woensdag 6 oktober 2010

Agora (2009)


Regie : Alejandro Amenabar
Genre : Drama
Acteurs : Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Michael Lonsdale, Ashraf Barhom,...
Speelduur : 121 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1186830

Het historisch drama Agora, de nieuwste van Amenabar, de regisseur van de euthanasiefilm "Mar Adentro" dreigt aan de aandacht van het publiek te ontsnappen. Weinig reclame, een vluchtige screening op het festival van Cannes. Nochtans is het zonde, want Agora is een film waarvoor de makers zich niet hoeven te schamen. Het historisch tijdperk, de 4e eeuw na christus, is een interessante periode. Het Christendom bloeide op als een kleine sekte fanatiekelingen, die andere geloofsvormen met dwang bekeerden. Ook de wetenschap vierde hoogtij. Het verhaal speelt zich af in Alexandrië, bescheiden en toch zo authentiek weergegeven.

Hypatia is een professor in astronomie en doet onderzoek naar de vorm en plaats van de Aarde in het heelal. Onder haar leerlingen bevinden zich Orestes, die een oogje heeft op haar, en Synesius, een verstandige maar zeer beïnvloedbare jongeman. In het huis van haar vader, de wetenschapper Theon bevindt zich ook een slaaf, Davus, die in zwijgzaamheid een bijna obsessieve aanbidding voor Hypatia koestert. Deze emotionele verhoudingen worden zwaar op de proef gesteld, wanneer een groep christenen oproepen tot de aanval op de Bibliotheek van de stad, die voor hen het heidendom belichaamt. De aanval wordt gevolgd door een ware ravage, wanneer de Romeinse prefect hen toegang verleent. De sfeer wordt alsmaar gewelddadiger, wanneer de christenen een nieuwe bisschop krijgen, de fanatieke Cyrillus....

Niet alleen het acteerwerk is een plezier om te zien, en in de eerste plaats een begeesterde, enthousiaste en seksueel onverschillige Rachel Weisz als Hypatia, die trouw blijft aan wat zij zelf gelooft, al is dat niet in een God. Geloof is voor Amenabar een vorm van slaverij, als het niet uit vrije keuze is. Sterk om te tonen hoe de slaaf Davus de ene slavernij inruilt tegen de andere. Ik kan ook de accuraatheid van de historische feiten prijzen. Volgens verschillende bronnen zou Amenabar zelfs advies gevraagd hebben in het Vaticaan. Er zijn heel wat details, zoals die luchtshots, die Alexandria tot leven brengen. Dit is een film die me in ieder geval op alle vlak heeft overtuigd.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: