maandag 3 augustus 2009

The Pink Panther (2006)


Regie : Shawn Levy
Genre : Komedie
Acteurs : Steve Martin, Kevin Kline, Beyoncé Knowles, Jean Reno,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0383216/

De schandaligste komedies zijn deze waar je amper of helemaal niet tot lachen komt. "Pink Panther" is zo'n voorbeeld, en is een ware belediging voor de intelligentie. Ik ben weer maar eens genoodzaakt om mijn rode kaart boven te halen.

Tijdens een voetbalwedstrijd wordt Gluant, de coach van een succesvol Frans team, gedood door een giftige pijl. De "Pink Panther", een roze diamant, die hij rond zijn vinger droeg, is verdwenen. Inspecteur Dreyfus, de hoofdinspecteur van de politie, duidt de knullige Clouseau aan om het onderzoek te voeren. Dit is voor Dreyfus gewoon een afleidingsmaneuver om de pers op afstand te houden, want intussen zet hij zijn beste mensen in om het onderzoek tot een goed einde te brengen. De nietsvermoedende Clouseau wordt geflankeerd door Ponton, een man die in feite door Dreyfus betaald wordt om de domme flik in de gaten te houden...

Die "Pink Panther" films vond ik ook al misleidend in de tijd dat Blake Edwards ze regisseerde met Peter Sellers in de hoofdrol. Ik kende enkel maar de grappige tekenfilms met die roze panter. Wat heeft die panter nu te maken met een domme inspecteur en Britse humor? Maar nu is er een remake van die Blake Edwards film, en hou je goed vast aan de takken van de bomen, want de humor vliegt erg laag en vond ik nauwelijks grappig. De scène waarin Clouseau Dreyfus te lijf gaat en denkt dat ie een masker draagt is werkelijk beneden alle peil. Oerflauw, helemaal niet vindingrijk, en met het gevoel dat je de grap ooit al eens gezien hebt in Chaplin of Laurel en Hardy films. Trouwens, Martin is Sellers niet, en Levy is zeker Blake Edwards niet. Martin is een flauw afkooksel, meer niet. Ook Jean Réno speelt een ongelooflijk oninteressante rol, als de volger Ponton, die voortdurend loopt te stamelen en verder niks. Dat Reno, die toch al bewezen heeft met "Leon" en "Mission Impossible" dat hij een goed acteur is, zoiets doet is ronduit triest. Om dan nog maar niet te spreken van Beyoncé, die als zangeres gelukkig iets beter is dan actrice. Op de eindaftiteling wordt je nog getrakteerd op een zagerig R&B nummer, vermoedelijk een commerciële stunt. Wie absoluut "Pink Panther" toestanden wil, bekijkt beter de komedie uit de jaren '70, waar Britse humor tenminste van Britse bodem is. Dit is een drol van een film.

Vinny's Rating : 2/10

Geen opmerkingen: