zondag 18 april 2010

Le Petit Nicolas (2009)

Regie : Laurent Tirard
Genre : Komedie
Acteurs : Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlain, Maxime Godart,...
Speelduur : 91 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1264904/

Een goede komedie moet het vaak hebben van zijn eenvoud. Zoals hier. Het verhaal is enkel een leidraad om tot grappige situaties te komen. De Franse vaste waarde Valérie Lemercier speelt de rol van Nicolas moeder en ook grapjas Kad Merad uit Bienvenue chez les Ch'tis is weer als de partij. De groep kinderen uit de film stelen echter de show.

Het verhaal speelt zich af in de jaren '50 en is een karikatuur van de kindertijd uit die periode. De nostalgie is nooit ver weg. Nicolas en zijn vrienden leiden een gelukkig leventje, tot hij een gesprek opvangt waarin hij denkt dat zijn moeder zwanger is, en zijn ouders hem willen dumpen voor de op komst zijnde baby. Paniek slaat toe en hij smeedt plannen. Hij start een groot charme-offensief bij zijn ouders. Hij begaat de ene blunder na de andere en krijgt zijn ouders kwaad. Om het dan over een andere boeg te gooien, huurt hij met zijn vrienden een gangster in om de baby te ontvoeren...

Le Petit Nicolas is de verfilming van een reeks kinderboeken van René Goscinny, de auteur van Asterix. De kinderen zijn typetjes, gaande van de slijmbal tot de absolute domkop. Ze zijn overtuigend in hun rol en wat je te zien krijgt zijn bijna tot leven gekomen strippersonages. De grappen zijn niet vernieuwend of origineel te noemen, maar werken wel omdat ze perfect in de situaties passen waarvoor ze gemaakt zijn. Grappigste scène is die waarin de baas en zijn vrouw op bezoek komen bij de ouders van Nicolas. Ze is zeer goed uitgevoerd en getimed. Het is allemaal goedlachs en zonder pretenties in beeld gebracht. Verwacht geen diepgang, maar anderhalf uur lekker lachen om een hoop flauwekul.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: