zondag 23 augustus 2009

The Last King of Scotland (2006)


Regie : Kevin MacDonald
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson,...
Speelduur : 123 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0455590/

Whitaker speelt één van de mooiste rollen uit zijn carrière als de Oegandese dictator Idi Amin Dada, die tussen 1971 en 1979 een ongeziene terreur losketende in zijn land. De film is een goed bestudeerde karakterschets met mooie beelden.

Nicholas Garrigan komt uit een familie van artsen. Als pas afgestudeerde zit hij nog met heel wat ambities en idealen. Hij draait de wereldbol, en zijn vinger valt op Oeganda. Daar wil hij naartoe. Hij komt er aan in een oproerige periode. Militairen die trouw zijn aan de volksfiguur en generaal Idi Amin werpen het regime van president Milton Obote omver. Amin geniet de volle steun van het volk en komt met heel wat mooie beloftes. Dr Merrit is minder onder de indruk dan Garrigan : voor haar is hij de zoveelste persoon in Afrika met mooie beloftes. Wanneer Amin een wegongeval heeft, roepen de militairen toevallig Garrigans hulp in om zijn hand te verzorgen. Amin lijkt wel onder de indruk door Garrigans optreden, en vraagt hem om zijn persoonlijke lijfarts te worden. Merrit raad hem aan zich niet met politiek te bemoeien maar Amin is een charmeur en lokt hem toch naar Kampala, de hoofdstad. Hij ontdekt vlug dat zijn weldoener paranoide trekjes vertoont en even snel kan overgaan van een sympathieke demagoog naar een onsamenhangende psychopaat...

Twee interessante plots lopen door "The Last King of Scotland". De eerste vertelt het verhaal van Amin zelf, een man waarin het Afrikaans bijgeloof nog steeds goed ingeworteld zit, en die in alles tekens ziet. Desondanks werd hij opgeleid door de Britten en komt over als een beschaafde zwarte. Een slim element is om de Britse geheimagent Stone (Simon McBurney) aan het woord te laten. De macht van de Engelsen was nog erg reëel, en Amin was hun man. Wanneer hij echter tot wreedheden overstapte, wilden ze alles doen om er van af te raken om geen bloed aan hun handen te krijgen. Garrigan begrijpt de politieke relaties niet in het begin, maar hij begrijpt ze op het einde maar al te duidelijk, wanneer Stone hem dan chanteert om Amin te vergiftigen. De sfeer wordt alsmaar verstikkender en MacDonald zet de kijker een klem op de keel. Zoals ik al zei, speelt Whitaker een ingewikkelde, riskante rol als de dictator die beweerde de dag van zijn dood te kennen. Zijn vertolking is gebaseerd op een gedetailleerde studie van de echte Amin, en voelt nooit aan als een stereotipering. Whitaker charmeert, zijn half loensende blik is dreigend, zijn présence indrukwekkend ("You are a giant, that's why they fear you") en zijn aanvallen bruusk. Sterke rol en hij is er de geknipte man voor. De dokter Garrigan is een fictief personage maar gebaseerd op een (anoniem gehouden) arts die inderdaad voor Amin werkte, en die heel nauw samenwerkte met de tiran. "The Last King of Scotland" is een goede film over Amin en respecteert de historische feiten. Een must-see.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: