zaterdag 2 oktober 2010

The Killer Inside Me (2010) +16!!


Regie : Michael Winterbottom
Genre : Drama / Misdaad
Acteurs : Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson, Simon Baker, Bill Pullman, Elias Koteas,...
Speelduur : 109 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0954947

Stijlvol doch onsamenhangend portret van moordenaar Lou Ford, geïnspireerd door een boek van Jim Thompson die al reeds op het scherm gebracht werd in de jaren '70. Winterbottom, die een letterlijke adaptatie wilde op het scherm, werd met boe-geroep aangevallen voor enkele brute scènes (waarvoor verwittiging). Geniale film-noir voor een groep kijkers en een warrige slaapverwekkende misdaadfilm voor anderen.

Lou Ford is hulpsheriff in een stadje in Texas in het begin van de jaren '50. Hij is een gerespecteerd burger en heeft een "officiële" vriendin Amy, met wie hij verder wil in het leven. Onder deze schijn verbergt zich echter een psychopaat. Eén van de rijkste burgers van stad, Chester Conway, vraagt om een bezoekje te brengen aan een prostituée, Joyce Lakeland en haar te verzoeken om haar charmes elders aan te gaan bieden. Het gerucht verspreidt zich dat de zoon van Conway gek is op Lakeland. Joyce gedraagt zich minachtend tegen Ford, die haar met fysiek geweld (lees : billenkoek) onderwerpt. Lakeland is aangetrokken door de mix van seks en geweld tussen hen en begint een relatie. Ze plannen om samen een leven op te bouwen op een andere plaats en beramen de moord op Conways zoon. Ford organiseert een ontmoeting...

Winterbottom weet op een artistieke manier de Texaanse sfeer terug te geven. De auto's, de stoffige straten en halve cowboys worden prachtig gebracht. Hij faalt echter in de omschrijving van het personage Lou Ford en maakt het personage complex door de drijveren achterwege te laten uit het boek, naar eigen zeggen om ons beter te kunnen inleven in Ford. De criminele instincten van Ford ontwaken in combinatie met Lakeland. Daarna begint hij steeds meer plezier te scheppen in geweld en ontwijkt voortdurend de kansen om een gelukkig leven te leiden. Stilaan begint de politie hem op het spoor te komen. Casey Affleck was geen goede cast. Zijn slaperige verveelde stem irriteert en hij kon me niet fascineren als Lou Ford. Het einde is niet alleen zwak, het past totaal niet in het plaatje.

Vinny's Rating : 4/10

Geen opmerkingen: