vrijdag 14 augustus 2009

Le Jumeau (1984)


Regie : Yves Robert
Genre : Komedie
Acteurs : Pierre Richard, Camilla More, Carey More, Andréa Ferreol, Jean-Pierre Kalfon,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0087520/

Deze Franse feelgood-komedie met de Franse komiek Pierre Richard is een amusante verfilming van een roman van Donald Westlake, en werd in 1996 nog eens overgedaan onder de titel "Two Much" met Antonio Banderas en Melanie Griffith in de hoofdrol. Deze versie is de meest sympathieke, al begint het na een uur wat aan te modderen.

Matthias Duval is een gokliefhebber die niet fortuinlijk is maar zich graag in de "high society" beweegt. Hij verliest heel wat tijdens een pokerspel aan de Côte d'Azur. Hij besluit om zich wat te ontspannen in de mooie villa van zijn vriend Ralph. Daar ontmoet hij tijdens een avondfeest de Engelse Liz Kerner, erfgename van een rijke industrieel. Duval is nogal op zijn gemak met vrouwen en versiert Liz in een mum van tijd. Liz heeft een tweelingzus, Betty, die hij eveneens het hof maakt. Overmoedig door zijn succes vindt hij zichzelf een tweelingbroer uit, Matthieu. Vanaf dan begint het spelletje : hij moet zowel Matthias en Matthieu spelen om zijn leugentje vol te houden. Matthieu draagt een bril, heeft een ander kapsel en is verlegen. De zusjes willen allebei trouwen, de één met Matthias, de ander met Matthieu, om van hun deel van de erfenis te kunnen genieten. Maar de advocaat van De Kerners, Volpinex, waakt over het fortuin...

Het is nooit billenkletsen met deze film. De grappen komen voort uit de ingewikkelde situatie waarin Matthieu/Matthias verkeert, en de kunst waarmee hij zich uit de penarie praat. Het is wel moeilijk te geloven dat de zusjes hem niet doorhebben na een paar dikke flaters. Die advocaat, Volpinex, deed me door zijn kille mechanische optreden denken aan Jaws, de vijand van James Bond. En de zusjes zijn gewoon lief en sexy. Het is echter nooit volledig duidelijk in de film of de zusjes nu werkelijk verliefd zijn op Richard, of ze enkel uit eigenbelang handelen om hun fortuin veilig te stellen. Dan zou je het einde van de film als een win-win situatie kunnen zien. Wie niet opschrikt van naief romantisme en dubbelzinnigheid zal dit heerlijk vinden. Voor de anderen zal het allemaal wat te lang duren, en daar reken ik mezelf toe.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: