zondag 31 oktober 2010

Eastern Promises (2007)

Regie : David Cronenberg
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl,...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/0765443

Cronenberg is een regisseur die erg geliefd is bij het publiek. Van bizarre horrorfilms ging hij in de loop van de tijd over naar misdaadfilms. Zijn twee laatste films "A History Of Violence" en "Eastern Promises" hebben veel met elkaar gemeen. In beide thrillers zie je mensen, wiens leven een andere koers gaat nemen onder invloed van geweld.

Anna is verpleegster. Op een dag sterft een jonge vrouw, Tatiana, in haar armen, na geboorte te hebben gegeven aan een baby. Het enige wat de vrouw naliet was een dagboek. Anna probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen en klopt aan bij Semyon, een Russische zakenman die een restaurant openhoudt. In feite is dit een dekmantel voor illegale activiteiten van de Russische mafia. Intussen maakt Nikolai, die vermoorde tegenstanders onherkenbaar moet maken en de bevelen opvolgt van Semyons labiele zoon, kennis met Anna. Hij ontdekt dat het dagboek ook bewijsmateriaal bevat tegen zijn baas. ..

Zoals vaker in Cronenbergs films, verheerlijkt hij de mannelijke natuur. Mortensen wordt als een super-mannelijk wezen neergezet en opnieuw is geweld een uitlaatklep voor allerlei frustraties. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf. Wat het geheel interessanter maakt zijn de erecodes en onzichtbare wetten van het milieu. In de mafia die hier getoond wordt, zit alles verborgen achter de fatsoenlijke facade van een restaurant. Vooral Mortensen en Mueller-Stahl zetten goede rollen neer. Niet Cronenbergs beste, al verwachtte ik meer van hem.

Vinny's Rating : 6,5/10

maandag 25 oktober 2010

The Shawshank Redemption (1994)


Regie : Frank Darabont
Genre : Drama
Acteurs : Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Clancy Brown, William Sadler,...
Speelduur : 142 min.

Hou je vast. Het publiek van IMDB, de grootste filmdatabank ter wereld en Moviemeter Nederland hebben deze film uitgeroepen tot de BESTE film ooit. Dat is nogal een vreemde vaststelling, gezien de film bij zijn release slechts een matig succes kende. Pas vele jaren later kreeg deze film precies navolging. Toegegeven, het is een meeslepende film met een verrassende wending. Cinematografisch gezien was dit echter geen topper. Beeld en camerawerk blijven erg standaard en komen met niks nieuws.

Andy Dufresne, een bankier, betrapt zijn vrouw met een ander en wordt vervolgens beschuldigd van de moord op beiden. Hij houdt zijn onschuld vol maar krijgt tweemaal levenslang en belandt in de gevangenis van Shawshank. Hij raakt er bevriend met Red, die allerlei spullen levert aan iedereen die kan betalen. Dufresne houdt zich eerst gedeisd en wordt lastig gevallen door enkele medegevangenen. Mettertijd wordt hij geapprecieerd door zijn medegevangenen en door Norton, de baas van de gevangenis wiens boekhouder hij wordt in ruil voor gunsten. Terzelftertijd pleit hij voor een fonds om de gevangenisbibliotheek te financieren...

Het publiek houdt duidelijk van verhalen met universele boodschappen rond hoop. Get busy living or get busy dying. Klinkt dat niet mooi? Ook die visie rond institutionalisering sprak me wel aan. Hoe langer je in de bak zit, hoe vertrouwder die omgeving wordt. En eens je vrijkomt, verlies je alle referentiepunten. Knap gebracht in de film. Toch zijn er ook enkele punten die de kwaliteit van de film ondermijnen. Zo wordt Dufresne als een soort perfecte Jezus-figuur voorgesteld. De ideale buddy, de slimme boekhouder, heeft geen trauma's van enkele maanden eenzame opsluiting en speelt zelfs leraar voor een bijna analfabete medegevangene. Die idealisering grenst wat aan het absurde. Oerdegelijk entertainment die je inderdaad telkens opnieuw met plezier kan herbekijken. Voor mij echter niet het meesterwerk die iedereen er in ziet of in wil zien.

Vinny's Rating : 7/10

Before the Devil Knows You're Dead (2007)


Regie : Sidney Lumet
Genre : Thriller
Acteurs : Phillip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei,...
Speelduur : 117 min.

Lang geleden dat ik nog eens een film zag, die zo efficiënt met flashbacks en flash forwards tewerk ging. Veteraan Lumet voert dit tot in de perfectie uit in een thriller over een overval op een juwelierszaak die totaal uit de hand loopt. Hoffman en Hawke vertolken de twee broers met snode ideeën.

Andy Hanson is financieel verantwoordelijke bij een bedrijf. Wanneer een audit aangekondigd wordt zit hij hopeloos in geldnood om het bedrag terug in kas te steken die hij van zijn werkgever heeft verduisterd. Zijn broer Hank is niet beter af en heeft geld nodig om alimentatie en de scholing van zijn dochter te betalen. Bovendien heeft Hank een verborgen affaire met Gina, Andy's gefrustreerde vrouw. Om uit de knel te raken plannen ze een overval op de juwelierszaak van hun eigen ouders. Geen probleem denken ze... ze zijn verzekerd en zullen geld van de verzekeringsmaatschappij opstrijken. Ze huren een boef in, Bobby Lasorda, maar de overval loopt uit de hand en Lasorda sterft ter plekke. Alsof het nog niet genoeg is komt Lasorda's schoonbroer hen chanteren...

Lumet tooont met zijn 83 jaar wat filmmaken is. Hij doet dat met een duister en weerzinwekkend verhaaltje over twee broers die hun ouders kwaad aandoen voor wat geld. Al waren de gevolgen niet de bedoeling, iedereen moet vroeg of laat rekenschap afleggen voor zijn misdaden. Ze lijken maar niet te kunnen weglopen van hun lot. Lumet verruimt het banaal overvalletje tot niet meer te overziene proporties. De aparte constructie (heel ingewikkeld dit) voert hij foutloos uit. Een vergelijking met Sam Raimi's A Simple Plan ligt direct voor de hand, maar hier geeft Lumet het tragische einde die zo'n film verdient. Een prachtige film.

Vinny's Rating : 8,5/10

woensdag 20 oktober 2010

The Expendables (2010)


Regie : Sylvester Stallone
Genre : Actie
Acteurs : Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Randy Couture,...
Speelduur : 103 min.

The Expendables lag al een tijdje op ieders lippen en groeide uit tot één van de grote blockbusters van het jaar. De reünie van de grote actiehelden uit de jaren '80 cinema beloofde heel wat. Norris, Seagal en Van Damme zijn niet van de partij, maar Stallone wist Willis en Schwarzenegger te verleiden voor cameo's. Hoe indrukwekkend de affiche ook is, ik vond het niet meer dan een doorsnee-actiefilm die allesbehalve een eighties uitstraling had.

Een team huurlingen bevindt zich ergens in de golf van Aden, waar ze de gijzeling door enkele Somalische piraten een halt moeten toeroepen. De missie eindigt succesvol, maar Barney Ross, de teamleider, ontslaat de blonde reus Jensen wegens drugsgebruik en psychologische problemen. De volgende opdracht laat niet op zich wachten. Ze worden naar het eiland Vilena gestuurd waar ze een dictator moeten omverwerpen, generaal Garza, die gesteund wordt door een genadeloze CIA-agent, Munroe. Hun contact is Sandra, de dochter van de generaal. Wanneer de missie misloopt annuleert Ross de opdracht. Alles wordt gecompliceerder wanneer de wrokkige Jensen zijn hulp aanbiedt aan Munroe en Garza...

Stallone werkte hier vooral aan met de bedoeling om de 80s actiefilm terug tot leven te brengen. Hij slaagt daar naar mijn mening slechts deels in. Acteurs als Rourke en Lundgren roepen uiteraard een zekere nostalgie op, evenals de chaotische actie en het flinterdunne plot. Hetgeen de film echt de moeite maakte waren de nette one-liners en de portie zelfspot. De scène waarin Sly, Schwarzie en Brucey samen in beeld komen is hemels en speelt een beetje met de grote discussie die fans destijds voerden over wie nu de grootste actieheld was... Het doet er niet meer toe. Alle drie zijn het iconen geworden. Voor de rest is The Expendables niet meer dan een gewone actieflick zonder grote hoogtepunten.

Vinny's Rating : 6/10

zondag 17 oktober 2010

The Town (2010)


Regie : Ben Affleck
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Jon Hamm, Blake Lively,...
Speelduur : 125 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0840361

The Town is een film die heel wat overeenkomsten vertoont met zijn grote broertje Heat maar er geen moment aan kan tippen. Verwacht je ook hier aan zware schietpartijen en uitgediepte karakters. Ondanks het onoriginele verhaal zorgt Affleck ervoor dat zijn film nooit gaat vervelen al voel je wel aan waar alles naartoe gaat.

Charlestown, een buitenwijk van Boston is nationaal gekend om het hoog aantal bankovervallen die er plaats vinden. In die verpauperde buurt is men overvaller van vader op zoon. Eén van die overvallers is Doug McRay. Ondanks zijn wil om uit dit milieu te raken, is hij toch gangster gebleven door de band die hij heeft met zijn vrienden, allen geharde criminelen. Vooral Jem, een toekomstloze man die niet bang is om te moorden, wil McRay in de misdaad houden. Na een bankoverval, waarbij manager Claire Keesey gegijzeld wordt, lopen de zaken anders. Keesey woont ook in Charlestown. Om te peilen wat ze weet, maakt McRay contact met haar. Jem wordt nerveus en denkt eraan om haar te mollen...

De cast bestaat vooral uit acteurs die niet zo bekend zijn. Ze kunnen niet rivaliseren met Pacino en DeNiro. Je hoeft alleen maar de politie-inspecteur hier te vergelijken met Heat en je begrijpt het al. Er zit flink wat actie in, een liefdesverhaaltje die best interessant overkwam. Dit stadje, waar misdaad een traditie is en waar iedereen involved is, is een plaats waar je niet zomaar van wegrent. En dat is vooral wat The Town wil vertellen. Mijn bioscoopavondje was in ieder geval geslaagd.

Vinny's Rating : 7/10

Over the Top (1987)

Regie : Menahem Golan
Genre : Avontuur / Drama
Acteurs : Sylvester Stallone, Robert Loggia, David Mendenhall, Susan Blakely, Rick Zumwalt,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0093692

Over the Top, een productie van het B-filmproductiehuis Cannon, werd naar verwachting door de meeste recensenten en critici afgemaakt. Toch vind ik dit geen slechte Stallone film en voldoet aan de definitie van wat een 80s film is : foute muziek, een portie geweld en een beetje drama.

Michael Cutler is een jonge kadet aan de militaire academie. Zijn moeder is dodelijk ziek, en vertrouwt hem toe aan zijn vader die hij in jaren niet meer heeft gezien. Het is haar laatste wil en ze hoopt dat vader en zoon elkaar op die manier beter leren kennen. Lincoln Hawk is een truckchauffeur die geld verdient met armworstelen. Het eerste contact tussen hen verloopt stroef maar de losse en eerlijke manier waarop Lincoln met zijn zoon omgaat zorgen ervoor dat er stilaan een fragiele band ontstaat tussen hen. Cutler, de grootvader van het kind, wil echter niks van ex-schoonzoon Hawk weten en stuurt twee mannen op hem af om Michael terug naar huis te brengen...

Deze film is over het algemeen ondergewaardeerd. Stallone mag hier meer doen dan alleen maar vechten en schieten. Hij zet een gevoelig personage neer die duidelijk gek is op zijn zoon en brengt het nog goed over ook. Zoals vaker zit de film helemaal niet gecompliceerd in elkaar met een Stallone die diverser uit de hoek komt. De armworstelwedstrijden zijn niet zo boeiend.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 16 oktober 2010

The Disappearance Of Alice Creed (2009)


Regie : J. Blakeson
Genre : Thriller
Acteurs : Gemma Arterton, Martin Compston, Eddie Marsan
Speelduur : 96 min.


Kleinschalige en knappe thriller van Britse bodem. Blakeson, een naam om te onthouden, geeft een demonstratie van hoe je met weinig middelen en slechts drie enthousiaste acteurs een film kan maken die erg spannend is. Als het een beetje meezit in de zalen kan dit een groot succes worden.

Het verhaal is helemaal simpel. Je ziet twee mannen die een flat verbouwen, een bestelwagen stelen en gereedschap verzamelen. Ze hebben een sinister plan : ze ontvoeren een jonge vrouw in ruil voor een fikse som losgeld. Ze binden haar vast in een kamer en leggen haar oproep vast op film. Vanaf hier moet ik echter niet meer verder vertellen anders praat ik mijn mond voorbij. Dit is het uitgangspunt voor twists en nog meer twists die vaak verrassend uit de hoek komen...

De drie acteurs laten de film niet inzakken en het geweld wordt vakkundig afgewisseld met een vleug zwarte humor. Een vergelijking met Danny Boyle's "Shallow Grave" is nooit ver weg. Een aanrader voor de filmkijker die om originaliteit vraagt.

Vinny's Rating : 8/10

vrijdag 15 oktober 2010

Spartacus (1960)

Regie : Stanley Kubrick
Genre : Historisch / Avontuur
Acteurs : Kirk Douglas, Jean Simmons, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Tony Curtis, Charles Laughton,...
Speelduur : 196 min (gerestaureerde versie)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0054331

Eindelijk eens de tijd vrijgemaakt om één van de grote epische klassiekers uit de Amerikaanse filmgeschiedenis te bekijken. De gerestaureerde versie van Stanley Kubricks Spartacus herstelt
enkele geweldscènes die de censuur destijds niet hadden overleefd. De restauratie uit 1991 door Robert Harris is in alle opzichten een succes en geeft de film haar verloren blos terug en de film in zijn status van klassieker herstelt.

De slaaf Spartacus wordt gekocht door Lentullus Batiatus, een rijke Romeinse slavenhandelaar die occasioneel ook gladiatorengevechten organiseert. Spartacus past zich vlug aan de harde levensstijl aan en wordt verliefd op Varinia, een slavin in het huishouden van zijn meester. Wanneer de Romeinse generaal Crassus op bezoek komt raakt Spartacus in een duel met een zwarte krijger, Draba. Na het uit de hand gelopen gevecht breekt de slavenopstand los, die weerklank vindt tot in Rome, en waarbij Spartacus en Varinia van elkaar gescheiden worden.
In Rome is een politieke machtsstrijd aan de gang tussen senator Gracchus en Crassus, aan wie de slavenopstand verweten wordt. Ze zenden troepen op de slaven af, maar ze worden in de pan gehakt en de generaal wordt verbannnen uit de stad. De slaven plannen om uit het land te vluchten via de haven van Brindisium en huren een vloot af van de Ciliciërs. Spartacus is intussen herenigd met Varinia. Intussen belooft Crassus de overwinning aan de burgers van Rome en bereidt een finale aanval voor...

Kubricks film is episch, vol grandeur en spektakel. Ondanks zijn ruime drie uur sluipen er geen momenten van noemenswaardige verveling in. Elke scène heeft zijn functie en de trage vertelstijl laat toe om zich makkelijk in te leven in het verhaal. Het is niet zozeer Douglas die meeste indruk maakte op mij. Met zijn te sympathieke indruk komt hij nogal mak over als leider van opstandelingen. Hij is te blij om vrij te zijn en te weinig kwaad op de Romeinen voor zijn leven in gevangenschap. Daarentegen zijn Ustinov en Laurence Olivier dan wel weer gedenkwaardig in hun rollen. Niettemin is dit een film die iedereen eens moet gezien hebben.

Vinny's Rating : 8/10

dinsdag 12 oktober 2010

Dossier K (2009)


Regie : Jan Verheyen
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Koen De Bouw, Werner De Smedt, Blemer Destani, Hilde De Baerdemaeker, ...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1286284

Over Dossier K waren de verwachtingen hooggespannen. Dat was immers het "vervolg" in wording van "De Zaak Alzheimer", één van Belgiës grootste films. "Vervolg" is eigenlijk niet zo correct, vermits dit gewoon gebaseerd is op een ander boek van Jef Geeraerts en enkel de hoofdpersonages Vincke en Verstuyft overeenkomstig zijn.

De film begint met een moord aan de haven van Antwerpen. Slachtoffer is een Albanees maffiakopstuk. De moord zet kwaad bloed in de gemeenschap, en de thuishaven zendt een moordenaar (de zoon van de vermoorde man) naar Antwerpen om hem te wreken. Er ontstaat een spiraal van geweld in de stad. Erik Vincke en Freddy Verstuyft zijn de inspecteurs die belast zijn met het onderzoek. Tijdens dit onderzoek leggen ze dingen bloot die ook toplui in het departement justitie compromitteren. De Albanese gemeenschap helpt hen ook niet verder met hun omerta...

Verheyen zorgt voor een standaard thriller bevolkt met heel wat stereotiepe personages. Sidekick Verstuyft is er alleen maar om flauwe grappen uit zijn mouw te schudden en Hilde De Baerdemaeker mag het emo gehalte verzorgen. Door vast te houden aan conventies vertoont de film een gebrek aan originaliteit en eigen stijl. Dat is trouwens ook een eigenschap van zijn kompaan Van Looy. Hij neemt geen risico's door een vlotte hollywoodstijl te gebruiken, dat verkoopt immers altijd, maar maakt het nergens spannend of speciaal, zonder dat de film daarom gaat vervelen. Nee, het kijkt vlot weg en houdt je aandacht vast, al is het niet meer dan een dertien-in-een-dozijn film die in de schaduw staat van de Zaak Alzheimer.

Vinny's Rating : 6/10

woensdag 6 oktober 2010

Agora (2009)


Regie : Alejandro Amenabar
Genre : Drama
Acteurs : Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Michael Lonsdale, Ashraf Barhom,...
Speelduur : 121 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1186830

Het historisch drama Agora, de nieuwste van Amenabar, de regisseur van de euthanasiefilm "Mar Adentro" dreigt aan de aandacht van het publiek te ontsnappen. Weinig reclame, een vluchtige screening op het festival van Cannes. Nochtans is het zonde, want Agora is een film waarvoor de makers zich niet hoeven te schamen. Het historisch tijdperk, de 4e eeuw na christus, is een interessante periode. Het Christendom bloeide op als een kleine sekte fanatiekelingen, die andere geloofsvormen met dwang bekeerden. Ook de wetenschap vierde hoogtij. Het verhaal speelt zich af in Alexandrië, bescheiden en toch zo authentiek weergegeven.

Hypatia is een professor in astronomie en doet onderzoek naar de vorm en plaats van de Aarde in het heelal. Onder haar leerlingen bevinden zich Orestes, die een oogje heeft op haar, en Synesius, een verstandige maar zeer beïnvloedbare jongeman. In het huis van haar vader, de wetenschapper Theon bevindt zich ook een slaaf, Davus, die in zwijgzaamheid een bijna obsessieve aanbidding voor Hypatia koestert. Deze emotionele verhoudingen worden zwaar op de proef gesteld, wanneer een groep christenen oproepen tot de aanval op de Bibliotheek van de stad, die voor hen het heidendom belichaamt. De aanval wordt gevolgd door een ware ravage, wanneer de Romeinse prefect hen toegang verleent. De sfeer wordt alsmaar gewelddadiger, wanneer de christenen een nieuwe bisschop krijgen, de fanatieke Cyrillus....

Niet alleen het acteerwerk is een plezier om te zien, en in de eerste plaats een begeesterde, enthousiaste en seksueel onverschillige Rachel Weisz als Hypatia, die trouw blijft aan wat zij zelf gelooft, al is dat niet in een God. Geloof is voor Amenabar een vorm van slaverij, als het niet uit vrije keuze is. Sterk om te tonen hoe de slaaf Davus de ene slavernij inruilt tegen de andere. Ik kan ook de accuraatheid van de historische feiten prijzen. Volgens verschillende bronnen zou Amenabar zelfs advies gevraagd hebben in het Vaticaan. Er zijn heel wat details, zoals die luchtshots, die Alexandria tot leven brengen. Dit is een film die me in ieder geval op alle vlak heeft overtuigd.

Vinny's Rating : 9/10

zaterdag 2 oktober 2010

Machete (2010)


Regie : Robert Rodriguez en Ethan Maniquis
Genre : Actie
Acteurs : Danny Trejo, Jessica Alba, Steven Seagal, Jeff Fahey, Lindsay Lohan, Robert De Niro...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0985694

Eindelijk, de langverwachte "Machete" van Rodriguez is er. Dit is één van de foutste films van het jaar. Je moet maar het lef hebben om actieheld Steven Seagal en Robert De Niro in één film te steken. Van de fake-trailer uit "Planet Terror" maakte Rodriguez een volledige film rond een keiharde working-class hero die het opneemt tegen een wrede drugsbaron.

De beginscène toont Machete in volle actie. Het bloed spat in het rond en de koppen rollen letterlijk. Hij wordt echter gepakt door druglord Torrez en voor dood nagelaten. Hij gaat werk zoeken in Amerika en wordt benaderd door een man, Michael Boothe, die hem vet betaalt om senator McLaughlin te vermoorden, een man die met harde hand immigranten uit de VS jaagt. Machete neemt de klus aan en wordt opgelicht door zijn opdrachtgever. "They Just fucked with the wrong Mexican" zegt hij, en met deze oneliner start zijn wraakactie. Ook voor vrouwelijk schoon is onze vriend Machete niet ongevoelig, en hij zit al vlug opgezadeld met Shé, de leidster van een verzetsgroep.

Rodriguez blijft trouw aan de 70s pulpfilms en brengt een film met een hoog cult-gehalte. Het is allemaal erg vermakelijk en leuk, ook minder bloederig als "Planet Terror". De indruk ontstaat echter dat de makers gewoon de stukken uit de fake-trailer gemonteerd hebben in de film, wat soms een slordige indruk maakte. Ook de weinige dialogen van Machete (voor wie we de film toch gingen bekijken) vielen op. Dat Trejo een verleden als zware jongen heeft is algemeen gekend, maar was zijn druggebruik zo zwaar dat hij nu geen lange teksten meer kan onthouden? Beste acteur vond ik Jeff Fahey, die een grote schoft speelt. Alba, Michelle Rodriguez en Lindsay Lohan versterken de film met girl-power. Ik vond het erg goed, al had het net wat bloediger gemogen op het einde en werd er te veel aandacht besteed aan de randpersonages. Robert De Niro speelt een bijrol als de racistische senator en laat een grappige indruk achter. Aanrader voor wie van grof geweld houdt.


Vinny's Rating : 7/10

The Killer Inside Me (2010) +16!!


Regie : Michael Winterbottom
Genre : Drama / Misdaad
Acteurs : Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson, Simon Baker, Bill Pullman, Elias Koteas,...
Speelduur : 109 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0954947

Stijlvol doch onsamenhangend portret van moordenaar Lou Ford, geïnspireerd door een boek van Jim Thompson die al reeds op het scherm gebracht werd in de jaren '70. Winterbottom, die een letterlijke adaptatie wilde op het scherm, werd met boe-geroep aangevallen voor enkele brute scènes (waarvoor verwittiging). Geniale film-noir voor een groep kijkers en een warrige slaapverwekkende misdaadfilm voor anderen.

Lou Ford is hulpsheriff in een stadje in Texas in het begin van de jaren '50. Hij is een gerespecteerd burger en heeft een "officiële" vriendin Amy, met wie hij verder wil in het leven. Onder deze schijn verbergt zich echter een psychopaat. Eén van de rijkste burgers van stad, Chester Conway, vraagt om een bezoekje te brengen aan een prostituée, Joyce Lakeland en haar te verzoeken om haar charmes elders aan te gaan bieden. Het gerucht verspreidt zich dat de zoon van Conway gek is op Lakeland. Joyce gedraagt zich minachtend tegen Ford, die haar met fysiek geweld (lees : billenkoek) onderwerpt. Lakeland is aangetrokken door de mix van seks en geweld tussen hen en begint een relatie. Ze plannen om samen een leven op te bouwen op een andere plaats en beramen de moord op Conways zoon. Ford organiseert een ontmoeting...

Winterbottom weet op een artistieke manier de Texaanse sfeer terug te geven. De auto's, de stoffige straten en halve cowboys worden prachtig gebracht. Hij faalt echter in de omschrijving van het personage Lou Ford en maakt het personage complex door de drijveren achterwege te laten uit het boek, naar eigen zeggen om ons beter te kunnen inleven in Ford. De criminele instincten van Ford ontwaken in combinatie met Lakeland. Daarna begint hij steeds meer plezier te scheppen in geweld en ontwijkt voortdurend de kansen om een gelukkig leven te leiden. Stilaan begint de politie hem op het spoor te komen. Casey Affleck was geen goede cast. Zijn slaperige verveelde stem irriteert en hij kon me niet fascineren als Lou Ford. Het einde is niet alleen zwak, het past totaal niet in het plaatje.

Vinny's Rating : 4/10