zondag 2 augustus 2009

The Border (1982)

Regie : Tony Richardson
Genre : Drama
Acteurs : Jack Nicholson, Harvey Keitel, Valerie Perrine, Elpidia Carrillo, Warren Oates,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0083678/

Zelden zag ik Nicholson als een normaal, kwetsbaar persoon acteren. De meesten kennen hem als schizofreen ("The Shining", "Ironweed"), misdadiger ("Batman", "Departed") of geschifte alternatieveling ("Easy Rider"). Hij speelt hier een grensagent, die de golf van immigranten uit Mexico moet onder controle houden samen met Cat, de man van zijn vrouws vriendin.

Charlie Smith (Nicholson) is een man met weinig scholing en weinig talenten. Hij doet allerlei kleine jobs. Zijn vrouw, Marcy, is op materiële vooruitgang gesteld. Ze wil een mooi huis met een zwembad, en nog veel andere dingen die ze zich niet kunnen veroorloven. Cat overtuigt hem om grensagent te worden, een goedverdienende job. Charlie komt er vlug achter dat corruptie de klok slaat. Een quota aan Mexicanen wordt tegen smeergelden toegelaten in het land, en om de schijn te behouden, worden ook nu en dan Mexicanen op demonstratieve wijze teruggegeven aan de Mexicaanse regering. Charlie wil hier niks mee te maken hebben maar beïnvloed door de hogere levensstandaard die zijn vrouw wil bereiken, geeft hij toch toe. Niet voor lang, want hij krijgt gewetensproblemen en besef voor verantwoordelijkheid wanneer de baby van een immigrante, Maria, gekidnapt en verkocht wordt...

Dat er vuile zaakjes aan de gang waren aan de grens tussen de VS en Mexico is intussen al lang geen geheim meer. Richardson doet zijn best om ook de armoede en uitzichtloosheid op het Mexicaanse platteland in de verf te zetten. Zoals Keitel zegt : "Je kunt ze niet allemaal tegenhouden." De grensagenten staan voor een onmogelijke taak die even uitzichtloos is als de sociale toestand in Mexico. Corruptie en banditisme nemen het dan over, en Nicholson wil zijn geweten redden en doen wat juist is. Hij is een goed man, ver van de gevaarlijke gek uit "Shining". Alles wordt goed aangepakt, en de film verliest de menselijke aspecten niet uit het oog. Shootouts en geweld worden tot een minimum herleid. Bewustwording rond het probleem vonden de makers veel belangrijker. Alleen op het einde wordt alles vlug en met iets teveel zelfvoldaanheid afgehandeld. Toch een goede film.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: