zaterdag 7 november 2009

Year Of The Dragon (1985)


Regie : Michael Cimino
Genre : Misdaad
Acteurs : Mickey Rourke, John Lone, Ariane, Caroline Kava, Eddie Jones,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0090350

Year of the Dragon is één van die films, die weinigen gezien hebben, maar die kwalitatief toch van een deftig niveau zijn. Dat de film een flop werd, was te danken aan de bevuilde reputatie van Michael Cimino, die United Artists het faillissement instuurde met de mega-flop Heaven's Gate. Daarna zijn de critici niet mals meer geweest met hem. Elke nieuwe film van Cimino moest nu wel een fiasco zijn. Zelfs zijn kroonstuk The Deer Hunter, moest eraan geloven.

In Chinatown, New York, staat het één en ander te gebeuren. Een peetvader, Jackie Wong, wordt in publiek vermoord in een restaurant. Stanley White, een racistische commissaris wordt naar de wijk overgeplaatst om orde op zaken te zetten. Gedaan met de afspraakjes tussen politie en Chinese gemeenschap : het is tijd voor de schoonmaak. Joey Tai, een jonge gangster neemt de teugels over en de ouderen vertrouwen zijn dynamische businessman stijl. White leert journaliste Tracy Tzu kennen, die hij wil gebruiken om de vuile zaakjes uit Chinatown in de belangstelling te brengen. Privé heeft hij een relatie met Connie, een verpleegster, die op het punt staat hem te verlaten, omdat hij enkel maar aan zichzelf denkt. Bij een date met Tracy, wordt het restaurant waar ze afspreken, aangevallen door twee gangsters...

Dit is een misdaadfilm die net iets meer is. Het gaat niet enkel om een gangsterverhaal, maar ook om het persoonlijke drama van White's bestaan. Het is niet altijd met evenveel subtiliteit gebracht wel. White duikt halverwege de film met de journaliste onder de dekens, en keert dan terug naar Connie met de uitleg : "Ik wist niet wat ik deed". Wie neemt hier tevredenheid mee? Ook de stereotipering van de Aziaten en voortdurende racistische uitlatingen vielen niet in goede aarde. Inderdaad jammer dat ze daarin wat overdreven. De agressieve regie van Cimino tilt gelukkig de film nog op tot een hoger niveau met enkele intense climaxen, zoals de aanslag op het restaurant. De film mag dan hopen kritiek gekregen hebben, hij blijft wel trouw aan wat hij is : een misdaadfilm van een deftige kwaliteit.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: