zondag 31 oktober 2010

Eastern Promises (2007)

Regie : David Cronenberg
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl,...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/0765443

Cronenberg is een regisseur die erg geliefd is bij het publiek. Van bizarre horrorfilms ging hij in de loop van de tijd over naar misdaadfilms. Zijn twee laatste films "A History Of Violence" en "Eastern Promises" hebben veel met elkaar gemeen. In beide thrillers zie je mensen, wiens leven een andere koers gaat nemen onder invloed van geweld.

Anna is verpleegster. Op een dag sterft een jonge vrouw, Tatiana, in haar armen, na geboorte te hebben gegeven aan een baby. Het enige wat de vrouw naliet was een dagboek. Anna probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen en klopt aan bij Semyon, een Russische zakenman die een restaurant openhoudt. In feite is dit een dekmantel voor illegale activiteiten van de Russische mafia. Intussen maakt Nikolai, die vermoorde tegenstanders onherkenbaar moet maken en de bevelen opvolgt van Semyons labiele zoon, kennis met Anna. Hij ontdekt dat het dagboek ook bewijsmateriaal bevat tegen zijn baas. ..

Zoals vaker in Cronenbergs films, verheerlijkt hij de mannelijke natuur. Mortensen wordt als een super-mannelijk wezen neergezet en opnieuw is geweld een uitlaatklep voor allerlei frustraties. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf. Wat het geheel interessanter maakt zijn de erecodes en onzichtbare wetten van het milieu. In de mafia die hier getoond wordt, zit alles verborgen achter de fatsoenlijke facade van een restaurant. Vooral Mortensen en Mueller-Stahl zetten goede rollen neer. Niet Cronenbergs beste, al verwachtte ik meer van hem.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: