zondag 25 oktober 2009

A Perfect Getaway (2009)


Regie : David Twohy
Genre : Thriller
Acteurs : Steve Zahn, Milla Jovovich, Timothy Olyphant, Kiele Sanchez,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0971209

Dit is een schoolvoorbeeld van een film die de kijker manipuleert met onwaarschijnlijke plotwendingen tot het flagrant wordt. Gelukkig is net nog niet alles negatief aan de film, want tot de wending eraan komt wordt de kijker getrakteerd op een spannende whodunnit.

Cliff en Cydney zijn een avontuurlijk pas getrouwd stel die hun huwelijksreis doorbrengen op Hawaii. Onderweg vernemen ze dat andere toeristen op gruwelijke wijze vermoord worden door een moordend koppel. Tijdens hun uitstapjes ontmoeten ze twee andere koppels. Kale en Cleo zijn twee liftende zwervers, die er wat bizar uit zien, en Cliff en Cydney weinig vertrouwen inboezemen. Het is dan ook met een opgelucht gevoel dat ze hen niet hoeven mee te pikken. Het andere koppel is Nick, een ex-soldaat uit Irak en Gina. Samen trekken ze dieper het eiland in naar een afgelegen strand, en beginnen elkaar te wantrouwen, want ook de moordenaars zijn op de vlucht...

Met dergelijke plots kun je het publiek van alles wijs maken, en dat is een serieus gebrek in deze thriller. Wat de wendingen ook inhouden, wat de regisseur je ook voorschotelt, je slikt het. Het is toch maar film. De spanning wordt wel goed opgebouwd. Echt, het is zelfs één van de betere buildups die ik in de laatste maanden heb mogen aanschouwen. De combinatie van wantrouwen en isolatie werkt, want velen onder ons zullen het gevoel wel kennen, om in het buitenland op een erg afgelegen plek te zitten, ver van alle hulp en alle beschaving. Het heeft iets onheilspellends. Maar dan komt Twohy met zijn domme twist af, een uur in de film, en die niet aansluit met bepaalde scènes die vooraf gingen. "Perfect Getaway" gebruikt eigenlijk alleen maar trucs om effecten te creëren, en interesseert zich niet aan geloofwaardigheid. Jammer, want de keuze van een andere wending had de film nog veel beter kunnen maken.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: