zaterdag 27 maart 2010

Sherlock Holmes (2009)


Regie : Guy Ritchie
Genre : Avontuur / Komedie
Acteurs : Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan,...
Speelduur : 128 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0988045/

Oef, deze nieuwe versie van Sherlock Holmes is een goede film geworden. Ritchie behoudt grotendeels de geest van de boeken van Arthur Conan Doyle, en schildert inderdaad de detective af als meestal onsympathiek en egoistisch. Het is ook inderdaad typisch voor Sherlock Holmes om paranormale zaken te confronteren met logisch verstand, en hij voegt er een flinke vleug humor in, die erg goed werkt.

Holmes en Watson onderbreken de satanische rituelen van Lord Blackwood, die op het punt staat een nieuw slachtoffer te maken. Scotland Yard daagt op en Blackwood wordt ter dood veroordeeld. Tijdens de executie is het Watson die het overlijden bevestigt. Wanneer geruchten de ronde doen dat Blackwood herrezen is van onder de doden, vat Holmes zijn enquête opnieuw op. Hij loopt ook opnieuw Irene Adler tegen het lijf, een vroegere fiancée die in dienst genomen is door een geheimzinnige en onbekende man. Ook zij is op zoek achter iets dat met Blackwood te maken heeft. Bij de opgraving van de doodskist vinden ze een dwerg erin. Het is zijn assistent, die zich bezig hield met chemische proeven voor de magiër...

Ja, ik kon die versie wel smaken. Ritchie (echtgenoot van Madonna) schepte een geloofwaardig Victoriaans Londen, met vuile straten, vele opslagplaatsen en drukke straten. Hoewel het grotendeels om CGI ging, kwam het levensecht over. Geen toeters en bellen. Het personage van Sherlock Holmes is niet dat van een flegmatieke Brit, eerder dat van een verwarde egoist. Hij voert proeven uit op zijn hond, manipuleert zijn assistent Dokter Watson en slaapt op de grond. Nee, dit is niet het type kerels met wie ik zou omgaan. Het is inderdaad wel het personage dat door Arthur Conan Doyle in zijn romans beschreven werd. McAdams zorgt voor een verfrissende aanwezigheid als Irene Adler en de duistere Mark Strong deed me meer aan Dracula denken. Zoals reeds gezegd was de humor dik in orde, en kwam Ritchie op de proppen met enkele goede actiescènes, al betreurde ik ook dat Ritchie Holmes deed vechten als Jet Li in die boksscène. Een dikke aanrader voor een zaterdagavond.

Vinny's Review : 7/10

Geen opmerkingen: