maandag 22 september 2008

Frailty (2001)




Regisseur : Bill Paxton
Genre : Thriller
Acteurs : Bill Paxton, Matthew McConaughey, Powers Boothe, Matt O'Leary...
Speelduur : 99 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0264616/


Wel, dit is wat ze een nagelbijter noemen. Die had me op het puntje van de stoel zitten. Acteur en regisseur Bill Paxton zorgt voor een mysterieus verhaal, een duistere regie en een hoog oplopende spanning. "Frailty" is een film die de kijker aanklampt op een originele manier, vandaar ook de hoge rating.
Een man, Fenton Meeks (Matthew McConaughey), geeft aan een FBI agent (Powers Boothe) aan, dat zijn broer de befaamde "God's Hand" killer is, die al zolang gezocht werd voor een reeks moorden. Meeks vertelt in een lange flashback het verhaal uit zijn jeugd die hem zover bracht. Fenton en zijn broer Adam worden door hun vader (Bill Paxton), een weduwnaar opgevoed. De kinderen houden van hun vader, tot hun leven op een dag verandert. Hun vader kreeg op een nacht het bezoek van een engel, die hem opdroeg om demonen te vernietigen, die zich in menselijke gedaante onder de mensen bevinden. Hij betrekt de twee zoons in zijn waanvoorstellingen. Adam, de jongste, gelooft alles wat zijn vader hem vertelt, en volgt hem blindelings. Fenton denkt dat zijn vader gek geworden is, en weigert mee te doen aan diens criminele plannen. Nochtans is de vader erg overtuigd en beweert dat hij via aanraking de zonden van zijn slachtoffers voor ogen ziet. Wanneer Fenton zijn vader weigert te volgen, volgt er een moeilijk moment tussen hen...

De film werkt op twee niveaus. We vragen ons af of de vader nu werkelijk de waarheid vertelt en Gods hand is, of gewoon knettergek geworden is. Ten tweede wordt het stilaan duidelijk dat Fenton Meeks niet zomaar naar de FBI agent gegaan is. Hij heeft een verborgen bedoeling.
"Frailty" is een verhaal over obsessie. Hoewel het materiaal soms erg verontrustend is, worden de moorden offscreen gehouden, wat een verstandige beslissing is. De betrokkenheid van twee tieners bij de plannen van hun moordzuchtige vader is al verontrustend genoeg te noemen en zorgt voor een voortdurend gevoel van onbehagen. Als kijker proberen we het rationele van het krankzinnige te scheiden, en worden misleid omdat we te veel logisch willen denken. "Frailty" gebruikt ook wat religieuze symboliek. De vader ziet een licht uit de hemel schijnen op een stal, waar het instrument voor zijn taak (een bijl) klaarligt. In een ander visioen, zien we een engel met een zwaard op hem neerdalen. Krachtige visuele shots.
Het antwoord op de vragen komt er op het einde van de film in een wending die je nooit ziet aankomen. Dit is een briljante thriller die veel meer erkenning verdiende.


Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: