donderdag 11 maart 2010

The Fourth Kind (2009)


Regie : Olatunde Osunsanmi
Genre : Thriller
Acteurs : Milla Jovovich, Will Patton, Hakeem Kae-Kazim, Elias Koteas,...
Speelduur : 98 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1220198/

Ontvoeringen door aliens noemt men "the fourth kind". Deze film had beter kunnen zijn, hadden de makers niet geclaimd dat de film op waargebeurde footage gebaseerd was. Een beetje onderzoek op het net leert algauw dat ook de zogenaamde footage "fake" is. Beetje bedrieglijke opzet toch. De film vertelt een X-Files achtig verhaal in een onmiskenbare "Blair Witch Project"-stijl.

De feiten doen zich voor in Nome, Alaska. Dokter Abbey Tyler heeft de dood van haar man (een moord) nooit kunnen overkomen. Ze voedt nu alleen haar kinderen op. Deze psychologe ontvangt heel wat klachten van inwoners, die ten prooi vallen aan slapeloosheid en geheugenverlies. Onder hypnose worden ze meestal hysterisch. Het verhaal neemt dramatische wendingen aan wanneer haar patiƫnten zelfmoord plegen of zelf tot moord overgaan. De sheriff schuift haar de verantwoordelijkheid in de schoenen. Tyler zet haar onderzoek verder, en komt erachter dat haar patiƫnten door "iets" bezocht zijn.

Laat ik onmiddellijk zeggen dat ik niet van de film heb gehouden. De inspanningen om me te overtuigen van de waarheid van de feiten zijn zinloos. Ik wist van het begin af aan dat alles fake was, dus het werkte niet. De makers zondigen ook aan het stereotiperen van het hele gebeuren, en gaan wel echt ver wanneer ze de aliens de Sumerische taal toekennen en zichzelf in opnames "God" gaan noemen. Het is ongeloofwaardig in zijn pogingen geloofwaardig te zijn. De film ging zonder verrassingen, zonder spanningsmomenten en zelfs zonder een greintje mysterie voorbij. De discussie rond het al dan niet bestaan van vreemd leven vind ik veel interessanter dan de mogelijkheid te gaan uitbuiten dat ontvoeringen door buitenaardse wezens bestaan. In dit geval zie ik liever een totale fictie.


Vinny's Rating : 3/10

Geen opmerkingen: