dinsdag 16 maart 2010

Serpico (1973)

Regie : Sidney Lumet
Genre : Drama
Acteurs : Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Barbara Eda-Young, Cornelia Sharpe,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070666

"Serpico" was Al Pacino's eerste grote rol, waarmee hij in de belangstelling kwam als acteur. Hij kreeg er zijn allereerste Academy Award voor beste acteur voor in 1974 . Lumet regisseerde een strak drama over corruptie binnen de politie van New York. Zijn verhaal is gebaseerd op het waargebeurde leven van Frank Serpico.

De idealistische Serpico wordt benoemd tot politie-agent op jonge leeftijd. Hij ziet snel dat zijn collega's het niet nauw nemen met de wet en smeergeld aannemen van criminelen. Serpico wil hier niet aan meedoen, en wordt geleidelijk aan als een bedreiging aanzien door andere officieren. Dankzij een invloedrijke ex-agent, die in de politiek is gegaan, neemt hij contact op in hogere kringen om het probleem aan te kaarten, maar stuit tegen een gepolitiseerde muur. Een corruptieschandaal zou noch de reputatie van de burgemeester noch die van de hoofdcommissaris ten goede komen. Serpico vreest stilaan voor zijn leven en beseft dat de pers de enige weg is om het probleem aan de grote klok te hangen...

Dit is in grote lijnen het centrale plot. Lumet gaat veel verder dan dit verhaal. De mens Serpico wordt ook dieper uitgewerkt. Hij bewoog zich in de hippiecultuur, en de verschillende fysieke transformaties getuigen daarvan. In het begin gladgeschoren, daarna met een snor en nog later met een volle baard. Pacino leefde zich ten volle in het personage, en dat maakt ook de beste acteerprestaties. Ook zijn woelige relaties met twee vrouwen komen in de kijker. De film is meer een biografisch drama dan een misdaadfilm. Lumet concentreert zich op de radertjes van het systeem en de bedreigende sfeer die het met zich meebrengt, en laat de bestrijding van de corruptie op een zijlijn. Serpico heeft een interessant verhaal, boeiende personages, maar wordt jammer genoeg wat praterig op bepaalde momenten, en de scènes springen ook van de hak op de tak.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: