maandag 5 oktober 2009

Star Trek (2009)


Regie : J.J. Abrams
Genre : Science-Fiction
Acteurs : Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban,...
Speelduur : 127 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0796366/

Star Trek, als dé meest populaire SF reeks en misschien ook de eerste, zorgde wereldwijd voor een leger fans, de Trekkies. Gene Roddenberry had met zijn ploeg ruimte-ontdekkingsreizigers een trend gezet die intussen nieuwe generaties jongeren en nostalgische ouderen aanspreekt. Na een reeks van een zes of zeven films in de jaren '80 en '90 met de originele cast, was het tijd om de reeks opnieuw leven in te blazen. De nieuwe Star Trek is, naar voorbeeld van "The Next Generation" verjongd en zorgt voor meer actie en special effects.

Deze nieuwe film, de elfde, vertelt het verhaal van hoe de ploeg van de USS Enterprise tot stand is gekomen. De USS Kelvin ontdekt een zwart gat, en ze komen oog in oog te staan met een Romulaans schip, de Narada, die onder bevel staat van kapitein Nero. Het komt tot een treffen en de Kelvin wordt vernietigd. George Kirk, die het bevel overnam van de kapitein, blijft aan boord, maar zijn zwangere vrouw ontsnapt in een pod en geeft het leven aan een zoon, James Tiberius Kirk. Daarna maakt de film een sprong van bijna 20 jaar. Kirk is intussen opgegroeid tot een ambitieuze maar roekeloze aspirant-piloot, en wordt argwanend bekeken door zijn collega's. Pike moedigt hem aan om zich in te schrijven in de Starfleet Academy, waar hij Uhura en Leonard McCoy ontmoet. Aanvankelijk krijgt hij een schorsing wegens valsspelen bij een simulatortest, maar McCoy krijgt dan Kirk toch aan boord van de USS Enterprise, die voor een missie vertrekt. Op de planeet Vulcan heeft Spock problemen over zijn halfmenselijke afkomst, maar ontwikkelt zichzelf tot een uitstekend bevelhebber die nooit afwijkt van het boekje. De eerste ontmoeting tussen Kirk en Spock verloopt niet al te best...

Deze Star Trek film is minder volwassen als zijn voorgangers. Toch zorgt Abrams voor enkele leuke verrassingen. Het verhaal staat niet stil : er gebeuren veel verschillende dingen, en als kijker moest ik mijn gedachten er goed bijhouden. Voor mij persoonlijk zal Star Trek nooit Star Wars overtreffen, maar deze film bleek uiteindelijk een soort compromis. Vooral Quinto was goed gecast als de jonge Spock, en dan zien we plots ook Leonard Nimoy, dé one and only Spock opduiken. Het script haalt voor mij iets teveel krachttoeren uit om de ploeg op een geloofwaardige wijze samen te stellen. De verschillende machtswissels en de manier waarop Kirk dan op het einde het bevel gaat voeren (het moment waarop iedereen zat te wachten) komen kunstmatig over, en het verhaal met het tijdsreizen is zo typisch trekkie. Ik ben geen Star Trek fan : de films zullen me nooit bekoren en het verhaal vond ik maar zo-zo. Maar de overdonderende special effects en het respect van Abrams tegenover het creatieve werk van Roddenberry verdienen vermelding. Hiermee is Star Trek geen uitgemolken film geworden, maar een hommage aan de originele serie.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: