maandag 25 oktober 2010

Before the Devil Knows You're Dead (2007)


Regie : Sidney Lumet
Genre : Thriller
Acteurs : Phillip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei,...
Speelduur : 117 min.

Lang geleden dat ik nog eens een film zag, die zo efficiënt met flashbacks en flash forwards tewerk ging. Veteraan Lumet voert dit tot in de perfectie uit in een thriller over een overval op een juwelierszaak die totaal uit de hand loopt. Hoffman en Hawke vertolken de twee broers met snode ideeën.

Andy Hanson is financieel verantwoordelijke bij een bedrijf. Wanneer een audit aangekondigd wordt zit hij hopeloos in geldnood om het bedrag terug in kas te steken die hij van zijn werkgever heeft verduisterd. Zijn broer Hank is niet beter af en heeft geld nodig om alimentatie en de scholing van zijn dochter te betalen. Bovendien heeft Hank een verborgen affaire met Gina, Andy's gefrustreerde vrouw. Om uit de knel te raken plannen ze een overval op de juwelierszaak van hun eigen ouders. Geen probleem denken ze... ze zijn verzekerd en zullen geld van de verzekeringsmaatschappij opstrijken. Ze huren een boef in, Bobby Lasorda, maar de overval loopt uit de hand en Lasorda sterft ter plekke. Alsof het nog niet genoeg is komt Lasorda's schoonbroer hen chanteren...

Lumet tooont met zijn 83 jaar wat filmmaken is. Hij doet dat met een duister en weerzinwekkend verhaaltje over twee broers die hun ouders kwaad aandoen voor wat geld. Al waren de gevolgen niet de bedoeling, iedereen moet vroeg of laat rekenschap afleggen voor zijn misdaden. Ze lijken maar niet te kunnen weglopen van hun lot. Lumet verruimt het banaal overvalletje tot niet meer te overziene proporties. De aparte constructie (heel ingewikkeld dit) voert hij foutloos uit. Een vergelijking met Sam Raimi's A Simple Plan ligt direct voor de hand, maar hier geeft Lumet het tragische einde die zo'n film verdient. Een prachtige film.

Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: