dinsdag 3 november 2009

Up (2009)


Regie : Pete Docter en Bob Peterson
Genre : Animatie
Met de stemmen van : Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Delroy Lindo,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1049413

De Pixar studio's blijven indruk maken. Na het SF-sprookje "Wall-E", eveneens gereviewd op mijn blog, doen ze het zo mogelijk nog een beetje beter met "Up". Dit is meteen mijn 200e filmreview sinds september vorig jaar. Sindsdien ben ik karig geweest met mijn maximumscores en heb die aan slechts 3 films met een onberispelijke kwaliteit gegeven : Kite Runner, Slumdog Millionaire en Nankyoku Monogatari. Ook Into the Wild van Sean Penn past in dat rijtje, en hoop ik binnenkort ook nog eens op de blog te zetten.

De intro vertelt in versneld tempo het leven van Carl Fredericksen. Als kind was hij geboeid door de ontdekkingsreizen van Charles Muntz, die boeiende verhalen over Paradise Falls vertelde, een verloren paradijselijke plek in Zuid-Amerika. De man werd voor schut gezet wanneer hij met het geraamte van een verdwenen diersoort aan komt draven. Verbitterd trekt hij zich terug uit het publieke leven. Fredericksen leert Ellie kennen, een meisje die al even gepassioneerd is over reizen als hijzelf. Ze trouwen en leven een gelukkig bestaan zonder kinderen. Maar Fredericksens grote verbittering is dat hij Ellies droom om naar Paradise Falls te gaan nooit heeft kunnen waarmaken. Wanneer ze overlijdt, besluit hij die reis zelf te doen. Hij wordt bijgestaan door een jonge padvinder, Russell. Fredericksen laat zijn huis de lucht in vliegen door er ballons aan te binden...

Dit is een bijzondere film, want Pixar werkt de personages dieper uit en speelt meer in op de gevoelens. Meer dan in andere animatiefilms gaat het hier niet enkel om de volle lading aan effecten ertegen aan te gooien. "Up" is een dromerige film met een zeer goed evenwicht tussen avontuur en spanning enerzijds, en een vleugje goed sentiment anderzijds. Russell en Carl komen uiteindelijk terecht in de buurt van Paradise Falls en leren er een vreemde chocolade-etende vogel kennen, die ze Kevin noemen. Ook de hond Dug, een "underdog" in de meute van de leider van de honden, Alpha, voegt zich bij het gezelschap. Verder heb ik niet veel op deze prachtige animatiefilm te merken. Het is een zoete dromerij voor jong en oud.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: