woensdag 14 april 2010

In Country (1989)

Regie : Norman Jewison
Genre : Drama
Acteurs : Emily Lloyd, Bruce Willis, Joan Allen, Kevin Anderson, John Terry,...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0097570/

Deze nauwelijks bekende, doch weinig indrukwekkende film met Willis gaat over de trauma's die de Vietnam oorlog achterliet bij de veteranen en hun families. Trauma's die blijven nagalmen jaren na de thuiskomst.

Zoals Emmett (Willis), die er zowel psychologische en fysieke letsels (Agent Orange) aan overgehouden heeft. Hij heeft geen doel meer in het leven en vadertje staat is zijn opofferingen voor het vaderland intussen vergeten. Hij leeft verder met onverwerkt leed en bittere herinneringen. Ook de jonge Sam, de dochter van Emmetts zuster, die haar vader nooit heeft gekend, is een slachtoffer, zij het indirect. Ze wil weten wie haar vader was via foto's en dagboeken. Haar moeder, Irene, is die man al lang vergeten, en is intussen gelukkig hertrouwd. Haar one-night stand met een impotente veteraan illustreert hoe diep de wonden van de oorlog wel gingen.

Het is vooral Sams verhaal dat centraal staat, want zij zorgt er ook voor dat het rouwproces stilaan tot een einde komt. Als Europeaan was het voor mij moeilijk om geraakt te worden of me betrokken te voelen bij de gevolgen van Vietnam. Dit is een situatie die beter begrepen is door Amerikanen dan door onszelf, die nooit echt oorlog aan den lijve hebben ondervonden. Daarom raakte het mij ook nauwelijks. Lloyd speelt heel goed, echt een prachtmeid die veel sympathie oproept met haar zuiders accentje. Zou nog wel graag wat films met haar zien. Willis speelt een andere rol dan we van hem gewoon zijn, één van zijn weinige dramatische rollen, maar niet één die een blijvende indruk nalaat. De film is ook een tikkeltje saai en probeert soms sentiment te ontlokken bij de kijker. Toch even loslaten, dat In Country geen oorlogsfilm is, maar een drama dat zich volledig afspeelt in het Amerikaanse dorpje Hopewell. Verwacht dus geen "Apocalypse Now".

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: