zondag 11 april 2010

The Killing Room (2009)

Regie : Jonathan Liebesman
Genre : Thriller
Acteurs : Timothy Hutton, Nick Cannon, Clea DuVall, Chloe Sevigny, Peter Stormare,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1119191/

Na de bloederige orgie van "Texas Chainsaw Massacre : the Beginning", regisseerde de Zuidafrikaanse regisseur Liebesman een veel interessantere film over menselijke experimenten, uitgevoerd door de CIA. Geen nieuw gegeven natuurlijk : Das Experiment en Cube hadden het hier ook al over.

De film speelt zich volledig af in een labo. Vier proefkonijnen werden ernaartoe gelokt, en vullen formulieren in in een witte klinische kamer. Ze weten niet wat het experiment inhoudt, alleen dat ze er voor betaald worden. Aan de andere zijde wordt een nieuwe stagiaire aangeworven, Emily Reilly. Ze komt onder projectleider Dr. Phillips te staan. Phillips verwelkomt de vier kandidaten en schiet prompt een kogel door het hoofd van één van hen. Een verbijsterde Reilly is getuige van deze koelbloedige moord. De drie anderen krijgen te horen dat er nog twee zullen afvallen, afhankelijk van hoe goed ze antwoorden op enkele kwisvragen...

Die benadering, waarbij zowel de kandidaten als de projectuitvoerders aan bod komen, vond ik erg goed gevonden en maken de film interessant. Ondanks de koelbloedigheid van wat er zich afspeelt in die ruimte, zit hier een motivatie achter. Ze komt geloofwaardig over zelfs, en dat maakt een film als "The Killing Room" er alleen maar effectiever op. Dat de CIA proeven op mensen uitvoerde, is trouwens een feit dat al teruggaat tot de Vietnamoorlog. Sévigny is nogal statisch, maar Stormare zorgt voor de beklemmende sfeer met zijn duistere présence en het intellect van een schaakspeler, die steeds lijkt te weten wat de ander denkt. Ook de 80s acteur Timothy Hutton speelt hier een rol als één van de proefkonijnen. Geen slechte film, die er ook in slaagt om je op het verkeerde been te zetten naar plotontwikkeling toe.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: