zondag 18 oktober 2009

Five Minutes of Heaven (2009)



Regie : Olivier Hirschbiegel
Genre : Drama
Acteurs : Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Juliet Crawford,...
Speelduur : 90 min.

Dit tussendoortje van Hirschbiegel (Der Untergang) werd oorspronkelijk voor de televisie geregisseerd en won 2 awards op het Sundance festival. Het is een psychologisch drama over oncontroleerbare gevoelens en hoe die een leven in de negatieve zin kunnen beheersen.

De eerste akte van de film is een reconstructie van een tragedie die zich voordeed in 1976 in Ierland, in het bloedige conflict tussen protestanten en katholieken. Alistair Little is een jonge 19-jarige militant, die voor zijn eerste wapenfeiten staat. Zijn opdracht : een katholieke militant, Griffin, die verzocht werd om zijn dorp te verlaten, koud maken. Koudbloedig volbrengt hij zijn opdracht, en komt oog in oog te staan met Griffins jonge broertje van 10. De gevolgen verwoesten allebei hun leven. Little brengt 12 jaar in een cel door en Griffin, die verstoten is door zijn moeder, leidt een leven waarin hij droomt van bittere wraak. Dertig jaar later krijgt hij de kans om Little te ontmoeten in het kader van een televisieshow, waarbij gehoopt wordt dat ze beiden in een verzoenende dialoog treden. Griffin heeft maar één doel voor ogen : Little vermoorden. Little is realistisch genoeg om dat zelf in te zien, maar hij is uit op vergiffenis, want de daad uit het verleden blijft zijn ziel met schaamte en schuld verzengen...

Het eeuwenoude thema rond wraak en vergiffenis is allang geen nieuwtje meer, en dat is ook het probleem van de film. De gekende dilemma's komen opnieuw aan bod maar verder geen nieuwe inzichten. Ook het einde is ontgoochelend. De film viel erg goed mee in dat kasteel, tot (SPOILER) het verhaal besloot om Griffin te laten wegwandelen uit de TV-show. De spanning was net goed opgebouwd, en dan haalt Hirschbiegel die zomaar weg. Ik begreep het niet zo goed, en dus was het opnieuw leven naar een tweede climax die behoorlijk slecht uitviel. Het is een erg sobere low-budget film, met een zeer strak script. Het hele verhaal focust zich enkel om de gevoelens van Neeson en Nesbitt, en gunt geen bredere blik op hun sociale omgeving. Ik maakte geen kennis met hun familie en vrienden, die toch ook een potentiële rol spelen in het leren omgaan met hun innerlijke demonen. Het is een gemiste kans geweest om deze horizon te verruimen, maar desondanks voelde ik wel mee dankzij hun indringende acteerwerk. Een sterke eerste helft, en dan zakt het geheel als een pudding in elkaar.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: