zondag 22 november 2009

Firmin (2007)


Regie : Dominique Deruddere
Genre : Komedie
Acteurs : Chris Vandendurpel, Jan Decleir, Annick Christiaens, Said Assissi,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0933008

Een tip van mijn eigenste zus ditmaal.
Chris Van den Durpel maakte zo'n tien jaar geleden de hoogdagen van VTM met zijn typetjes Kamiel Spiessens, Firmin Crets en parodieën op Jambers en Piet Huysentruyt. Zijn recentste prestatie was "Firmin", op regie van Dominique Deruddere (Crazy Love, Iedereen Beroemd!) waarin de verbaal en mentaal licht gestoorde bokser de hoofdrol inneemt.

Vergane boksglorie Firmin Crets werkt als klusjesman voor zijn toenmalige rivaal Freddy White. Dertig jaren geleden had Crets een verhouding met Germaine. Daaraan kwam plots een eind toen White hem tijdens een belangrijke bokswedstrijd in het oor fluisterde, dat hij 'het' had gedaan met haar, wat tot de val van zijn carrière had geleid. Mohammed, een jonge Marokkaan, wordt op basis van zijn huidskleur de deur gewezen door White, wanneer hij zich aanbiedt om te boksen. Firmin ontfermt zich over de sympathieke jongen en leidt hem op tot professional. Ook Germaine, de ex-vlam, die stilaan terug het vertrouwen van Firmin terugkrijgt, helpt hen een handje...

Dit Rocky achtig verhaaltje komt sympathiek over op een bijna kinderlijke manier. Een interessant uitgangspunt was ook om twee verschillende culturen samen te brengen door de sport. Van verre worden ook sociale problemen aangekaart, maar de boodschap van gezamenlijk aan iets werken viel bij mij in goede aarde. De digitale hamster was een grappig extraatje die net dat beetje variatie erbij haalde dat de film anders zou missen. "Firmin" is simpel en bescheiden maar staat garant voor anderhalf uur zorgeloosheid met een glimlach.

Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: