woensdag 11 november 2009

Das Leben der Anderen (2006)


Regie : Florian Henckel von Donnersmarck
Genre : Drama
Acteurs : Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Ulrich Tukur, ...
Speelduur : 137 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0405094

Met de herdenking van de val van de Muur is de film "Das Leben der Anderen" een verplicht nummertje. Het Duitse drama brengt een verhaal die misschien wel het verhaal van vele Oostduitsers kon zijn. Een verhaal van afgeluisterd worden, van in de kiem gesmoorde hoop en van verboden dromen van vrijheid. Gefluister heeft de muur doen vallen.

1984. Gerd Wiesler is een agent van de Stasi, die zijn werk met technisch vakmanschap doet, en ook les geeft aan de nieuwe Stasi agenten. Op een dag wordt hij aangemoedigd om een dramaturg, Georg Dreyman, te bespieden. De man, een toneelschrijver, geniet een sterke reputatie in Oostduitsland en hij staat boven alle verdenking, al zijn zijn uitspraken niet altijd op één lijn met de ideologie. Hij heeft een relatie met Christina Sieland, een populaire actrice. Wat Dreyman niet weet, is dat ze ook de minnares is van een Minister, Hempf, op wiens bevel Wiesler hen moet bespieden. Hempf wil zo zijn rivaal uit de weg ruimen. Maar Dreyman is loyaal, en Wiesler kan niks ontdekken. Tot de dag dat vrienden hem overtuigen om een anoniem artikel te schrijven over het hoge aantal zelfmoorden in de DDR. Toch houdt Wiesler die informatie achter voor zijn superieurs, gefascineerd door hun gepassioneerde manier van leven in dit kille politieke systeem...

Het verhaal is heel sterk, en valt frontaal de absurditeit van het communistische DDR aan. Hoe sterk je in ieders leven woelt, hoe groter je kans natuurlijk is dat je vroeg of laat op uitspraken valt die tegenstrijdig zijn met de partij. Iedereen is schuldig, iedereen moet wel schuldig zijn. Het was een belediging tegen de menselijke integriteit, om hun meest intieme momenten op papier te zetten. Dit noteren van alle acties van iedereen was een nog grotere beperking van de vrijheid, dan moesten ze in een cel zitten. Maar Dreyman en Sieland zijn eerst en vooral mensen, die een menswaardig bestaan willen, vooraleer ze robotniks zijn van een pervers systeem. Het personage van Wiesler wordt wakkergeschud uit zijn volgzame apathie, en begrijpt dat hij uiteindelijk ook niet bepaald tevreden is met de politiek. De film is een confronterende weergave van de realiteiten van de DDR. Het acteerwerk is net als de hele film, sober en droog, en blijft soms lang stilstaan op banale details. Vooral in het begin moest ik soms doorbijten, maar stilaan ontplooit het verhaal zich tot een thriller die duidelijk maakt waarom zoveel mensen naar het Westen vluchtten.

Vinnys Rating : 7/10

Geen opmerkingen: