maandag 19 oktober 2009

Public Enemies (2009)


Regie : Michael Mann
Genre : Misdaad
Acteurs : Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Stephen Dorff, Bill Crudup,...
Speelduur : 140 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1152836/

Michael Mann regisseerde in 1994 "Heat" met De Niro en Al Pacino. Hij tilde hiermee de misdaadfilm op een ander niveau. Zijn nieuwe film, "Public Enemies" kan zich spijtig genoeg niet met deze topper meten. Hij zou het nochtans moeten weten : een misdaadfilm is meer dan schietpartijen en klopjachten.

Dit is het verhaal van de "Publieke vijand nummer 1" John Dillinger, die in de jaren '30 brutale bankovervallen pleegde en de wetshandhavers in hun blote billen zette. Dillinger houdt van wat hij doet en kan niet aan de lokroep weerstaan om opnieuw tot actie over te gaan. Gevangeniscellen houden hem niet tegen. Hij ontmoet in Chicago zijn vlam, Billie Frechette, die hem volgt, al weet ze dat hij een zware gangster is. De man die Dillingers huid wil is J. Edgar Hoover, de toekomstige baas van de FBI, wiens kans het is om in de schijnwerpers te treden. Hij gebruik hiervoor Melvin Purvis, een gedreven FBI-agent die er een sport van maakt om Dillinger te klissen. Purvis heeft voor zijn klopjacht veteranen nodig, en laat enkele geharde professionals overkomen...

Hoeveel reclame er ook is geweest rond deze film, hij viel me toch tegen. Teveel verschillende personages passeren de revue, en worden niet op correcte wijze geïntroduceerd. Ik moest soms gaan gissen wie wie was. Depp speelt een mindere rol, als de droge, weinig sympathieke Dillinger. Waar is de kleurrijke misdadiger uit "Blow" gebleven? Ik had vooral de indruk dat Mann zijn legendarische trucjes uit Heat nog eens wou overdoen (bankoverval met shootout op straat) . Een rush zoals in Heat kreeg ik er niet van. De jaren '30 sfeer heb ik in andere films eveneens al beter geweten al kan ik niet zeggen dat het ook weer slecht is.. "Public Enemies" bedoelt het allemaal goed, maar het geheel is vrij amateuristisch uitgevoerd en laat geen blijvende indruk achter.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: