zaterdag 7 november 2009

Safari (2009)


Regie : Olivier Baroux
Genre : Komedie
Acteurs : Kad Merad, Lionel Abelansky, Valérie Benguigui, Guy Lecluyse,...
Speelduur : 97 min.

Na het succesvolle "Bienvenue chez les Ch'tis" wilde ik de nieuwe komedie met hoofdrolspeler Kad Merad ook niet missen. Hij speelt in "Safari" een knullige reisgids, die een koffer aan Mozambicaanse rebellen moet overdragen. De film is een opeenvolging van flauwe grappen en domme karakters.

Richard Dacier zit met heel wat schulden die hij niet kan afbetalen. Om die in te lossen, moet hij een opdracht volbrengen voor een zeker Monsieur Charles, een steenrijke kolonist die heel wat duistere zaakjes te verbergen heeft. Om zijn leven te redden, moet hij een koffer naar Mozambique brengen in ruil voor een andere koffer, die hij aan Mr. Charles bezorgt. Zijn dekmantel is een toeristische safari door Zuid-Afrika. Wat de toeristen niet weten, is dat Dacier al 30 jaar geen voet in de rimboe heeft gezet en hij bang is voor de fauna. Dacier heeft geen keus, want zijn beste vriend Bako (de werkelijke gids) is gijzelaar en hij wordt in de gaten gehouden door Raf Becker, die garant staat voor het goede verloop van de missie. Dacier wordt natuurlijk geconfronteerd met vervelende culturele vragen waarop hij antwoorden improviseert, en een totaal gebrek aan ervaring, die hen in gevaarlijke situaties brengt...

"Safari" is een erg flauwe film, die wat clichés uit "Indiana Jones" bovenhaalt en het zoveelste sullige personage in beeld zet. Die toeristen hebben precies heel de film niet door dat Dacier geen gids is, en komen zo mogelijk nog dommer over als Dacier. Het verhaal mist ritme en consistentie : de leegte tussen het begin en het eind wordt opgevuld met een geforceerd vader-zoon verhaaltje tussen Merad en Abelansky, een reeks kinderachtige en onoriginele grappen en wat Franse hysterie waarvan ik niet hou. De creativiteit en spitsvondigheid van "Bienvenue chez les Ch'tis" is ver zoek (dat was vooral de verdienste van Dany Boon) en ik moest me tevreden stellen met een vrij ambitieuze film die er alles aandoet om beneden peil te blijven. Gelukkig is de film nog het zien waard door de mooie beeldjes van Zuid-Afrika maar verder is dit wat mij betreft een flop.


Vinny's Rating : 3,5/10

Geen opmerkingen: