dinsdag 12 oktober 2010

Dossier K (2009)


Regie : Jan Verheyen
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Koen De Bouw, Werner De Smedt, Blemer Destani, Hilde De Baerdemaeker, ...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1286284

Over Dossier K waren de verwachtingen hooggespannen. Dat was immers het "vervolg" in wording van "De Zaak Alzheimer", één van Belgiës grootste films. "Vervolg" is eigenlijk niet zo correct, vermits dit gewoon gebaseerd is op een ander boek van Jef Geeraerts en enkel de hoofdpersonages Vincke en Verstuyft overeenkomstig zijn.

De film begint met een moord aan de haven van Antwerpen. Slachtoffer is een Albanees maffiakopstuk. De moord zet kwaad bloed in de gemeenschap, en de thuishaven zendt een moordenaar (de zoon van de vermoorde man) naar Antwerpen om hem te wreken. Er ontstaat een spiraal van geweld in de stad. Erik Vincke en Freddy Verstuyft zijn de inspecteurs die belast zijn met het onderzoek. Tijdens dit onderzoek leggen ze dingen bloot die ook toplui in het departement justitie compromitteren. De Albanese gemeenschap helpt hen ook niet verder met hun omerta...

Verheyen zorgt voor een standaard thriller bevolkt met heel wat stereotiepe personages. Sidekick Verstuyft is er alleen maar om flauwe grappen uit zijn mouw te schudden en Hilde De Baerdemaeker mag het emo gehalte verzorgen. Door vast te houden aan conventies vertoont de film een gebrek aan originaliteit en eigen stijl. Dat is trouwens ook een eigenschap van zijn kompaan Van Looy. Hij neemt geen risico's door een vlotte hollywoodstijl te gebruiken, dat verkoopt immers altijd, maar maakt het nergens spannend of speciaal, zonder dat de film daarom gaat vervelen. Nee, het kijkt vlot weg en houdt je aandacht vast, al is het niet meer dan een dertien-in-een-dozijn film die in de schaduw staat van de Zaak Alzheimer.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: