vrijdag 15 oktober 2010

Spartacus (1960)

Regie : Stanley Kubrick
Genre : Historisch / Avontuur
Acteurs : Kirk Douglas, Jean Simmons, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Tony Curtis, Charles Laughton,...
Speelduur : 196 min (gerestaureerde versie)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0054331

Eindelijk eens de tijd vrijgemaakt om één van de grote epische klassiekers uit de Amerikaanse filmgeschiedenis te bekijken. De gerestaureerde versie van Stanley Kubricks Spartacus herstelt
enkele geweldscènes die de censuur destijds niet hadden overleefd. De restauratie uit 1991 door Robert Harris is in alle opzichten een succes en geeft de film haar verloren blos terug en de film in zijn status van klassieker herstelt.

De slaaf Spartacus wordt gekocht door Lentullus Batiatus, een rijke Romeinse slavenhandelaar die occasioneel ook gladiatorengevechten organiseert. Spartacus past zich vlug aan de harde levensstijl aan en wordt verliefd op Varinia, een slavin in het huishouden van zijn meester. Wanneer de Romeinse generaal Crassus op bezoek komt raakt Spartacus in een duel met een zwarte krijger, Draba. Na het uit de hand gelopen gevecht breekt de slavenopstand los, die weerklank vindt tot in Rome, en waarbij Spartacus en Varinia van elkaar gescheiden worden.
In Rome is een politieke machtsstrijd aan de gang tussen senator Gracchus en Crassus, aan wie de slavenopstand verweten wordt. Ze zenden troepen op de slaven af, maar ze worden in de pan gehakt en de generaal wordt verbannnen uit de stad. De slaven plannen om uit het land te vluchten via de haven van Brindisium en huren een vloot af van de Ciliciërs. Spartacus is intussen herenigd met Varinia. Intussen belooft Crassus de overwinning aan de burgers van Rome en bereidt een finale aanval voor...

Kubricks film is episch, vol grandeur en spektakel. Ondanks zijn ruime drie uur sluipen er geen momenten van noemenswaardige verveling in. Elke scène heeft zijn functie en de trage vertelstijl laat toe om zich makkelijk in te leven in het verhaal. Het is niet zozeer Douglas die meeste indruk maakte op mij. Met zijn te sympathieke indruk komt hij nogal mak over als leider van opstandelingen. Hij is te blij om vrij te zijn en te weinig kwaad op de Romeinen voor zijn leven in gevangenschap. Daarentegen zijn Ustinov en Laurence Olivier dan wel weer gedenkwaardig in hun rollen. Niettemin is dit een film die iedereen eens moet gezien hebben.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: