maandag 29 september 2008

Brokedown Palace (1999)


Regie : Jonathan Kaplan
Genre : Drama
Acteurs : Claire Danes, Kate Beckinsale, Bill Pullman, Lou Diamond Phillips,...
Speelduur : 100 min


Claire Danes en Kate Beckinsale, twee aardige jonge actrices, spelen de hoofdrol in het drama « Brokedown Palace », waarbij twee goede vriendinnen op reis in Thailand, voor het grootste deel van hun leven de cel invliegen wegens drugsbezit. Hun enige onschuldige misdaad is om te dom en te naief geweest te zijn.

Alice en Darlene, die elkaar van school kennen, planden om naar Hawaii te reizen, maar wijzigden hun bestemming op het laatste nippertje naar het meer exotische Thailand zonder medeweten van hun ouders. Ze vinden een goedkoop kamertje en dringen in een luxueuze resort binnen, waar ze dure cocktails drinken en de rekening op een verkeerde kamer willen zetten. Ze worden uit de problemen geholpen door een vriendelijke Australiƫr, Nick, die met zijn charmes beide meisjes versiert. 's Morgens is de man weg. Op een briefje nodigt hij hen uit om hem naar Hong Kong te volgen. Wanneer ze op de luchthaven betrapt worden met drugs in hun bagage, krijgen ze 33 jaar celstraf. Ze krijgen een lokale Amerikaanse advocaat toegewezen, die het systeem ter plaatse goed kent. De man, Hank the Yank (Bill Pullman), is een eerlijke maar geldzuchtige advocaat die door de ouders van de meisjes ingehuurd wordt, en wanneer hij de meisjes helpt, doet hij zijn uiterste best. Hij probeert om een onbehulpzame man uit de ambassade (Lou Diamond Phillips) te overtuigen om druk uit te oefenen op de Thaise regering. De tijd vliegt intussen pijnlijk voorbij in de harde vrouwengevangenis, en ze hebben alleen nog zichzelf om het vol te houden...

Het verhaal klinkt bekend in de oren, en de film is dan ook een verwittiging die recht voor de raap is. In een ander land gelden andere wetten. In het ene land is drugbezit een kleine overtreding waarop slechts een kleine boete staat, in Aziatische landen kun je de doodstraf riskeren. Ervaren globetrotters weten dat, naieve meisjes niet. Alice en Darlene leren de harde les dat je nooit vreemdelingen moet vertrouwen, hoe sympathiek ze zich ook voordoen.Beide actrices spelen beklemmende rollen waarin we makkelijk met hen meevoelen en waarin ze een mentale transformatie ondergaan. Het voelt pijnlijk aan om je hele toekomst plots als rook op te zien gaan, en dit kan niet anders dan gevolgen hebben voor de geest. Ze verharden en doen hun best om de verleiding te weerstaan om elkaar met schuldgevoelens te overladen. Er zit veel in deze film, die als een zorgeloze vakantie begint en eindigt met zware morele keuzes.


Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: