donderdag 19 november 2009

Pandorum (2009)


Regie : Christian Alvart
Genre : Science-Fiction / Thriller
Acteurs : Ben Foster, Dennis Quaid, Antje Traue, Cam Gigandet,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1188729

Dat de mens in de ruimte op zoek gaat naar een nieuwe heimat om te leven na de vernietiging van zijn planeet Aarde is geen nieuwe SF fantasie meer. Het bestaan van andere leefbare planeten voor de mens heeft ons altijd wel doen dromen. Tanis is zo'n planeet. Alleen, de personages moeten er nog raken. De naam "Pandorum" is een hersenaandoening die teweeg gebracht wordt door een te lange ruimteslaap.

Aan boord van het 60.000 zielen tellende ruimteschip Elysium worden twee astronauten, Bower en Payton, gewekt uit hun slaap, zonder enige herinnering aan wie ze zijn en wat hun doel is. Ze kunnen de brug van het schip niet bereiken. Bower begeeft zich in de smalle kokers, geleid door Payton, die hem het verhaal van de Pandorum ziekte vertelt, een psychologische toestand die het gevolg is van een té lange hyper-slaap, en die zich uit via paranoia, moordzuchtig gedrag en levendige hallucinaties. Bower ontdekt lichamen van andere astronauten en de aanwezigheid van monsterachtige wezens. Hij ontmoet ook andere overlevenden, die in deze ark van Noah ronddwalen. Eén van hen, een kannibaal, vertelt het verhaal van een man die aan Pandorum leed, nadat het schip een laatste bericht had ontvangen dat de Aarde niet langer bestond...

Het is niet meer en niet min dan een samenraapsel van elementen uit andere films als Alien, The Descent en Event Horizon, maar wel op een bijzonder stijlvolle manier. Het kleurgebruik valt erg mee maw niet te donker. De claustrofobische sfeer laat zich voelen en de futuristische decors herinnerden mij aan duistere games als Quake en Unreal. Zonder bijzonder origineel te zijn, is Pandorum wel een film die gemaakt is zoals het hoort en werkt zoals het hoort. De spanning is op sommige momenten duidelijk aanwezig en vooral in het eerste deel waren flink wat spannende stukken. Daarna komt het fantasieloos over, met die gemuteerde wezens. Toch wil ik een degelijk cijfer ertegenaan gooien, omdat ik na afloop toch dat het voor een SF film heel degelijk overkwam.

Vinny's Rating : 6,5/10


Geen opmerkingen: