maandag 2 november 2009

The Adventures of Tom Sawyer (1938)

Regie : Norman Taurog
Genre : Drama / Komedie
Acteurs : Tommy Kelly, Ann Gillis, May Robson, Jackie Moran, Walter Brennan,...
Speelduur : 86 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0029844

De 19de eeuwse auteur Mark Twain bracht met "Tom Sawyer", één van de bekendste Amerikaanse romans, een zowel komische als dramatische blik op het jong-zijn. De filmversie uit 1938 is één van de oudste kleurenfilms. Het geheel vond ik best geslaagd, met editing die vooruit was op zijn tijd en knappe kinderrollen.

Tom Sawyer, een weeskind, woont samen met zijn tante Polly en haar kinderen Sid en Mary. Hij is het zwarte schaap binnen het gezin, een kwajongen waarvan men steeds denkt dat hij voortdurend iets mispeutert. De nette intelligente Sid is zijn perfecte tegenpool, het favoriete kindje dat verwend wordt. Hij ontmoet Becky Thatcher, de mooie roodharige dochter van de nieuwe rechter. Hij maakt haar het hof, en ze worden goede vrienden. Tijdens een nachtelijk uitstapje zijn Tom en Huckleberry Finn getuige van de moord van Dr. Robinson door de boosaardige Injun Joe. Ze besluiten om te zwijgen tot de oude Muff Potter ten onrechte beschuldigd wordt. Tom Sawyer besluit om de waarheid te vertellen, en Potter wordt onschuldig verklaard. Omdat Tom zich onheus behandeld voelde door zijn tante, loopt hij weg van huis samen met zijn vrienden Huckleberry Finn en Joe Harper om piraat te worden op een eilandje in de Mississipi. Hun onverklaarbare afwezigheid zet het dorp in rep en roer...

De film is een kroniek van gebeurtenissen in het leven van Tom Sawyer. Het neemt een vijftal belangrijke momenten uit de boeken ter hand, zoals de moord op Dr. Robinson, het hoofdstuk waar ze piraten worden, het schilderen van de afsluiting en het avontuur in de grot, waarmee de film afsluit. Sawyer is een kwajongen maar bezit ook een gouden hart. Dat wordt maar al te duidelijk wanneer hij een lijfstraf ondergaat in de plaats van Becky en hij opkomt in het voordeel van Muff Potter. Ook de trage maar noodzakelijke transitie naar het volwassen leven zit hier prachtig in verwerkt. De ervaringen van die kinderen maken hen stukje bij beetje volwassen (zie hiervoor ook "Stand By Me" van Rob Reiner). Dit wordt erg kunstig in beeld gezet wanneer Tom getuigt tegen Injun Joe. Hier vangen we een glimp op van een meer volwassen Tom Sawyer. Aan zijn bekende zwerversvriend Huckleberry Finn besteedt Taurog minder tijd, hoewel ook Finn in de boeken een belangrijke rol speelt. Het theatrale acteren van de kinderen is verbazend goed, maar natuurlijk een beetje klassiek naar de huidige maatstaven. Een mooie en vooral tijdloze film voor jong en oud.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: