zaterdag 24 oktober 2009

The Tournament (2009)


Regie : Scott Mann
Genre : Actie
Speelduur : 95 min.
Acteurs : Robert Carlyle, Kelly Hu, Ving Rhames, Liam Cunningham,...
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0471041/

The Tournament is opvallend goed voor een B-film. Deze opener op het recentste Screamfest Horror Festival is een non stop hersenloos actiefestijn met als enige doel om te entertainen. Zelden vond ik een no-brainer zo leuk.

Het verhaal op zich is heel eenvoudig. Verborgen voor de wereld speelt zich elke zeven jaar een wedstrijd af om te bepalen wie de beste huurmoordenaar ter wereld is. Een dertigtal killers komen ditmaal naar Engeland om het spel te spelen. Ze krijgen allemaal een tracker in hun lichaam geplant, zodat honderden camera's, verspreid over de stad, hun bewegingen kunnen volgen. Alles is toegelaten, zolang het een publiek van miljonairs kan amuseren en er geld binnenstroomt van hun weddenschappen. Aan de competitie nemen o.a. deel : Joshua Harlow, de huidig kampioen, wiens vrouw recentelijk vermoord werd, en die een tip kreeg dat haar moordenaar ook in het spel zit. Hij is er vooral voor persoonlijke motieven. Lai Lai Zhen is een Aziatische moordenares, die voor de triades werkte. Ze is even mooi als gevaarlijk. Slade is een gestoorde psychopaat die vingers afsnijdt als trofee. De "Frenchman" is een atleet, die zijn tracker uit zijn lichaam snijdt en die in zijn koffie dropt. De omstandigheden willen dat een gekwelde priester, Macavoy, de koffie uitdrinkt, en zo deel uitmaakt van het dodelijke toernooi. Het is Lai Lai Zhen die zich over de priester ontfermt, wanneer hij het doelwit wordt...

Het is een film die het niet moet hebben van logica, gewichtige dialogen en een mooi uitgekiende verhaallijn. De actie is aanwezig van begin tot einde, met een voorkeur voor gore kills. Het bloed spat in het rond en de ledematen vallen er af. Dit zou een film kunnen zijn van Rodriguez of Tarantino had er iets meer visuele stijl in gezeten. Het schokkerige camerawerk draagt bij tot chaotische vechtscènes en er flitsen flink wat beelden per minuut voor het netvlies. Het is allemaal geen grote kunst. Wel krijg je een hoop amusement, leuke actie en een tikkeltje humor in de persoon van Robert Carlyle. Hij vertolkt een huilerige priester, die toevallig in de vuurlinie staat. Wie houdt van actiefilms, en zich vaak beklaagt dat te weinig films in het genre nog verrassend zijn, moet deze beslist een kijkbeurt geven. Mijn lievelingsscène was de shootout in dat café, dat vol killers zat. Typisch Tarantino zoiets. Ik heb me in elk geval niet verveeld.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: