zaterdag 8 augustus 2009

A Bronx Tale (1993)

Regie : Robert De Niro
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Chazz Palminteri, Robert De Niro, Lillo Brancato, Taral Hicks,...
Speelduur : 116 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0106489/

De Niro koos de omgeving van zijn eigen jeugdjaren in de Bronx als decor voor zijn regiedebuut. Hij werkte daarvoor het toneelstuk van Palminteri uit, een zoon van Italiaanse immigranten, die in een woelige omgeving opgroeide waar racisme en culturele verschillen die ervoor zorgden dat een kind daar erg makkelijk een weinig rooskleurige toekomst tegemoet kon gaan.

Calogero is de negenjarige zoon van een eerlijke, hardwerkende buschauffeur, Lorenzo. Al van kindsaf kijkt hij op met zijn vrienden naar de lokale gangsters, die het respect van iedereen hebben. Vooral Sonny, hun leider, is zijn grote voorbeeld. Wanneer Sonny iemand op straat vermoordt, is Calogero getuige. Bij de identificatie door de politie verlinkt de jongen hem niet, en Sonny neemt hem daarna onder zijn hoede, ondanks het verbod van zijn vader. "De mensen houden niet van hem", zegt Lorenzo, "Ze zijn bang voor hem, daarom doen ze vriendelijk." Maar Calogero heeft een nieuwe familie gevonden en distantieert zich stilaan van zijn biologische vader. Tien jaar later is Calogero, die C. genoemd wordt, de rechterhand van Sonny. Hij wordt ook verliefd op een zwart meisje...

Dit is in feite een vrij klassiek misdaadverhaal, weliswaar niet gekruid met shootouts en geweld, maar met de levenswijsheid van mannen als Palminteri en De Niro, die hun jeugd in de immigrantenwijken doorbrachten. C. heeft twee vaders die hem totaal verschillende adviezen geven. Lorenzo vindt de man die elke dag vroeg opstaat om naar zijn werk te gaan de échte held. Sonny gaat daar op in, en zegt dat iemand niet moet luisteren naar wat anderen vinden dat je in het leven moet doen. Want als het misloopt, kan het niemand wat schelen. Sonny is een rustige, wijze man, die eerder priester dan mafiabaas kon geworden zijn. Het rassenprobleem komt ook ter sprake. De jeugdvrienden van C. pakken nu en dan zwarten hardhandig aan in "hun" wijk. Maar C. is verliefd op Jane, en beiden lijken verder te kunnen kijken dan hun huidskleur. Dat vond ik een verfrissend gegeven. De Niro staat stil bij de keuzes die éénieder maakt in zijn leven, en de logische gevolgen die voortspruiten uit die keuzes. Hij illustreert dat op een fascinerende manier in een scène waar C. zich tegen zijn zin in een auto bevindt met zijn vrienden, die erop uit zijn om de zwarten een lesje te leren. "Bronx Tale" is toch wat minder dan films als "Goodfellas" of "Donnie Brasco" maar mist zeker geen inhoud en toont met een menselijke touch de slechte invloed en verkeerde waarden van de misdaadwereld.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: