maandag 16 november 2009

River Queen (2005)


Regie : Vincent Ward
Genre : Drama / Avontuur / Oorlog
Acteurs : Samantha Morton, Cliff Curtis, Kiefer Sutherland, Temuera Morrison,...
Speelduur : 113 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0388377

Dit drama gaat over de troebele samenleving van Engelse kolonisten en de inheemse Maori in het 19de eeuwse Nieuw Zeeland. Het land wordt stilaan ingenomen door de bezetter terwijl de Maori hun cultuur en tradities, en vooral hun grond beschermen.

De heldin van het verhaal, Sarah O'Brien is de dochter van een militair, en groeide op in een afgelegen grenspost. Ze werd in de geneeskunde opgeleid. De proloog vertelt haar liefde voor een jonge Maori krijger, Tommy Boy, van wie ze een zoon krijgt, Boy. Tommy wordt door de Britten vermoord. De eerste zes jaren verlopen zonder veel problemen, tot de dag dat Boy ontvoerd wordt door zijn grootvader, het stamhoofd Rangi. O'Briens vader, een geharde militair, vertrekt uit Nieuw Zeeland, maar Sarah wil haar kind niet achterlaten en blijft achter. Wiremu, die gids is voor de oorlogszuchtige Britse commandant Baine, brengt haar geblinddoekt naar een afgelegen Maori nederzetting in ruil voor de genezing van Te Kai Po, de militaire leider van de Maori, die dodelijk ziek is. Zo leert ze opnieuw haar zoon Boy kennen. Maar de jongen is veranderd : hij is meer Maori dan blank en wil niet vertrekken met zijn moeder. Intussen trekt Baine de wildernis in samen met een groep afvallige Maori, om met Te Kai Po af te rekenen...

Ward zorgt voor erg mooie beelden op enkele Nieuwzeelandse locaties. Het verhaal neemt een onderwerp dat maar weinig aan bod gekomen is in de cinema, met uitzondering van "Once Were Warriors" van Lee Tamahori. Vooral het begin van de film is erg mooi geregisseerd. Het verhaal kan alle kanten op, vooral na de ontvoering. Het was enigszins te verwachten dat River Queen culturele en raciale verschillen in het verhaal zou betrekken. De gemiste kans is wellicht dat de film nooit emotioneel geladen en uitgewerkt wordt. Morton zwanst heel de film door op zoek naar haar zoon en blijft achter bij de Maori omwille van hem, maar tot echte emotionele momenten tussen hen komt het niet meer. Ook die aantrekking tussen Sarah en Wiremu vond ik maar nep : te voor de hand liggend en een flauwe poging om drama te creƫren met de weinige elementen die voorhanden waren. Die verschuiving naar Boy vond ik een foute keuze in het verhaal. Het idee was goed, het acteerwerk ietsje minder, maar de verhaallijn zwakt dermate af tot een eerder onverwacht maar idealistisch einde. Het is geen slechte film. Alleen verloopt het verhaal niet op de goede manier voor mij.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: