dinsdag 6 april 2010

Miracle Mile (1988)


Regie : Steve De Jarnatt
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Anthony Edwards, Mare Winningham, Mykelti Williamson, Lou Hancock,...
Speelduur : 87 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0097889/

Na het zeer goede The Road zag ik nog wel een apocalyps-filmpje zitten. Miracle Mile had ik nog niet gezien, een obscuur filmpje uit de jaren '80 die toch een zekere cultstatus kreeg. Het zou wel een prequel kunnen zijn van The Road.

Het begint als een romance. Harry Washello en Julie Peters ontmoeten elkaar in een museum en maken een date. Door omstandigheden mist Harry zijn afspraak, maar begeeft zich alsnog naar de fastfood tent waar ze hadden afgesproken. Daar neemt hij een oproep in een telefooncabine op. Een doodsbange man vertelt hem dat een nucleaire oorlog gestart is en dat raketten binnen 70 minuten alles zullen vernietigen. Harry weet niet goed wat hij hiervan moet denken. De andere mensen in de fastfood wel : ze slaan in paniek en pakken hun biezen. De klok tikt, en Harry gaat op zoek naar Julie...

Wat origineel is aan de film, is dat het verhaal "real time" wordt verteld. En dat laat zich bij momenten levensecht voelen. Het nieuws van die nucleaire oorlog raakt wijder verspreid, en je ziet dat steeds meer mensen in paniek slaan, waanzinnig worden. Het verkeer wordt één puinhoop. Ook de verhaalstructuur wijkt af van wat we gewend zijn. Beginnend als een romantisch verhaaltje, daarna enkele tragikomische momenten, waarna de film vlot verdergaat richting thriller. Het is zeker geen optimistische film, en de overgang van het zorgeloze alledaagse leventje naar de laatste momenten van ieders leven geven een dromerige onwerkelijke en zelfs waanzinnige indruk. Hoe verder de film vordert, hoe beklemmender de sfeer wordt. Alleen jammer dat de acteurs hier ondermaats presteren en attitudes aannemen die ik niet vond passen bij het verhaal.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: