woensdag 20 oktober 2010

The Expendables (2010)


Regie : Sylvester Stallone
Genre : Actie
Acteurs : Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Randy Couture,...
Speelduur : 103 min.

The Expendables lag al een tijdje op ieders lippen en groeide uit tot één van de grote blockbusters van het jaar. De reünie van de grote actiehelden uit de jaren '80 cinema beloofde heel wat. Norris, Seagal en Van Damme zijn niet van de partij, maar Stallone wist Willis en Schwarzenegger te verleiden voor cameo's. Hoe indrukwekkend de affiche ook is, ik vond het niet meer dan een doorsnee-actiefilm die allesbehalve een eighties uitstraling had.

Een team huurlingen bevindt zich ergens in de golf van Aden, waar ze de gijzeling door enkele Somalische piraten een halt moeten toeroepen. De missie eindigt succesvol, maar Barney Ross, de teamleider, ontslaat de blonde reus Jensen wegens drugsgebruik en psychologische problemen. De volgende opdracht laat niet op zich wachten. Ze worden naar het eiland Vilena gestuurd waar ze een dictator moeten omverwerpen, generaal Garza, die gesteund wordt door een genadeloze CIA-agent, Munroe. Hun contact is Sandra, de dochter van de generaal. Wanneer de missie misloopt annuleert Ross de opdracht. Alles wordt gecompliceerder wanneer de wrokkige Jensen zijn hulp aanbiedt aan Munroe en Garza...

Stallone werkte hier vooral aan met de bedoeling om de 80s actiefilm terug tot leven te brengen. Hij slaagt daar naar mijn mening slechts deels in. Acteurs als Rourke en Lundgren roepen uiteraard een zekere nostalgie op, evenals de chaotische actie en het flinterdunne plot. Hetgeen de film echt de moeite maakte waren de nette one-liners en de portie zelfspot. De scène waarin Sly, Schwarzie en Brucey samen in beeld komen is hemels en speelt een beetje met de grote discussie die fans destijds voerden over wie nu de grootste actieheld was... Het doet er niet meer toe. Alle drie zijn het iconen geworden. Voor de rest is The Expendables niet meer dan een gewone actieflick zonder grote hoogtepunten.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: