zondag 28 september 2008

Mirrors (2008)



Regie : Alexandre Aja
Genre : Horror
Speelduur : 106 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0790686/


Sinds “Ringu” verfilmd werd als “The Ring”, hebben we recht gehad op een hele reeks remakes van Japanse horrorfilms zoals o.a “The Grudge”, “Feardotcom”, “Dark Waters” en “Pulse”. Het zijn stuk voor stuk bizarre spookverhalen waarin alledaagse objecten het medium zijn tussen de werkelijkheid en het bovennatuurlijke. In “The Ring” was het een telefoon, in “Feardotcom” was het internet en in “Pulse” gebruikten geesten communicatienetwerken. En nu komt Alexandre Aja, de zoon van de Franse regisseur Alexandre Arcady eraan met een remake van “Into the Mirror”, waarin achter de spiegels een alternatieve werkelijkheid schuilt.

Aja regisseerde eerder al enkele gore films zoals de remake van “The Hills have Eyes”. Aan schokeffecten ontbrak het toen niet. Aan verrassingen ontbreekt het hier wel iets meer. Ben Carson is een ontslagen detective die over zijn alcoholproblemen aan het raken is. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Amy en zijn 2 kinderen. Hij vindt een baantje als nachtwaker in een afgebrand hospitaal dat dienst doet als magazijn. Hij krijgt hallucinaties en begrijpt dat de spiegels hier voor iets tussen zitten. Wanneer zijn zuster afschuwelijk verminkt teruggevonden wordt, zet de spiegel hem op het spoor van een naam, Esseker. Carson moet het raadsel oplossen voor zijn familie het slachtoffer wordt.

Het gebruik van spiegels zorgt uiteraard voor speelse camerahoeken en een behoorlijke belichting. Vaak moeten we ons oog in de spiegels gaan richten, en Aja slaagt erin om onze blik ernaartoe te trekken met bewegingen. Dat zijn sterke punten want in veel horrorfilms maken regisseurs overmatig gebruik van schaduw en onderbelichting, waardoor je precies voortdurend in het donker kijkt. Naast een sterke cinematografie heeft “Mirrors” een zwak verhaal met meer gaten dan een emmental. We geloven in eerste instantie dat enkel de spiegels in het Mayflower magazijn bespookt zijn, en plots vinden we ze terug in het huis van Carsons vrouw. Kiefer Sutherland loopt er als Jack Bauer bij, van de ene zenuwslopende situatie in de andere, en gaat zelfs zover dat hij een pistool op een non gaat richten. Tot waar een mens kan gaan Het is natuurlijk alleen maar entertainment met minimale intellectuele inspanning.


Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: