maandag 2 november 2009

Mr Majestyk (1974)

Regie : Richard Fleischer
Genre : Actie
Acteurs : Charles Bronson, Al Lettieri, Lee Purcell, Tom Koslo, Linda Cristal,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0071866

Klassiek Bronson vehikel, waar de cowboy uit de jaren '60 zijn imago van gewapende "rechtvaardige rechter" gestalte geeft. "Mr Majestyk" wordt als één van zijn betere films uit die periode gezien en typeert zo'n beetje waar Bronson voor staat. Deze film speelde hij net voor de exploitation klassieker "Death Wish".

Majestyk is een meloenenboer, die op zoek is naar werkkrachten om te oogsten. Zijn bemiddelaar en vriend Larry Mendoza zorgt voor werkzoekenden, die Majestyk gul betaalt. Wanneer hij op zijn velden komt, staan daar andere mensen op het veld. De slijmerige Bobby Kopas leverde hen aan voor minder geld. Majestyk jaagt hen weg, en de politie arresteert hem voor geweld op de persoon van Bobby Kopas. Hij vliegt de cel in, en wanneer hij overgeplaatst wordt, proberen gangsters hun baas, Frank Renda, een agressieve hitman, vrij te krijgen. De actie mislukt en Majestyk neemt Renda gevangen om een deal te kunnen regelen met de politie. Op het meloenenveld kan niemand hem missen. Tijdens zijn afwezigheid runt een vriendin, Nancy Chavez de zaak verder. Majestyk staat klaar om Renda over te handigen aan de politie, maar dat mislukt. Renda zweert wraak...

Zoveel comments heb ik niet echt op Mr Majestyk. Het is een eenvoudig in elkaar gestoken actiefilm die geen moment verveelt en Bronson stilaan drijven tot het nemen van wapens. In vergelijking met zijn later werk mag dit zeker nog "braaf" genoemd worden. In het begin, wanneer Renda's buddy's hem komen bevrijden, kreeg ik een mooie actiescène te zien en de humor is ook nooit veraf. Het einde werd dan wel onnozel en teleurstellend, met heel wat domme acties. Ik neem aan dat dit allemaal wel kon in de jaren '70 maar nu vraagt de kijker om realisme en komt de film pijnlijk ouwbollig over.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: