maandag 25 oktober 2010

The Shawshank Redemption (1994)


Regie : Frank Darabont
Genre : Drama
Acteurs : Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Clancy Brown, William Sadler,...
Speelduur : 142 min.

Hou je vast. Het publiek van IMDB, de grootste filmdatabank ter wereld en Moviemeter Nederland hebben deze film uitgeroepen tot de BESTE film ooit. Dat is nogal een vreemde vaststelling, gezien de film bij zijn release slechts een matig succes kende. Pas vele jaren later kreeg deze film precies navolging. Toegegeven, het is een meeslepende film met een verrassende wending. Cinematografisch gezien was dit echter geen topper. Beeld en camerawerk blijven erg standaard en komen met niks nieuws.

Andy Dufresne, een bankier, betrapt zijn vrouw met een ander en wordt vervolgens beschuldigd van de moord op beiden. Hij houdt zijn onschuld vol maar krijgt tweemaal levenslang en belandt in de gevangenis van Shawshank. Hij raakt er bevriend met Red, die allerlei spullen levert aan iedereen die kan betalen. Dufresne houdt zich eerst gedeisd en wordt lastig gevallen door enkele medegevangenen. Mettertijd wordt hij geapprecieerd door zijn medegevangenen en door Norton, de baas van de gevangenis wiens boekhouder hij wordt in ruil voor gunsten. Terzelftertijd pleit hij voor een fonds om de gevangenisbibliotheek te financieren...

Het publiek houdt duidelijk van verhalen met universele boodschappen rond hoop. Get busy living or get busy dying. Klinkt dat niet mooi? Ook die visie rond institutionalisering sprak me wel aan. Hoe langer je in de bak zit, hoe vertrouwder die omgeving wordt. En eens je vrijkomt, verlies je alle referentiepunten. Knap gebracht in de film. Toch zijn er ook enkele punten die de kwaliteit van de film ondermijnen. Zo wordt Dufresne als een soort perfecte Jezus-figuur voorgesteld. De ideale buddy, de slimme boekhouder, heeft geen trauma's van enkele maanden eenzame opsluiting en speelt zelfs leraar voor een bijna analfabete medegevangene. Die idealisering grenst wat aan het absurde. Oerdegelijk entertainment die je inderdaad telkens opnieuw met plezier kan herbekijken. Voor mij echter niet het meesterwerk die iedereen er in ziet of in wil zien.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: