conflict in zijn functie als "secretary of war". Ja, Churchill de grote held van de tweede wereldoorlog was de grote klootzak in het Ierse conflict. Het verdrag, een belangrijk keerpunt in de film, veranderde de oorlog van Ieren tegen britten naar Ieren tegen Ieren, en broeder tegen broeder. De strijd van de IRA kwam in het begin iets te geromantiseerd over in de eerste helft maar Loach wisselde van toon daarna en verhardde zijn kijk op die jonge idealistische strijders. Met enig cynisme stelt hij dat idealen vervagen naargelang de politieke verhoudingen veranderen. Dat is maar al te duidelijk nadat het Iers-Britse verdrag een feit werd. Dit is een drama die je toch wat dieper doet nadenken over waarom dit conflict zo lang heeft aangesleept. Tip : best eens in een notedop een wiki entry lezen over deze periode in de Ierse geschiedenis. Het helpt wel om de film beter te volgen en te begrijpen. Loachs films zijn altijd wel verhelderend, en doen me soms op een andere manier kijken naar bepaalde zaken.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: