donderdag 29 oktober 2009

New Jack City (1991)


Regie : Mario Van Peebles
Genre : Misdaad
Acteurs : Wesley Snipes, Ice-T, Judd Nelson, Chris Rock, Vanessa Williams,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : www.imdb.com/title/tt0102526

"New Jack City" is rauw en brutaal, en vertelt de "rise and fall" van een zwarte drugsbaron, die een groot deel van Harlem aan de crack zette. Tussen het geweld door vestigt Van Peebles nu en dan de aandacht naar de gevaren van drugs om zijn film een consistente inhoud te geven.

Nino Brown en G-Money zijn twee zware jongens die een drugsimperium opbouwen in het hart van New York. Ze vestigen hun hoofdkwartieren in de Carson Building, een appartementsgebouw die ze zelf volledig ontruimd hebben. Brown is ook het hoofd van een gang, de Cash Money Brothers. Nick Paretti en Scotty Appleton verenigen hun krachten om Brown neer te halen, want momenteel hebben ze geen bewijs dat hij de plak zwaait. Scotty haalt een jonge junk, Pookie, van de straat en stuurt hem op ontwenningskuur. Daarna biedt Pookie zelf als terugbetaling zijn diensten aan en stelt voor om bij Brown te infiltreren. Scotty vermeldt ook niet dat hij een persoonlijke vendetta voert tegen Brown. Ik zal verzwijgen wat het inhoudt om het voor jullie ook nog leuk te houden ;-). In elk geval, het geweld escaleert wanneer Brown pogingen doet om de orde in zijn bende te handhaven, en zijn gedrag wordt steeds maniakaler en brutaler...

Dit is opnieuw een klassiek gangsterverhaal dat zich afspeelt in de zwarte gemeenschap. Bij momenten is het zelfs erg goed, zoals wanneer Snipes schreeuwt "The World is Mine" voor een groot scherm waar Scarface op speelt, en waaruit de film ongetwijfeld een groot deel van zijn inspiratie put. Chris Rock, meer bekend van zijn komische rollen na 2000, speelt een junk, die de hel van de drugs gekend heeft en door Ice-T geholpen wordt om af te kicken. Zijn rol brengt drama in het verhaal, en de sensibiliserende toon voor het probleem klinkt door, maar de film is eerst en vooral harde standaard-actie. Ook Vanessa Williams heeft een kleine rol als Keisha, een vrouwelijk bendelid. Deze bovengemiddelde film, één van de eerste "niggaz and gangstaz" films samen met "Boyz 'n the Hood" en "Menace II Society", mondt wel uit in een erg voorspelbaar einde. Een kleine klassieker in het genre.


Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: