woensdag 24 september 2008

Hoodlum (1997)


Regie : Bill Duke
Genre : Gangster
Acteurs : Laurence Fishburne, Tim Roth, Vanessa Williams, Chi McBride, Andy Garcia...
Speelduur : 130 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0119311/


Acteur en regisseur Bill Duke vertelt het verhaal van Ellsworth "Bumpy" Johnson, een kruimeldief die uit de gevangenis komt, en zich in het Harlem van de jaren '30 aanbiedt als lijfwacht van Madame Queen, die daar de illegale loterijen runt. Ze wordt onderdruk gezet door de gangster Dutch Schultz (Tim Roth), die zelf de hand wil leggen op de loterijwinsten. Weldra breekt een hevige strijd los rond de controle van Harlem. Johnson is een figuur die recht in zijn schoenen staat en van zins is om Schultz een lesje te leren. Zijn hart slaat voor Francine Hughes (Vanessa Williams), een verpleegster die geen blad voor haar mond neemt. Hij wordt bijgestaan door zijn neef Illinois Gordon (Chi McBride), die altijd met een grapje klaarstaat en enkele andere onderwereldfiguren.

Grapjes zijn niet bepaald weggelegd voor Dutch Schultz, een agressieve gangster die ervan droomt om het te maken. Hij koopt politie-inspecteurs om en gebruikt harde methodes om zowel vriend als vijand aan hem te binden. Officieel werkt hij voor de stijlvolle Lucky Luciano (Andy Garcia), maar de Italiaanse maffiabaas haat hem in het geheim, en wil niks liever dan van hem afraken. Daarvoor rekent hij op Johnson.

"Hoodlum" is een gangsterfilm die het geweld niet schuwt, dat is waar. Toch gaat de film een stukje verder dan de doorsnee-gangsterprent door bijvoorbeeld over de implicatie van hooggeplaatste personages in de maffiawereld te spreken. Thomas Dewey, ooit presidentskandidaat in de jaren '40 wordt in verband gebracht met Lucky Luciano, hoewel dit nooit historisch bewezen was. Ook interessant zijn de spanningen tussen de zwarten in Harlem zelf, die de film niet te zwart-wit maken (hihi). Eén van de vroegere zwarte bendeleiders werkt nu voor Schultz, en dat geeft een extra dimensie in dit ingewikkeld mafiamilieu.

Roth schittert als eersteklas etter Schultz. Zijn prestatie doet onvermijdelijk aan Al Pacino in "Scarface" denken, met zijn vooruitgestoken kin. Een beetje stereotiep misschien, maar hij zet wel een sterke rol neer. De hoofdrol is voor Laurence Fishburne, doorwinterd zwart acteur met voorkeur voor actiefilms, door mezelf de "Zwarte Stallone" genaamd. Fishburne is niet mijn favoriet acteur door zijn gebrek aan gevoeligheid. Ook hier toont hij een minimum aan emotie, zelfs als op een moment in de film, een naaste overlijdt. Andy Garcia, een uitstekend acteur van Cubaanse komaf, speelt met Latijns charme en speelse sluwheid de rol van topgangster Luciano.

Spijtig dat de film onopgemerkt voorbijging, want het is duidelijk een film met aandacht en respect voor de historische getrouwheid. Dat komt in verschillende scènes naar voor : in het personage van Madame Queen, in de uitbeelding van Luciano, in de moord op Schultz, in de betrokkenheid van Dewey. Dit maakt van "Hoodlum" een authentieke film, meer dan het overhypte "The Untouchables" maar toch nog minder dan de geniale karakterstudie van Scorsese's "Goodfellas".

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: