maandag 31 augustus 2009

Loft (2008)


Regie : Erik Van Looy en Bart De Pauw
Genre : Thriller
Acteurs : Koen De Bouw, Filip Peeters, Matthias Schoenaerts, Veerle Baetens,...
Speelduur : 113 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0926762/

Ik was erg benieuwd en keek dan ook reikhalzend uit naar de DVD-release van Loft. Dat de film in Vlaanderen alle records brak in de zalen, schept toch wel hoge verwachtingen. En in de kranten hadden ze het ook al aangekondigd : ijzersterke thriller, uitermate sterk script. Maar dat Hitchcock ervan zou smullen, zoals De Pauw in de Knack beweerde, dat vond ik een erg pretentieuze opmerking. Ik vond het alvast geen topper, zonder het ook een saaie film te vinden.

Het begint met de ontdekking van een vrouwenlijk in een loft. Ze werd vermoord. Omdat enkel de vijf mannen de sleutel van de loft konden hebben, beginnen ze elkaar te wantrouwen. Dan vertelt de film in flashbacks. Vijf vrienden, die allemaal overspelig zijn in hun relatie, voorzien een plaats waar ze hun minnaressen kunnen ontmoeten. We leren ook deze mannen iets beter kennen, en zo sympathiek en eerlijk zijn ze helemaal niet. Ze hebben allen geheimen te verbergen voor elkaar en ze beseffen meer en meer dat ze elkaar in feite niet zo goed kennen als ze dachten...

"Loft" heeft teveel gebreken om een meesterwerk te zijn. De chauvinistische opstoot in Vlaanderen ligt waarschijnlijk aan de basis van het succes van deze "sleazy" thriller. Ten eerste : de regie van Van Looy is een kopieer-oefening van de Amerikaanse stijl. Dezelfde belichtingstechnieken, hetzelfde soundgebruik worden toegepast, wat de film toch wel onpersoonlijk maakt. Plus een finale in de gietende regen (hoeveel keer hebben ze dit al niet gebruikt?). Je ziet niet dat dit een film van Van Looy is. Hij geeft er geen signatuur aan. De personages zijn helemaal niet goed uitgewerkt. De band tussen de vrienden kwam niet overtuigend over. Je ziet ze nooit barbecuen, of voetballen, of met de kinderen van elkaar omgaan. Nee, ze lopen van de ene bar naar de andere receptie. Dat, en het gebrek aan uitdieping van de personages zelf (hun jeugd bvb) is een groot gebrek. Gelukkig had het script ook nog goede verrassingen, zoals een leuke intrige, die niet pretentieus is en nooit té ingewikkeld of gekunsteld wordt. Als kijker krijg je vaak de juiste vermoedens en dat is ook wel leuk. Sorry, maar dit is een gewone doorsnee-thriller, en Hitchcock zou dit ook zo ervaren hebben. Daar is "Loft" te weinig subtiel voor. Het verhaal heeft trouwens verre gelijkenissen met "Shallow Grave" uit 1995.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: