maandag 5 april 2010

Crazy Heart (2009)


Regie : Scott Cooper
Genre : Drama
Acteurs : Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall, Colin Farrell,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1263670/

Jeff Bridges kaapte de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol weg voor dit verhaal over de fictieve country-zanger Bad Blake, vroeger een legende, nu een vergane glorie. Critici bestempelden vaak deze film met een tweede "The Wrestler", refererend naar de film van Aronofsky.

Bad Blake is een rondzwervende, alcoholverslaafde countryzanger. Vele jaren terug was hij razend populair. Intussen is een nieuwe generatie opgekomen en is Blake afgeschreven. Dit heeft het leven van de zanger ingrijpend veranderd : hij toert rond in lokale pubs en probeert niet in de anonimiteit te verdwijnen. Zijn grootste fans zijn meestal lustige oudere vrouwen, met wie hij nu en dan nog eens het vuur herbeleeft uit zijn jeugd. Zijn manager heeft alles ingezet op Tommy Sweet, een jonge countryzanger die het vak van Blake geleerd heeft, en vraagt Blake om als voorprogramma op te treden en om songs voor hem te schrijven. Gekwetst in zijn trots, weigert Blake hierop in te gaan, hoewell Sweet niet arrogant is en nooit vergeten is aan wie hij zijn populariteit dankt. Een jonge journaliste, Jean, wil Blake interviewen en er ontstaat een romance tussen hen, die terug zin geeft aan Blakes leven...

De grootste troef van Crazy Heart is de schitterende prestatie van Jeff Bridges, een acteur die al vaak naast een Oscar gegrepen heeft. Hij houdt de film recht met een levensechte countryzanger die doet denken aan Kris Kristofferson. Blake is een uitdovende kaars, en maakt duidelijk dat alle glorie ooit een einde kent. Dat is het leven zelf : niets is voor eeuwig. Blake kan daar niet mee leven en neigt naar zelfvernietiging omdat hij geen toekomst meer ziet voor zichzelf. Een belangrijk element uit de film is de romance met Jean, een vrouw met een zoontje die gefascineerd is door Blakes creativiteit en veelzijdigheid. Het verhaal zelf houdt eigenlijk niet zoveel in en is ook niet bijzonder. Zonder Bridges was dit misschien zelf een slaapverwekkende prent geweest. In ieder geval : Bridges heeft zijn Oscar dubbel en dik verdiend.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: