maandag 19 april 2010

The Lovely Bones (2009)


Regie : Peter Jackson
Genre : Drama / Fantasy
Acteurs : Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Rachel Weisz, Susan Sarandon,...
Speelduur : 135 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0380510/

Ik sta nog steeds ver achter met mijn reviews. Vandaag wordt het de nieuwe film van Lord of the Rings regisseur Peter Jackson. Geen gemakkelijke oefening om de duistere roman van Alice Siebold in beeld te brengen. Jackson heeft niet kunnen verhinderen dat wat in feite een zeer duister en pessimistisch drama is, vervalt in sentimentele bagger.

1973 in een klein Amerikaans stadje. Susie Salmon is een jong meisje van 15 wiens mooie leven op het punt staat om open te bloeien. Op school wordt ze verliefd op de iets oudere Brian. Een roofdier ligt echter op de loer. George Harvey, een schijnbaar sympathieke buur, is een gestoorde kindermoordenaar. Hij lokt Susie in een zelfgemaakte ondergrondse kelder, gedecoreerd met speelgoed en andere fantasietjes. Ze brengt het er niet levend vanaf. Hij verkracht en vermoord haar. Haar ziel gaat naar een wereld tussen aarde en hemel. Haar ouders blijven gebroken achter. Vader Salmon begint een obsessieve zoektocht naar de moordenaar van zijn dochter, geholpen door inspecteur Fenerman, maar de sporen lopen dood. Abigail, de moeder, wil zo snel mogelijk het rouwproces beëindigen en distantieert zich van haar man. Enkel Susies zus Lindsey heeft een vermoeden over Harvey...

Het hele probleem is dat de film de juiste toon niet vindt. Siebolds boek is een loodzwaar drama, terwijl de film niet teveel in die richting durft gaan. Is het uit vrees voor censuur? Of vreesde Jackson dat de mensen een te duistere zwaarmoedige benadering, niet zouden smaken? Het begin was wel nog goed, en is nog het beste van de hele film. Dan zakt het allemaal ineen. Susie zit vast tussen haar aardse bestaan en haar hemelse bestaan. Ze wil dat haar familie niet rouwt om haar, want natuurlijk heeft ze het niet zo slecht daarboven. Ze wil hen helpen en aanwijzingen geven, die hen naar een verlossing leiden. Ik kon die boodschap, dat het leven in de hemel veel leuker is dan op aarde, niet erg smaken. Dus Susie kon eigenlijk blij zijn dat haar beul haar naar die plaats stuurde? Vooral het laatste half uur was er te veel aan. Het leek een eindeloze zoetstroperige finale die de doodsteek gaf, en enkel de bedoeling had om sentiment los te werken op een manipulerende wijze. De 'komische' scène met Susan Sarandon was een nog grotere misser. Het slechtste wat Jackson kon doen was om humor in deze verder zeer ernstige film te integreren. Jackson faalt hard.

Vinny's Rating : 4/10

Geen opmerkingen: