donderdag 22 april 2010

Beyond Rangoon (1995)


Regie : John Boorman
Genre : Drama / Avontuur
Acteurs : Patricia Arquette, Aung Ko, Frances McDormand, Spalding Gray,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0112495/

Beyond Rangoon is sinds 1995, toen ik de film op VHS huurde, altijd blijven hangen. Moeilijk te omschrijven waarom dit anti-militaristisch drama zo goed werkt bij mij. Ik heb altijd erg veel bewondering gehad voor Aung San Suu Kyi en haar uitputtende strijd tegen een kliek militairen die denken profijt te halen uit hun positie. Ook heb ik een zwak voor actrice Patricia Arquette. Ze heeft hier die combinatie van moed en gevoeligheid die me fascineren.

1988. Laura Bowman en haar zus zijn op reis in Birma. Voor Laura is het de kans om haar trauma te verwerken. Haar man en zoon werden gedood tijdens een overval thuis. Een verandering van omgeving zou haar er weer boven moeten helpen. Ze neemt passief deel aan een nachtelijke demonstratie in de straten van Rangoon en raakt gefascineerd door de geweldloosheid waarmee activiste Aung San Suu Kyi respect afdwingt bij gewapende militairen. Bowman wordt in de gaten gehouden door soldaten en krijgt een verwittiging dat ze zich niet met politiek moet bemoeien. De volgende morgen, de dag van de terugkeer, vindt ze haar reispas niet en blijft achter. Ze leert een "gids" kennen, Aung Ko, die haar buiten Rangoon brengt om de realiteit van het land te zien...

De film, die schommelt tussen avonturenfilm en drama, neemt een beschuldigende doch ludieke toon aan tegen het regime, en toont hoe de soldaten willekeurig executeren en schieten op betogers. Ik onthou ook die prachtige metafoor aan het begin van de film, wanneer Arquette een vogel vrij laat die terug in zijn kooi vliegt. "All he know is his cage" zegt Aung Ko, en het is duidelijk dat dit ook geldt voor het Burmese volk. De film kan niet de hele problematiek tot in de puntjes uitleggen, maar wat er verteld wordt, is met een oprecht gevoel en een oprechte interesse voor Birma verteld, en dat laat zich smaken in deze miskende film. Boorman bewees al met "The Emerald Forest" dat hij heel goed kan filmen in jungle-omgevingen. Het is echter Arquette, een vreselijk ondergewaardeerde actrice, die hier de show steelt met de beste rol uit haar vrij discrete carrière.

Vinny's Rating : 9/10

dinsdag 20 april 2010

Lucky Luke (2009)

Regie : James Huth
Genre : Komedie
Acteurs : Jean Dujardin, Sylvie Testud, Daniel Prevost, Melvil Poupaud, Alexandra Lamy,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1235536/

Geef toe, jullie wisten niet dat Lucky Luke onlangs verfilmd werd. Begrijpelijk ook, gezien de Franse film niet zo populair is in de Lage Landen. Het is de Franse komiek Jean Dujardin die de hoofdrol vertolkt. En het heeft wel iets. Geen Rataplan en geen Daltons, maar wel een pratende Jolly Jumper en manwijf Calamity Jane.

In een trein ontmoet Lucky Luke de president van Amerika, die hem vraagt om vrede te brengen in Daisy Town, het dorpje van waar Luke afkomstig is. Daisy Town is nu het dorp waar een groep schurken de plak zwaaien, aangevoerd door Pat Poker. Zijn terugkomst brengt heel wat oude herinneringen boven, onder andere aan zijn vader, die vermoord werd door onbekende gangsters. Hij ontmoet er zijn jeugdvlam, Belle, en de Shakespeare-citerende Jesse James. Daarna volgen hilarische situaties elkaar aan snel tempo op...

Het verhaal is bijna niet bestaand, en is enkel een voorwendsel om flauwe moppen uit de mouw te schudden. Huth heeft nochtans erg zijn best gedaan om die cartooneske en onwerkelijke wereld tot stand te brengen. Het is geen wild westen zoals je in films van Sergio Leone ziet, maar een volledige verdraaiing en parodiëring ervan. Fans van de stripverhalen kunnen niet anders dan aan hun trekken komen. De finale, die een waardige afsluiter is, speelt zich af op een locatie die aan Terry Gilliams geest ontsproten zou kunnen zijn. De flauwe en zeer droge humor was niet voor mij weggelegd, maar visueel hebben de makers er toch iets aparts van kunnen maken.


Vinny's Rating : 6/10

maandag 19 april 2010

The Lovely Bones (2009)


Regie : Peter Jackson
Genre : Drama / Fantasy
Acteurs : Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Rachel Weisz, Susan Sarandon,...
Speelduur : 135 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0380510/

Ik sta nog steeds ver achter met mijn reviews. Vandaag wordt het de nieuwe film van Lord of the Rings regisseur Peter Jackson. Geen gemakkelijke oefening om de duistere roman van Alice Siebold in beeld te brengen. Jackson heeft niet kunnen verhinderen dat wat in feite een zeer duister en pessimistisch drama is, vervalt in sentimentele bagger.

1973 in een klein Amerikaans stadje. Susie Salmon is een jong meisje van 15 wiens mooie leven op het punt staat om open te bloeien. Op school wordt ze verliefd op de iets oudere Brian. Een roofdier ligt echter op de loer. George Harvey, een schijnbaar sympathieke buur, is een gestoorde kindermoordenaar. Hij lokt Susie in een zelfgemaakte ondergrondse kelder, gedecoreerd met speelgoed en andere fantasietjes. Ze brengt het er niet levend vanaf. Hij verkracht en vermoord haar. Haar ziel gaat naar een wereld tussen aarde en hemel. Haar ouders blijven gebroken achter. Vader Salmon begint een obsessieve zoektocht naar de moordenaar van zijn dochter, geholpen door inspecteur Fenerman, maar de sporen lopen dood. Abigail, de moeder, wil zo snel mogelijk het rouwproces beëindigen en distantieert zich van haar man. Enkel Susies zus Lindsey heeft een vermoeden over Harvey...

Het hele probleem is dat de film de juiste toon niet vindt. Siebolds boek is een loodzwaar drama, terwijl de film niet teveel in die richting durft gaan. Is het uit vrees voor censuur? Of vreesde Jackson dat de mensen een te duistere zwaarmoedige benadering, niet zouden smaken? Het begin was wel nog goed, en is nog het beste van de hele film. Dan zakt het allemaal ineen. Susie zit vast tussen haar aardse bestaan en haar hemelse bestaan. Ze wil dat haar familie niet rouwt om haar, want natuurlijk heeft ze het niet zo slecht daarboven. Ze wil hen helpen en aanwijzingen geven, die hen naar een verlossing leiden. Ik kon die boodschap, dat het leven in de hemel veel leuker is dan op aarde, niet erg smaken. Dus Susie kon eigenlijk blij zijn dat haar beul haar naar die plaats stuurde? Vooral het laatste half uur was er te veel aan. Het leek een eindeloze zoetstroperige finale die de doodsteek gaf, en enkel de bedoeling had om sentiment los te werken op een manipulerende wijze. De 'komische' scène met Susan Sarandon was een nog grotere misser. Het slechtste wat Jackson kon doen was om humor in deze verder zeer ernstige film te integreren. Jackson faalt hard.

Vinny's Rating : 4/10

zondag 18 april 2010

Le Petit Nicolas (2009)

Regie : Laurent Tirard
Genre : Komedie
Acteurs : Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlain, Maxime Godart,...
Speelduur : 91 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1264904/

Een goede komedie moet het vaak hebben van zijn eenvoud. Zoals hier. Het verhaal is enkel een leidraad om tot grappige situaties te komen. De Franse vaste waarde Valérie Lemercier speelt de rol van Nicolas moeder en ook grapjas Kad Merad uit Bienvenue chez les Ch'tis is weer als de partij. De groep kinderen uit de film stelen echter de show.

Het verhaal speelt zich af in de jaren '50 en is een karikatuur van de kindertijd uit die periode. De nostalgie is nooit ver weg. Nicolas en zijn vrienden leiden een gelukkig leventje, tot hij een gesprek opvangt waarin hij denkt dat zijn moeder zwanger is, en zijn ouders hem willen dumpen voor de op komst zijnde baby. Paniek slaat toe en hij smeedt plannen. Hij start een groot charme-offensief bij zijn ouders. Hij begaat de ene blunder na de andere en krijgt zijn ouders kwaad. Om het dan over een andere boeg te gooien, huurt hij met zijn vrienden een gangster in om de baby te ontvoeren...

Le Petit Nicolas is de verfilming van een reeks kinderboeken van René Goscinny, de auteur van Asterix. De kinderen zijn typetjes, gaande van de slijmbal tot de absolute domkop. Ze zijn overtuigend in hun rol en wat je te zien krijgt zijn bijna tot leven gekomen strippersonages. De grappen zijn niet vernieuwend of origineel te noemen, maar werken wel omdat ze perfect in de situaties passen waarvoor ze gemaakt zijn. Grappigste scène is die waarin de baas en zijn vrouw op bezoek komen bij de ouders van Nicolas. Ze is zeer goed uitgevoerd en getimed. Het is allemaal goedlachs en zonder pretenties in beeld gebracht. Verwacht geen diepgang, maar anderhalf uur lekker lachen om een hoop flauwekul.

Vinny's Rating : 7/10

vrijdag 16 april 2010

Bodyguards and Assassins (2009)


Originele titel : Shi yeu Wei Cheng
Regie : Teddy Chan
Genre : Drama / Actie
Acteurs : Xueqi Wang, Simon Yam, Donnie Yen, Jun Hu, Tony Leung,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1403130/

Opnieuw een klein meesterwerk uit Hong Kong. De makers linken hun verhaal ditmaal aan de Chinese geschiedenis. Sun Yat Sen, een revolutionair die zich verzette tegen het feodale regime van de keizers, plant een algehele opstand door het land. Het is de bedoeling om hiermee China in de moderne wereld te krijgen. De gebeurtenissen in de film situeren zich enkele dagen voor zijn aankomst in Hong Kong, waar hij de lokale afdeling van zijn partij zal toespreken. De oude keizerin in Peking is hiervan op de hoogte en zendt een ambitieuze generaal, Yan Xiaoguo naar Hong Kong met een legertje moordenaars om hem te vermoorden.

Aan de andere zijde organiseren de voorstanders van de politicus zijn bescherming. Spilfiguur in het hele gebeuren is een zakenman, Li Yutang, wiens enige zoon een idealistische revolutionair is. Ook een vriend van hem, Chen Shaobai, is een belangrijk man in de revolutionaire beweging. Li is eerst sceptisch, want hij staat op goede voet met de chef van de politie van Hong Kong, die door de Britse kolonisten verkozen is, en wil dat ook zo houden. Toch laat hij zich overtuigen en verenigt enkele dappere mensen om Sun Yat Sen te beschermen waaronder een rickshaw trekker die ten dienste staat van de familie, een bedelaar, een tofuverkoper.

Het verhaal neemt meer dan een uur tijd om op te bouwen en verdiept zich in al die personages die Sun Yat Sens lot, en meteen dat van de toekomst van China, in hun handen zullen hebben. Dit was een goede keuze, die haar vruchten afwerpt in het tweede deel en de dramatiek versterkt wanneer de actie losbarst. De zakenman en zijn rickshaw man spelen het meest overtuigend, maar de andere personages zijn evenzeer leuk om naar te kijken. Merk ook de acteur op die de reusachtige (2m11) stinky tofuverkoper vertolkt, en kickboxer-kampioen Cung Le als de rechterhand van generaal Yan. Het is een geweldige mix van actie en drama, die me niet ontgoocheld heeft, ondanks enkele ultra-voorspelbare wendingen en een lang aanslepend eerste uur.

Vinny's Rating : 8/10

woensdag 14 april 2010

In Country (1989)

Regie : Norman Jewison
Genre : Drama
Acteurs : Emily Lloyd, Bruce Willis, Joan Allen, Kevin Anderson, John Terry,...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0097570/

Deze nauwelijks bekende, doch weinig indrukwekkende film met Willis gaat over de trauma's die de Vietnam oorlog achterliet bij de veteranen en hun families. Trauma's die blijven nagalmen jaren na de thuiskomst.

Zoals Emmett (Willis), die er zowel psychologische en fysieke letsels (Agent Orange) aan overgehouden heeft. Hij heeft geen doel meer in het leven en vadertje staat is zijn opofferingen voor het vaderland intussen vergeten. Hij leeft verder met onverwerkt leed en bittere herinneringen. Ook de jonge Sam, de dochter van Emmetts zuster, die haar vader nooit heeft gekend, is een slachtoffer, zij het indirect. Ze wil weten wie haar vader was via foto's en dagboeken. Haar moeder, Irene, is die man al lang vergeten, en is intussen gelukkig hertrouwd. Haar one-night stand met een impotente veteraan illustreert hoe diep de wonden van de oorlog wel gingen.

Het is vooral Sams verhaal dat centraal staat, want zij zorgt er ook voor dat het rouwproces stilaan tot een einde komt. Als Europeaan was het voor mij moeilijk om geraakt te worden of me betrokken te voelen bij de gevolgen van Vietnam. Dit is een situatie die beter begrepen is door Amerikanen dan door onszelf, die nooit echt oorlog aan den lijve hebben ondervonden. Daarom raakte het mij ook nauwelijks. Lloyd speelt heel goed, echt een prachtmeid die veel sympathie oproept met haar zuiders accentje. Zou nog wel graag wat films met haar zien. Willis speelt een andere rol dan we van hem gewoon zijn, één van zijn weinige dramatische rollen, maar niet één die een blijvende indruk nalaat. De film is ook een tikkeltje saai en probeert soms sentiment te ontlokken bij de kijker. Toch even loslaten, dat In Country geen oorlogsfilm is, maar een drama dat zich volledig afspeelt in het Amerikaanse dorpje Hopewell. Verwacht dus geen "Apocalypse Now".

Vinny's Rating : 5/10

dinsdag 13 april 2010

No Man's Land (1987)

Regie : Peter Werner
Genre : Actie / Thriller
Acteurs : D.B. Sweeney, Charlie Sheen, Lara Harris, Randy Quaid, Bill Duke,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0093638/

Lang voor "Gone in 60 Seconds" en "Fast and the Furious" bestond er nog een obscure film over autodiefstal. "No Man's Land" was nochtans geen slechte film, maar viel stevig uit de boot en werd zelfs niet in Belgische zalen uitgebracht.

Een agent wordt vermoord, en rechercheur Bracey verdenkt een zekere Ted Varrick om hier achter te zitten. Om voldoende bewijzen in te zamelen, laat hij een jonge agent, Benjy Taylor, infiltreren in een garage, die mogelijks als dekmantel gebruikt wordt bij het doen verdwijnen van gestolen wagens. Taylors eerste ontmoeting met Varrick verloopt positief, en beiden kunnen goed omgaan met elkaar. Dit wordt nog versterkt wanneer Taylor een oogje heeft op Varrick's zuster. Om geloofwaardigheid te krijgen bij Varrick, doet hij mee aan autodiefstallen. Zijn infiltratiemissie komt in het gedrang wanneer hij door zijn sympathie voor Varrick en zijn aantrekking tot het luxeleventje waarin hij zich bevindt, begint te twijfelen aan diens schuld bij de moord. Intussen probeert een concurrerende groep autodieven hen af te leren om hun auto's te pikken..

Dit is een verschrikkelijk onderschatte film, en ik zou bijna durven zeggen dat die beter is dan de blockbuster Fast and the Furious door zijn interessante verhaallijn. De karakters worden uitgewerkt zoals het hoort. Varrick is een rijkeluizoon die misdadiger is uit verveling. Taylor wordt ook in familieverband getoond (in het begin van de film) en komt duidelijk uit een gewoner milieu. De band die beiden ontwikkelen heeft niks van een flik-misdadiger relatie. Ze worden vrienden en kunnen het vinden met elkaar. Dat maakt de ontwikkeling van het verhaal er alleen maar pittiger op. Taylor bewandelt een scheidingslijn waarin zijn integriteit op het spel staat, en waarin hij niet meer helemaal flik is maar ook nog niet helemaal een gangster. Vandaar ook de titel. Merk ook op dat Brad Pitt hier zijn eerste rol ooit heeft. Hij staat zelfs niet in de eindcredits maar is duidelijk te herkennen als kelner.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 11 april 2010

The Killing Room (2009)

Regie : Jonathan Liebesman
Genre : Thriller
Acteurs : Timothy Hutton, Nick Cannon, Clea DuVall, Chloe Sevigny, Peter Stormare,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1119191/

Na de bloederige orgie van "Texas Chainsaw Massacre : the Beginning", regisseerde de Zuidafrikaanse regisseur Liebesman een veel interessantere film over menselijke experimenten, uitgevoerd door de CIA. Geen nieuw gegeven natuurlijk : Das Experiment en Cube hadden het hier ook al over.

De film speelt zich volledig af in een labo. Vier proefkonijnen werden ernaartoe gelokt, en vullen formulieren in in een witte klinische kamer. Ze weten niet wat het experiment inhoudt, alleen dat ze er voor betaald worden. Aan de andere zijde wordt een nieuwe stagiaire aangeworven, Emily Reilly. Ze komt onder projectleider Dr. Phillips te staan. Phillips verwelkomt de vier kandidaten en schiet prompt een kogel door het hoofd van één van hen. Een verbijsterde Reilly is getuige van deze koelbloedige moord. De drie anderen krijgen te horen dat er nog twee zullen afvallen, afhankelijk van hoe goed ze antwoorden op enkele kwisvragen...

Die benadering, waarbij zowel de kandidaten als de projectuitvoerders aan bod komen, vond ik erg goed gevonden en maken de film interessant. Ondanks de koelbloedigheid van wat er zich afspeelt in die ruimte, zit hier een motivatie achter. Ze komt geloofwaardig over zelfs, en dat maakt een film als "The Killing Room" er alleen maar effectiever op. Dat de CIA proeven op mensen uitvoerde, is trouwens een feit dat al teruggaat tot de Vietnamoorlog. Sévigny is nogal statisch, maar Stormare zorgt voor de beklemmende sfeer met zijn duistere présence en het intellect van een schaakspeler, die steeds lijkt te weten wat de ander denkt. Ook de 80s acteur Timothy Hutton speelt hier een rol als één van de proefkonijnen. Geen slechte film, die er ook in slaagt om je op het verkeerde been te zetten naar plotontwikkeling toe.

Vinny's Rating : 6,5/10

zaterdag 10 april 2010

City of Ember (2008)


Regie : Gil Kenan
Genre : Avontuur
Acteurs : Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Bill Murray, Tim Robbins, Toby Jones,...
Speelduur : 90 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0970411/

Deze verfilming van het kinderboek van Jeanne Duprau is een fantasierijk verhaal over de ontsnapping van twee jongeren uit een duistere ondergrondse wereld. Het verhaal op zich is leuk, maar de film mist de cruciale momenten die hem onvergetelijk maken.

Na een soort atoomramp trokken de mensen diep de grond in om verder te leven. De oorspronkelijke stichters van Ember gaven ook een stalen koffer mee, die van burgemeester tot burgemeester overhandigd werd. De koffer raakte echter verloren. Twee eeuwen later begint het ondergronds leven haar tol te eisen. De generator die de stad van energie voorziet valt geregeld plat en de voeding wordt gerantsoeneerd. Doon Harrow en Lina Mayfleet solliciteren allebei voor een baantje tijdens de "Assignment Day". Lina krijgt een job in de leidingen en Harrow als boodschapper. Ze wisselen hun jobs. Lina, een afstammelinge van één van de burgemeesters van Ember, vindt de stalen koffer in het huis van haar oma. Daarin zitten instructies over het terugvinden van de uitgang. Maar de corrupte burgemeester, die voedsel steelt van de bewoners, zit haar op de hielen. Samen met Doon gaan ze op zoek naar het geheim, die hen in staat moet stellen om uit Ember te raken...

Het verhaal is origineel en komt niet afgezaagd over, zonder daarom ook vol verrassingen en twists te zitten. Geen booswichten en veldslagen. City of Ember mixt een spannend verhaaltje en wat jeugdige moraal over verantwoordelijkheid. Het is een rustige charmante film met een vleugje humor en een tikkeltje spanning, en soms moet het niet meer zijn dan dat. Niks mis met het verhaal. Op visueel vlak vond ik het geen memorabele film. Ook het acteerwerk springt niet in het oog. Soms blijft een film bij omwille van de intensiteit van zijn scènes of acteurs, en dat had ik hier niet. Niettemin zou deze film een jonger publiek zeker moeten bevallen.

Vinny's Rating : 6/10

woensdag 7 april 2010

Internal Affairs (1990)


Regie : Mike Figgis
Genre : Thriller
Acteurs : Richard Gere, Andy Garcia, Laurie Metcalf, Nancy Travis, William Baldwin,...
Speelduur : 115 min.

Nog zo'n onderschatte film. Richard Gere is niet zo sterk mijn lievelingsacteur, maar als bad guy zorgt hij voor een zinderende prestatie als een super-corrupte flik in deze erg spannende thriller. En ik die dacht corrupte flikken gezien te hebben in Serpico. Dit is het soort films die nog zelden gemaakt worden... thrillers die je met een gevoel achterlaten wanneer ze gedaan zijn.

Raymond Avila is een jonge idealistische agent die aangeworven wordt bij de Internal Affairs, het departement dat zich bezighoudt met corruptiebestrijding binnen de politie. Als partner krijgt hij de lesbische Amy Wallace toegewezen. Hun onderzoek betreft een zekere Van Stretch, een agent die het niet kan laten om geweld te gebruiken tijdens zijn dienstplicht. Hoe dieper ze echter gaan graven in diens leven, des te meer vuile zaakjes ze ontdekken. De pistes leiden naar een schijnbaar integer agent, Dennis Peck. Peck, die een spilfiguur is in allerlei corrupte en criminele activiteiten, begint Avila te intimideren. Avila probeert een andere agent, Dorian Fletcher, te doen getuigen tegen Peck. Dennis Peck huurt enkele moordenaars in om Van Stretch uit te weg te ruimen...

Sterke thriller met een voortdurend vies en pervert sfeertje erin. Als om ons in de mond te lepelen dat corruptie toch moreel verfoeilijk is. De film omvat enkele sterke scènes zoals de moord van Peck op Van Stretch. Daarin wurgt hij de man, terwijl de politie in volle vaart aan komt stormen. Net wanneer Van Stretch dood is, veinst Peck smart en verdriet. De scène is ijzingwekkend brutaal, want Van Stretch denkt dat hij op dat moment veilig in handen van zijn collega is. Garcia zet een rol neer als doorbijter, maar de eenvoud waarmee hij Peck verdenkt van allerlei zaakjes vond ik toch ongeloofwaardig overkomen. Hij had nauwelijks een aanwijzing. Verder zit Internal Affairs vol twists en spanning, worden heel wat personages uitgediept. Kortom, dit is één van de betere in zijn genre.

Vinny's Rating : 8/10

Circuitry Man (1990)


Regie : Steven Lovy
Genre : Science-Fiction
Acteurs : Jim Metzler, Dana Wheeler-Nicholson, Vernon Wells, Dennis Christopher,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0099271/

Okee, dit is een B-film die er goedkoop uitziet en nooit tot meesterwerk verheven zal worden. En toch vond ik het geen straf om naar te kijken. Het Mad Max achtige verhaal werd met een deftige visuele flair en vaak bovengemiddelde humor verteld. Het talent was er, het geld was zoek.

In een nabije toekomst is de wereld zuurstofloos geworden, en hebben de mensen zich teruggetrokken in ondergrondse steden. Een vrouwelijke lijfwacht wordt ingehuurd door Juice om een koffer met stimulerende chips (de nieuwe psychedelische drug) over te maken aan een contact in New York. Ze wordt in die onderneming geholpen door een gigolo androide, Danner. Ze worden op de hielen gezeten door Plughead, een creepy kaalkop met mentale krachten, die de chips voor zichzelf wil... Ze krijgen hulp van Leech, een vreemde ondergrondse zwerver die hen kan voorzien van zuurstofflessen, zodat ze hun tocht bovengronds kunnen verderzetten...

Creativiteit overtreft de low budget hier, en mist hierdoor een echte futuristische sfeer zoals Blade Runner en Mad Max. De regie toont vaak van haar beste kant, onder andere met die psychedelica wanneer het hoofdpersonage ingeplugd is op Plughead. Nee dit is helemaal niet slecht allemaal en verdient zeker een kijkbeurt.

Vinny's Rating : 6/10

dinsdag 6 april 2010

Miracle Mile (1988)


Regie : Steve De Jarnatt
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Anthony Edwards, Mare Winningham, Mykelti Williamson, Lou Hancock,...
Speelduur : 87 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0097889/

Na het zeer goede The Road zag ik nog wel een apocalyps-filmpje zitten. Miracle Mile had ik nog niet gezien, een obscuur filmpje uit de jaren '80 die toch een zekere cultstatus kreeg. Het zou wel een prequel kunnen zijn van The Road.

Het begint als een romance. Harry Washello en Julie Peters ontmoeten elkaar in een museum en maken een date. Door omstandigheden mist Harry zijn afspraak, maar begeeft zich alsnog naar de fastfood tent waar ze hadden afgesproken. Daar neemt hij een oproep in een telefooncabine op. Een doodsbange man vertelt hem dat een nucleaire oorlog gestart is en dat raketten binnen 70 minuten alles zullen vernietigen. Harry weet niet goed wat hij hiervan moet denken. De andere mensen in de fastfood wel : ze slaan in paniek en pakken hun biezen. De klok tikt, en Harry gaat op zoek naar Julie...

Wat origineel is aan de film, is dat het verhaal "real time" wordt verteld. En dat laat zich bij momenten levensecht voelen. Het nieuws van die nucleaire oorlog raakt wijder verspreid, en je ziet dat steeds meer mensen in paniek slaan, waanzinnig worden. Het verkeer wordt één puinhoop. Ook de verhaalstructuur wijkt af van wat we gewend zijn. Beginnend als een romantisch verhaaltje, daarna enkele tragikomische momenten, waarna de film vlot verdergaat richting thriller. Het is zeker geen optimistische film, en de overgang van het zorgeloze alledaagse leventje naar de laatste momenten van ieders leven geven een dromerige onwerkelijke en zelfs waanzinnige indruk. Hoe verder de film vordert, hoe beklemmender de sfeer wordt. Alleen jammer dat de acteurs hier ondermaats presteren en attitudes aannemen die ik niet vond passen bij het verhaal.

Vinny's Rating : 6/10

maandag 5 april 2010

The Go-Between (1970)


Regie : Joseph Losey
Genre : Drama
Acteurs : Julie Christie, Alan Bates, Dominic Guard, Michael Redgrave, Edward Fox,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0067144/

Het drama speelt zich af kort voor de eerste wereldoorlog op een groot Brits landgoed, waar een jongen van 12, Leo Colston, de zomer doorbrengt met zijn vriend Marcus. Als tiener wordt zijn onschuld en onwetendheid gebruikt in spelletjes van volwassenen die hij niet begrijpt. Hij brengt brieven van Marcus' mooie zuster Marian naar haar minnaar, een arme boer. Door het verschil van sociale status mogen beiden niet met elkaar omgaan. Binnenkort zal ze huwen met de droge aristocraat Hugh Trimingham. Wat je door de ogen van de camera ziet lijkt allemaal op een spelletje, maar op het einde worden de gevolgen pas duidelijk, en Leo blijft er tijdens zijn volwassen leven door getekend .

De beelden deden me vaak aan de fotografische perfectie denken van Kubricks "Barry Lyndon", met impressionistische beelden van het landgoed, waardoor het lijkt alsof ze helemaal alleen op hun eigen wereld zitten. Het tempo is vrij traag en de dialogen zijn nogal houterig, maar het verveelt gelukkig net niet, dank zij het uitstekende acteerwerk. Met de jongen en zijn ontluikende seksualiteit identificeer je je onmiddellijk, en ook de preutse rijkelui worden goed neergezet. Ik stoorde me enkel aan de onduidelijke manier waarop de film afloopt, en die (schijnt het), toch beter gebracht wordt in het boek. Wel een fascinerend gegeven hoe tragedies uit onschuldige handelingen geboren worden. Voor mij was dit een ontdekking, die sinds kort op BluRay terug te vinden is in België.

Vinny's Rating : 7/10

Crazy Heart (2009)


Regie : Scott Cooper
Genre : Drama
Acteurs : Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall, Colin Farrell,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1263670/

Jeff Bridges kaapte de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol weg voor dit verhaal over de fictieve country-zanger Bad Blake, vroeger een legende, nu een vergane glorie. Critici bestempelden vaak deze film met een tweede "The Wrestler", refererend naar de film van Aronofsky.

Bad Blake is een rondzwervende, alcoholverslaafde countryzanger. Vele jaren terug was hij razend populair. Intussen is een nieuwe generatie opgekomen en is Blake afgeschreven. Dit heeft het leven van de zanger ingrijpend veranderd : hij toert rond in lokale pubs en probeert niet in de anonimiteit te verdwijnen. Zijn grootste fans zijn meestal lustige oudere vrouwen, met wie hij nu en dan nog eens het vuur herbeleeft uit zijn jeugd. Zijn manager heeft alles ingezet op Tommy Sweet, een jonge countryzanger die het vak van Blake geleerd heeft, en vraagt Blake om als voorprogramma op te treden en om songs voor hem te schrijven. Gekwetst in zijn trots, weigert Blake hierop in te gaan, hoewell Sweet niet arrogant is en nooit vergeten is aan wie hij zijn populariteit dankt. Een jonge journaliste, Jean, wil Blake interviewen en er ontstaat een romance tussen hen, die terug zin geeft aan Blakes leven...

De grootste troef van Crazy Heart is de schitterende prestatie van Jeff Bridges, een acteur die al vaak naast een Oscar gegrepen heeft. Hij houdt de film recht met een levensechte countryzanger die doet denken aan Kris Kristofferson. Blake is een uitdovende kaars, en maakt duidelijk dat alle glorie ooit een einde kent. Dat is het leven zelf : niets is voor eeuwig. Blake kan daar niet mee leven en neigt naar zelfvernietiging omdat hij geen toekomst meer ziet voor zichzelf. Een belangrijk element uit de film is de romance met Jean, een vrouw met een zoontje die gefascineerd is door Blakes creativiteit en veelzijdigheid. Het verhaal zelf houdt eigenlijk niet zoveel in en is ook niet bijzonder. Zonder Bridges was dit misschien zelf een slaapverwekkende prent geweest. In ieder geval : Bridges heeft zijn Oscar dubbel en dik verdiend.

Vinny's Rating : 6,5/10

zaterdag 3 april 2010

Top Gun (1986)


Regie : Tony Scott
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Meg Ryan, Tom Skerritt...
Speelduur : 110 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0092099/

Wie de jaren '80 heeft meegemaakt, zal ongetwijfeld "Top Gun" gezien hebben, deze commerciële mix van actie, romantiek en drama die van Tom Cruise een acteur van wereldformaat maakte.

Maverick is een roekeloze jonge piloot, die samen met zijn co-piloot Goose naar de prestigieuze "Top Gun" school gestuurd wordt. Daar worden ze zeven weken lang opgeleid tot de elite van de MIG-piloten. Zijn hoofdinstructeur kende ooit Mavericks vader, een vliegtuigheld die "in duty" overleden is. Maverick wordt niet bepaald gewaardeerd door sommige medestudenten omwille van zijn vrij eigenzinnige manier van vliegen en het in gevaar brengen van mens en materiaal. Na zijn uren op de Top Gun-academie wordt Maverick verliefd op Charlotte "Charlie" Blackwood, een andere instructrice...

Deze film, die nochtans op alle fronten geen hoogvlieger is (sorry voor de toevallige woordspeling), kan wel rekenen op enkele spectaculaire luchtgevechten, een pittige 80s soundtrack en heel wat coolness. Na verschillende kijkbeurten vind ik Top Gun toch blaken van de oppervlakkigheid. Het liefdesverhaaltje is vrij idioot en stereotiep, en de lach van Cruise zou zo uit een reclame voor tandpasta kunnen komen. Zijn rol als piloot vond ik één van zijn minste. De film is stilaan gedateerd, en hoewel onderhoudend, is hij enkel relevant als voorbeeld van 80s nostalgie want dit was één grote kaskraker.

Vinny's Rating : 6,5/10

Precious : Based on the Novel Push by Sapphire (2009)


Regie : Lee Daniels
Genre : Drama
Acteurs : Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz,...
Speelduur : 109 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0929632/

Clareece Precious Jones is niet onder een gunstig gesternte geboren, en de deur naar een normaal gelukkig leven lijken niet voor haar bestemd. Ze is zwaarlijvig, bijna analfabeet, mishandeld door haar moeder en ze is zwanger van haar tweede kind, uit een gedwongen incestueuze relatie met haar vader. In school leert ze niet, want Precious heeft zich psychisch afgesloten van alles om de pijn van haar bestaan niet te voelen. Thuis is ze de huismeid van haar luie moeder, die op de sociale zekerheid teert en haar dagen in leegheid vult. Er schijnt een lichtje hoop wanneer ze overgeplaatst wordt naar een speciale school, en de lerares Miss Rain zich oprecht om haar lot bekommert...

"Precious" is geen film waar je fleurig van wordt. Het leven van dat meisje is een opeenstapeling van menselijk leed, en de film brengt het allemaal vrij hard naar voor. De situatie in de film kan overdreven klinken, maar in de actualiteit komen wel vaak zo'n "zware" verhalen. Het is niet een film van zwarten voor zwarten, waarbij je gelooft dat dit de realiteit is van de Afro-Amerikanen. Nee, vervang de zwarten door Oosteuropeanen of gewoon Europeanen, en hetzelfde verhaal zou even geloofwaardig overkomen. Precious is ook drama zonder emotie, maar wel met een te sterk "Oprah Winfrey" gehalte, en dat vond ik een ongewenst kenmerk. Moest Precious nu wel als een zwaarlijvig mens van 150 kg voorgesteld worden? Was dat nodig? Door het gebrek aan emotionele band tussen vele personages kon het mij niet erg raken, hoewel de acteerprestaties doorgaans wel in orde waren.

Vinny's Rating : 6/10