dinsdag 30 september 2008

Seraphim Falls (2006)


Regie : David Von Ancken
Genre : Western
Acteurs : Pierce Brosnan, Liam Neeson, Michael Wincott, Ed Lauter,...
Speelduur : 111 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0479537/


« Seraphim Falls » gaat over twee fundamenteel goede mensen, wiens leven volledig beheerst wordt door de wraak van één van hen. Liam Neeson, die in het geheugen zal blijven als Schindler, is de man die het verleden niet kan loslaten zolang hij Pierce Brosnan niet gedood heeft. De film toont veel overeenkomsten met « The Outlaw Josey Wales » met Clint Eastwood. David Von Ancken, de regisseur, ontkent dat dit een remake ervan is, hoewel hij de film heeft gezien. De adembenemende fotografie van John Coll maakt van “Seraphim Falls” een absorberende western.

Het verhaal speelt zich af in 1868, enkele jaren na de Amerikaanse burgeroorlog. Pierce Brosnan speelt de rol van Gideon, een opgejaagde ex-kapitein uit het yankee leger. De man die hem achternazit, samen met vier huurlingen, is Carver. Carver is vastberaden om Gideon uit deze wereld te helpen, al is het tijdens het eerste anderhalf uur niet duidelijk waarom. Enkele snelle flitsen van een brandend huis houden het antwoord in. De motivatie voor deze klopjacht is simpel : Gideon gaf het bevel tot het uitbranden van het huis van Carver, een gezochte kolonel uit het Zuiderleger. Daarbij kwamen zijn kinderen om, en zijn vrouw, die hen uit het brandende huis wilde redden. En de arme Gideon roept tegen één van zijn mensen : “Je had gezegd dat er niemand meer was in dat huis.”, waarmee het duidelijk was dat hij geen slachtoffers wilde. De klopjacht zal alleen maar eindigen als één van hen het loodje legt... of beiden.

Als western is hij wel erg gestileerd, met zuinige, misschien iets te zuinige dialogen, over wraak en vergiffenis. De weidse en gevarieerde Neo-Mexicaanse landschappen zijn schitterend weergegeven, van besneeuwde bossen en groene prairies tot een verschroeiende woestijn. Iets meer interactie zou bepaalde scènes een grotere emotionele lading hebben gegeven. De confrontatie komt er uiteindelijk, en is niet zo intens als ik hoopte. Wellicht schroeide de zon hun hersencellen op dit laatste moment, want het lijkt alsof ze plots niet goed weten wat ze moeten doen terwijl dat de hele film, en zelfs hun hele leven, wel het geval is geweest . Deftige mooie film met een einde die mij echt ontgoochelde.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: